Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ostrý atak spoza hraníc: Šatan a spol. podporujú krvavý ruský teror!

Doma tichý súhlas, spoza hraníc rozčarovanie. Verdikt, ktorý prijali ako prví na kontinente, sa stretol s rozporuplnými reakciami.

12.09.2022 14:00
Čína ZOH2022 Peking Hokej o bronz SR Švédsko Foto: ,
Miroslav Šatan a jeho kolegovia oslavujú bronzový úspech na ZOH v Pekingu. Teraz je šéf slovenského hokeja pod paľbou kritiky.
debata (169)

Postoj šéfov slovenského hokeja ku hráčom z KHL vyvolal vlnu kritiky.

Slovenský zväz ľadového hokeja ako prvý v Európe oznámil, že do národného tímu bude volať aj reprezentantov z ruskej ligy.

Pre porovnanie, päť hokejových federácií sa na protest proti krvavej ruskej agresii na Ukrajine rozhodlo opačne.

Pár zúfalcov

Hoci Slováci nemajú takú širokú hráčsku základňu ako Švédsko, Fínsko či Česko, sú zvyknutí na početné absencie v súvislosti s nominovaním hráčov na medzinárodné akcie.

3 Slovensko rybár Čítajte viac Zoznam hanby. Rybár a spol. nasledujú hneď za Američanmi

Pred MS vo Fínsku sa Craig Ramsay s kolegami museli vyrovnať s 18 ospravedlnen­kami, ani na olympiáde nebol tím kompletný.

Slovenská sedmička, po oznámení o budúcnosti Júliusa Hudáčka čoskoro osmička z KHL, je dôležitou súčasťou národného mužstva.

Platí to predovšetkým o brankárskej dvojici Rybár, Húska. Názory, že bez nich by bola reprezentácia nefunkčná, však neobstojí.

Tým pádom je zrejmé, že nevolať hráčov z ruskej ligy mohlo a malo byť zo strany SZĽH viac gestom než trestom.

Na domácej scéne sa kritika šéfstva nenosí. Väčšina členov hokejovej komunity sa na rozhodnutie pozerá zo športovej stránky. Bývalí hráči vedia, čo obnáša kariéra hokejistu, a logicky držia stranu kolegom.

"Hokej je pre chalanov zamestnanie. Nie je to ich vojna, nejdú podporovať Putina. Idú hrať hokej a zarábať peniaze.

Kariéra hokejistu trvá 10–15 rokov, musia využiť každú príležitosť. Zároveň platí, že každý je zodpovedný za svoje činy," vraví pre Pravdu Branko Radivojevič, vicemajster sveta 2012.

hokej staňa radivojevič Čítajte viac Slováci v KHL? Boli by hlúpi, ak by nešli. Čechov nahradili Američania

Stačí však, ak prekročíte hranice a za riekou Morava sa dočkáte opačných reakcií. Hlasným kritikom účasti zahraničných hráčov v KHL je Dominik Hašek.

Brankárska legenda požaduje od vlády, aby prijala zákon zakazujúci pôsobenie českých športovcov v Rusku.

„Práca českého občana v Ruskej federácii je podporou ruského režimu, vojny na Ukrajine, a teda to predstavuje aj nebezpečenstvo pre našu krajinu a jej občanov. Hádžem vinu na vládu a parlament ČR za to, že doteraz neprijali zákon, ktorý by toto zakazoval,“ reaguje Hašek.

Krajanov v Rusku kritizuje tiež Jiří Hrdina. Majster sveta z roku 1985, ktorý v súčasnosti pôsobí ako skaut Dallasu Stars v NHL, sa vyjadril aj k postoju SZĽH.

„To sa Slovákom skutočne podarilo… Majú veľa ďalších hráčov, solídnu nastupujúcu generáciu a teraz budú čakať na pár zúfalcov, ktorí si pre peniaze pokrivili chrbticu,“ píše na sociálnej sieti Hrdina.

Ešte tvrdšie reagoval lotyšský novinár Aivis Kalninš. Športoví šéfovia v pobaltskej krajine dávnejšie vyhlásili, že ak športovec prijme angažmán v Rusku, do reprezentácie už nikdy nenazrie.

„Slovenský zväz ľadového hokeja a Miroslav Šatan otvorene podporujú teroristické útoky Ruska voči ukrajinskému ľudu. Všetci viete o nevinných životoch mužov, žien a detí, ktoré miznú vo vojne, pričom KHL v tom zohráva veľkú úlohu,“ tvrdí Kalninš.

© Autorské práva vyhradené

169 debata chyba
Viac na túto tému: #SZĽH #vojna na Ukrajine