Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fíni ukázali jasnú prevahu, Lotyši po prvý raz bez bodu

Fínski hokejisti zvíťazili vo štvrtkovom zápase MS v Rige nad Talianskom 3:0 a s 10 bodmi sa posunuli na čelo B-skupiny.

27.05.2021 17:31 , aktualizované: 22:09
usa, lotyšsko, hokej Foto: ,
Skalp domácich. Američania sa radujú z víťazstva nad Lotyšmi.
debata

Úradujúci šampióni mali jasnú hernú prevahu, súpera prestrieľali vysoko 36:11. Dva góly „Suomi“ dal obranca Tony Sund.

Taliani stále čakajú na prvý bod na šampionáte a po štyroch stretnutiach figurujú na poslednom ôsmom mieste tabuľky.

Fíni po dni voľna nastúpia v sobotu o 19.15 SELČ proti Nemcom, Taliani sa o osem hodín skôr stretnú s Kazachstanom.

Fínsko – Taliansko 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)
Góly: 7. Sund (Kontiola, Innala), 9. Ruotsalainen (Ojamäki), 29. Sund (Mäenalanen, Koivisto). Rozhodovali: Frandsen (Dán.), Nord (Švéd.) – Kroyer (Dán.), Lundgren (Švéd.), vylúčení: 1:3 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0.
Fínsko: Säteri – Koivisto, Sund, Kaski, Määttä, Pokka, Ohtamaa, Nousiainen, Lindbohm – Anttila, Björninen, Mäenalanen – Ojamäki, Lundell, Ruotsalainen – Pakarinen, Kontiola, Innala – Puustinen, Tiivola, Sallinen
Taliansko: Fazio – Trivellato, Pietroniro, Spornberger, Glira, Miglioranzi, Hochkofler, Marchetti, Gios – Frank, Petan, Miceli – Frigo, Bardaro, Gander – Giliati, Andergassen, Casetti – Magnabosco, Deluca, Pitschieler

Favorit od úvodu ovládol ľad, v obrannom pásme Talianov roztočil prihrávkový kolotoč a vytváral si šancu za šancou. V 7. minúte využil presilovku po delovke Sunda, o dve minúty neskôr mu vyšlo aj rýchle prečíslenie a kombinácia Ruotsalainena s Ojamäkim.

Po dvoch strelených góloch obhajcovia titulu zvoľnili tempo, napriek tomu si v prvej tretine vypracovali ešte niekoľko príležitostí na navýšenie náskoku. Nepodarilo sa im to len kvôli nepresnosti v zakončení, respektíve skvelým zákrokom brankára Fazia.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

V druhej časti Fíni pokračovali v ležérnom tempe. Prebudil ich až neuznaný gól talianskeho útočníka Friga, ktorý sklepol puk do siete z výšky nad úrovňou hornej žŕdky. Po tomto momente „Suomi“ opäť pridali.

V polovici zápasu zvýšili na 3:0 zásluhou Sunda, ktorý sa druhýkrát presadil tvrdou strelou príklepom. Taliani sa aj v tretej tretine len veľmi sporadicky dostávali do útočného pásma.

Fíni mali zápas plne pod kontrolou, chvíľami zavreli súpera pred jeho bránku, od väčšieho prídelu ho zachránili len skvelé zákroky Fazia. Taliansky brankár zlikvidoval pokusy Pakarinena, Mäenalanena i Ojamäkiho a tak sa už skóre do konca stretnutia nezmenilo.

Tony Sund, strelec dvoch gólov Fínska: "Iste, je to dobrý pocit streliť prvé dva góly na šampionáte, no najdôležitejšia vec je, že sme vyhrali a získali tri body. Zatiaľ sme hrali dobre. Pred play off nás však čaká ešte niekoľko náročných zápasov.

Musíme čo najlepším spôsobom ukončiť účinkovanie v tejto skupine. Máme v mužstve šikovných hráčov, vieme narábať s pukom a keď dostaneme šancu, vieme ju využiť. Dúfam, že v tomto trende budeme pokračovať."

Luca Frigo, útočník Talianska: „Prehrali sme 0:3, no mohlo to byť 1:2, ak by mi uznali gól. Som však hrdý na celé mužstvo, všetci sme tvrdo bojovali proti skutočne výbornému tímu. Aj v ďalšom priebehu turnaja budeme tvrdo drieť.“

(Zdroj: IIHF)

Američania preskočili Lotyšov

Hokejisti USA zdolali vo štvrtkovom súboji MS v Rige domácich Lotyšov 4:2 a poskočili v tabuľke B-skupiny z piateho na priebežné druhé miesto.

O svojom triumfe rozhodli v druhej tretine, ktorú vyhrali 2:0. Trevor Moore a veterán Brian Boyle sa na víťazstve podieľali zhodne gólom a asistenciou.

Domáci boli zámorskému tímu vyrovnaným súperom len v úvodnej tretine, zapísali si prvú prehru v riadnom hracom čase a klesli z druhej na štvrtú priečku.

Američania po dni voľna odohrajú ďalší zápas v sobotu, keď znovu o 15.15 SELČ nastúpia proti Nórom. Lotyši sa stretnú so severanmi už v piatok o 19.15.

