Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Valábik sa vyjadril k hráčom z KHL: Putin využíva hokej ako propagandu

V blízkom čase odíde do KHL Július Hudáček a nemusí byť posledným hokejistom spod Tatier, ktorý tak urobí. Slovensko má v súťaži aktuálne osem hráčov, čo je najviac spomedzi krajín Európskej únie.

15.09.2022 14:00
gáborík, valábik Foto:
Boris Valábik a jeho kolega Marián Gáborík spoločne moderujú talkšou Boris & Brambor.
debata (49)

Pre porovnanie – Švédi majú v súťaži šiestich hokejistov, Česi štyroch, Francúzi, Nemci a Lotyši po dvoch hráčoch a jedného zástupcu má aj Fínsko.

Švédska, fínska, česká, francúzska i lotyšská federácia oznámili, že hráčov z KHL nebudú volať do reprezentácie. Ide o gesto na znak odmietnutia ruskej vojenskej agresie na Ukrajine.

Michal Čajkovský Čítajte viac Ďalší sponzor odkazuje SZĽH: Prehodnoťte svoje rozhodnutie

Slovenský zväz ľadového hokeja sa však rozhodol inak. Miroslav Šatan a spol. minulý týždeň oznámili, že hráči z ruskej súťaže majú dvere do národného tímu naďalej otvorené.

Postoj SZĽH vyvolal kontroverziu. Jedna názorová skupina tvrdí, že hokej je pre hráčov práca, do Ruska išli zarábať peniaze a nie podporovať vojnu.

Ich oponenti tvrdia, že títo hráči slúžia ako prostriedok propagácie ruského režimu, ktorý zneužíva šport vrátane hokeja na politické účely.

K problematike sa vyjadril aj Boris Valábik. Bývalý obranca zostal pri obľúbenom športe, jednou z jeho profesií je aj pozícia hokejového experta.

„Pre mňa by išlo o rozhodnutie, že či a ako uživiť svoju rodinu. Tiež som odporca toho, čo robí Rusko, avšak ide o to, že do akej miery Slováci, ktorí tam budú pôsobiť v nadchádzajúcej sezóne, podporujú túto šialenú vojnu na Ukrajine,“ uviedol Valábik pre portál tvnoviny.sk

Nekompromisný zadák so skúsenosťami zo zámorskej NHL najlepšie vie, že kariéra hokejistu trvá len niekoľko rokov.

„Ak by som dostal ponuku z Ruska, určite ju riešim s rodinou a nepozerám sa na to, čo si o tom kto myslí. Hokejisti majú obmedzený čas na to, aby uživili rodinu a bojovali tvrdo na to, aby im prišla ponuka z druhej najlepšej ligy sveta,“ pokračoval rodák z Nitry.

kolaaaaaaaz Čítajte viac Majster sveta 1985 chváli Handzuša: Prístup človeka, ktorý má svedomie

Krajanov, ktorí odišli do KHL, neodsudzuje, ale na krvavú agresiu Ruska voči susednej krajine má jasný názor.

"Rusko po začiatku vojny u mňa stratilo akúkoľvek kredibilitu. Ešte počas môjho pôsobenia v zámorí som neraz pri debatách s tamojšími občanmi vykresľoval Rusko ako mierumilovnú krajinu, ktorá nie je zlá, ale touto vojnou sa môj pohľad zmenil.

Prezident Putin využíva hokej ako propagandu, ale či sa niečo zmení v tom, že tam pár našich hráčov hrať bude či nie, o tom silno pochybujem," dodal Valábik.

V KHL aktuálne pôsobí osem Slovákov. Pozrite si, ktorí sú to v našej galérii:

Slovenskí hokejisti v KHL 2022/23 Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Christián Jaroš (obranca/Avangard Omsk)
49 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #hokej #Boris Valábik #vojna na Ukrajine