Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Légiu skazy vedie skromná hviezda. Správny líder, chváli kouč

Na svetový šampionát do Lotyšska cestoval v novej pozícii. Čakala sa od neho kreativita, líderstvo a najmä góly. Doterajšie čísla ukazujú, že tréneri si vybrali dobre.

31.05.2021 20:00
Latvia Ice Hockey Worlds cehlárik hokej Foto:
Peter Cehlárik na MS 2021.
debata (2)

Slovenskí hokejisti po dlhšom čase našli formáciu, ktorá vie rozhodovať zápasy.

Okrem Marka Hrivíka a Róberta Lantošiho v nej korčuľuje aj Peter Cehlárik – po polovici MS najproduktívnejší hráč turnaja.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

„Cítim sa výborne. Máme skvelé mužstvo, ktoré sa môže spoľahnúť na správnu tímovú chémiu. S každým ďalším zápasom sa zlepšujeme,“ teší sa šikovný útočník.

Dobrá voľba

Na scénu majstrovstiev sveta sa vrátil po piatich rokoch. Premiéru si odbil na šampionáte 2016 v Rusku. Priznáva, že odvtedy sa zmenilo veľa vecí.

Slafkovský Hokej A SR Švédsko Slovensko Čítajte viac Tínedžer Slafkovský: Nevadí, body zoberieme v utorok Čechom

„Vtedy som mal 20 rokov a plnil skôr úlohu náhradníka. Keď ma tréneri potrebovali, bol som pripravený. Dnes som vyspelejší – hráčsky i ľudsky. Verím, že mám na to, aby som mohol byť jedným z lídrov,“ vraví rodák zo Žiliny v rozhovore pre šampionátový web .

Rok pred premiérou medzi mužmi sa tešil zatiaľ z najväčšieho úspechu v kariére. Na juniorských MS v Kanade vybojoval so spoluhráčmi bronzové medaily. Už vtedy si zarábal na živobytie v zahraničí ako hráč Luley.

„Mohol som odísť do zámoria a skúsiť tamojšie juniorské súťaže. Ale vybral som si Švédsko a neľutujem. Všetci tréneri, ktorí sa mi vo Švédsku venovali, mali podiel na mojom hokejovom raste,“ spomína.

Boston mu neprial

Snom každého mladého hokejistu je presadiť sa v NHL a Cehlárik nie je výnimka. V organizácii Bostonu Bruins pôsobil štyri roky. Väčšinu času však strávil na farme v Providence. Do profiligy za ten čas nazrel na 40 zápasov.

Zámorské médiá písali, že tréneri Bostonu od neho požadujú fyzickejšiu hru. Úlohu zohrali aj zranenia a Cehlárikovi došla trpezlivosť. Vlani sa rozhodol pre návrat do Európy.

Lotyšsko MS2021 Hokej A Slovensko Dánsko Cehka Čítajte viac Veľmoci sa nestačia diviť. Produktivitu MS vedie Slovák

„Pandémia spôsobila, že viaceré kluby sa rozhodovali na poslednú chvíľu. Napokon som sa dohodol s Leksandom. Urobil som dobre. Mal som značnú minutáž, ktorá mi pomohla, aby som patril medzi ťahúňov tímu,“ pochvaľuje si.

V Leksande sa rýchlo zaradil medzi opory. S Hrivíkom vytvorili útočnú dvojičku, ktorá patrila v SHL medzi ofenzívnu elitu.

Cehlárik sa stal najlepším strelcom mužstva (20 gólov), Hrivík najproduktívnejším hráčom súťaže (51 kanadských bodov).

„Hrá sa s ním veľmi ľahko. Poznáme sa z klubu, zatiaľ nám to funguje aj na šampionáte. Peter je strelec, mojou úlohou je zásobovať ho pukmi v správnych pozíciách,“ vraví Hrivík.

Šikovný univerzál

S o štyri roky mladším kolegom ho spája podobný príbeh. Aj Hrivík strávil časť kariéry v AHL a veril, že sa presadí v profilige. Pred návratom do Európy stihol odohrať za NY Rangers a Calgary 24 zápasov.

Oficiálne fotenie Slovákov v Rige Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Spoločné fotenie slovenského tímu na 84....

„Nepovedal by som, že sa ho snažím niečo naučiť. Navzájom sa inšpirujeme – berie si dobré veci odo mňa a ja zase od neho. Myslím, že sa dobre dopĺňame,“ reaguje Hrivík.

Tretím do partie v slovenskej „légii skazy“ je Róbert Lantoši. S Cehlárikom spolu pôsobili počas sezóny 2019/20 v Providence. Trvalo len chvíľu, aby obnovili zabudnutú spoluprácu.

„Marek je skvelý center a Robo zase krídlo, ktoré k nám pasuje. Na turnaji ako MS je najdôležitejšie, aby sa formácia čo najrýchlejšie zohrala. Pracujeme na tom každý tréning či zápas,“ vysvetľuje Cehlárik.

clanok sutaz golovka Dávame do pozornosti Zahrajte si gólovku! V hre je viac ako 1 000 €

Pred médiami pôsobí ako skromný a tichý človek. Na ľade sa mení na hráča, ktorý je všade. Oceňuje to aj tréner Craig Ramsay.

„Nejde iba o jeho ofenzívne kvality. Peter blokuje strely, bojuje, príkladne bráni. Urobí všetko, čo od neho vyžadujeme. Je správnym lídrom, na ktorého sa môže mužstvo spoľahnúť,“ vraví Ramsay.

Napriek 12 bodom v tabuľke Slováci ešte nemajú istotu postupu do štvrťfinále. V pondelok im pomohli pomôcť Dáni či Rusi, v utorok môžu rozhodnúť o prieniku do play off proti Čechom.

Ak do neho postúpia, súperi už budú vedieť, že elitný útok spod Tatier je pripravený na veľké veci.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Cehlárik #MS 2021 v hokeji