USA – Lotyšsko 4:2 (2:2, 2:0, 0:0)
Góly: 2. Tennyson (Moore, Garland), 15. Boyle (Labanc, Abdelkader), 32. Moore (Garland, Robertson), 34. Beniers (Chmelevski, Boyle) – 5. Indrašis (Darzinš), 17. Krastenbergs (Batna, Freibergs).
Rozhodovali: Heikkinen, Vikman – Nikulainen, Sormunen (všetci Fín.), vylúčení: 5:3 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0.
USA: Petersen – Roy, Wolanin, Tennyson, Jones, Mackey, Wideman, Hellickson – Chmelevski, Rooney, Robinson – Beniers, Drury, Donato – Garland, Moore, Robertson – Labanc, Blackwell, Abdelkader – Boyle
Lotyšsko: Kivlenieks – Rubins, Balinskis, Cibulskis, Sotnieks, Freibergs, Kulda, Jaks – Darzinš, Abols, Keninš – Rob. Bukarts, Džerzinš, Rih. Bukarts – Indrašis, Daugavinš, Karsums – Batna, Dzierkals, Marenis – Krastenbergs

Od úvodu sa hral v Aréne Riga svižný hokej. Američanom vyšiel vstup do zápasu lepšie, už v 66. sekunde napriahol od modrej obranca Tennyson a jeho strela po ľade prešla cez klbko hráčov popod betón Kivlenieksa – 1:0.

Hráči USA sa však následne dopustili dvoch vylúčení za sebou, Lotyši v dvojnásobnej presilovke dusili súpera, až sa ujala v poradí štvrtá strela Indrašisa.

V rovnovážnom stave bola hra otvorená a vyrovnaná, oba tímy sa dostali do niekoľkých kontier. Zámorský tím sa opätovne dostal do vedenia zásluhou tečovanej strely veterána Boylea, domáci dokázali rýchlo odpovedať vďaka Krastenbergsovi, ktorý dokončil akciu Batnu – 2:2.

clanok sutaz golovka Dávame do pozornosti Zahrajte si gólovku! V hre je viac ako 1 000 €

V druhej tretine Američania zapli na vyššie obrátky, začali súpera napádať pri rozohrávke a dokázali si vytvoriť chvíľami drvivý tlak.

Na Kivlenieksa pálili zo všetkých strán, navyše sa vedeli presadiť aj individuálne. V 32. min dostal USA tretíkrát do vedenia nepokrytý Moore po prihrávke Garlanda a o dve minúty neskôr zaujal nečakaným manévrom spoza bránky Beniers – 4:2.

Lotyšsko MS2021 Hokej A Švajčiarsko Slovensko Čítajte viac Lotyšov napokon pustia na tribúny, ale iba zaočkovaných

Lotyši už neboli schopní odolávať rozbehnutému súperovi, ktorý mal aj v treťom dejstve herne navrch. Šancu na definitívne spečatenie výhry nevyužil Robertson.

Domáci v samom závere skúsili ešte niečo urobiť s výsledkom, dobrú možnosť mal Darzinš, no skóre sa už nezmenilo ani po power play Lotyšov.

Renars Krastenbergs, autor druhého gólu Lotyšska: „Myslím si, že súper skrátka využil svoje šance. Na konci druhej tretiny nás na určitý čas zavrel v našom obrannom pásme, vypracoval si niekoľko streleckých príležitostí pred našou bránkou a dal z nich góly.“

Kristians Rubins, obranca Lotyšska: "Musíme sa čo najrýchlejšie pozviechať. Je to rýchly turnaj, nemáte veľmi čas premýšľať, keď hráte v priebehu 10 či 12 dní toľko zápasov.

Ďalší hráme už v piatok. Uvedomujeme si, aké dôležité sú tieto stretnutia. Nemôžeme sa pozerať dozadu, ale sa dobre pripraviť na zajtrajší duel."

Brian Boyle, autor druhého gólu USA (v zápase 1+1): "Snažíme sa v každom zápase zlepšiť náš výkon. Sme tvrdo pracujúci tím, snažíme sa byť často na puku a hrať v ofenzíve našu hru. A zatiaľ sa nám to vypláca.

Vyhrali sme tu pár zápasov, veľmi radi vidíme, ako po konci stretnutia stúpa naša vlajka a môžeme si pritom zaspievať národnú hymnu. Sme hrdý tím. Máme za čo hrať, je pre nás požehnaním, že môžeme reprezentovať našu krajinu."

(Zdroj: IIHF)

**Tabuľka B-skupiny: **
1. Fínsko 4 3 0 1 0 11:5 10
2. Nemecko 4 3 0 0 1 19:9 9
3. USA 4 3 0 0 1 13:5 9
4. Lotyšsko 4 2 0 1 1 9:7 7
5. Kazachstan 4 1 2 0 1 8:8 7
6. Nórsko 4 1 0 0 3 9:15 3
7. Kanada 4 1 0 0 3 6:12 3
8. Taliansko 4 0 0 0 4 5:19 0
debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji 2021 #americkí hokejisti #lotyšskí hokejisti