Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V hre je štvrťfinále. Ramsay pozná recept na Švajčiarov

Slovenskí hokejisti sa už dnes môžu veľmi výrazne priblížiť k účasti v play off majstrovstiev sveta.

27.05.2021 06:00
Dánsko Kodaň SR Hokej MS2018 A Slovensko... Foto: ,
Slováci sa stretli so Švajčiarmi aj na MS 2018.
debata (3)

Ak zdolajú aj Švajčiarov (15.15, RTVS) za tri body, s takmer istotou si zabezpečia účasť vo vyraďovacej časti – prvýkrát od MS 2013.

Nepostúpiť do play off s 12 bodmi by mohli len za veľmi nepriaznivej zhody okolností.

Ak Slováci uspejú, postup by vybojovali už po štyroch zápasoch turnaja v Rige.

Opatrný Hudáček

Slováci sú zatiaľ jeho senzáciou. Omladený tím sa stal stredobodom pozornosti po prekvapujúcom víťazstve nad Ruskom a experti ho razom pasujú na kandidáta na zisk cenného kovu.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

Jedným z tých, ktorí brzdia prehnaný optimizmus, je brankár Július Hudáček.

"Nepozeráme sa na medaily, dokonca ani na štvrťfinále. Vždy len na nasledujúci zápas. Vidíte, že na týchto MS sa môže stať čokoľvek, papierovo slabší zdolávajú favoritov.

Postup je blízko, ale stále rovnako ďaleko. K štvrtkovému zápasu musíme pristúpiť maximálne zodpovedne," upozorňuje Hudáček, ktorý proti Rusom zlikvidoval 27 z 28 striel.

Stratégia trénera Craiga Ramsayho, založená na neustálom korčuľovaní, napádaní súpera a častej streľbe, zatiaľ slávi úspech. Kanadskému koučovi robí najväčšiu radosť fakt, že jeho zverenci hrajú nesebecky.

zväčšiť Foto: Pravda
info sr švajčiarsko

"Zostavili sme tím, práca ktorého je založená na bojovnosti a pozitívnych aspektoch. Taký, v ktorom sa všetci rešpektujú. Všetky jeho články zatiaľ odvádzajú skvelú robotu. Podporujú sa navzájom, burcujú sa, v každej situácii hrajú ako kolektív.

A to budeme od hráčov vyžadovať aj v súboji so Švajčiarskom. Opäť musíme hrať tvrdo, rýchlo, obetavo," zdôrazňuje Ramsay.

Švajčiarsko, Slovensko Čítajte viac Debakel Slovákov so Švajčiarmi sme sledovali ONLINE

Tabaček varuje

Hra Slovákov sa zatiaľ páči aj bývalému hokejistovi Jánovi Tabačekovi. Verí, že pondelková výhra pomôže mužstvu aj po psychickej stránke

„Na výkony pod vedením Ramsayho sa pozeralo dobre aj predtým, teraz mužstvo pridalo i výsledky. Výhra nad Ruskom potešila fanúšikov a expertov na Slovensku, hráčom dodala veľa sebavedomia,“ tvrdí Tabaček.

Počas kariéry získal päť titulov majstra Slovenska, dvakrát triumfoval v českej extralige a na konte má aj trofej zo Švajčiarska. Tešil sa v drese Zürichu Lions.

Ján Tabaček v drese Slovana Bratislava. Foto: SITA, Marián Peiger
Ján Tabaček Ján Tabaček v drese Slovana Bratislava.

Aj jeho prekvapil utorkový debakel Helvétov so Švédmi 0:7. Výsledok môže poslúžiť ako varovanie aj pre Slovákov.

„Očakávam, že Švajčiari podobnú hanbu druhýkrát za sebou nedopustia. Budú motivovaní napraviť zaváhanie, našich chalanov nečaká nič ľahké,“ pokračuje bývalý obranca.

Helvéti sú známi tým, že sa vidia v kanadskom hokeji, snažia sa ho kopírovať v nasadení i fyzickej hre.

clanok sutaz golovka Dávame do pozornosti Zahrajte si gólovku! V hre je viac ako 1 000 €

Podobný štýl vyžaduje Ramsay od Slovákov. Tabaček súhlasí, že dnešný zápas môže byť zaujímavým stretom podobných taktík.

"Obaja súperi hrajú podobne, ale pozor, je medzi nimi rozdiel. Švajčiari majú skúsenejšie mužstvo, sú na tom lepšie korčuliarsky i po fyzickej stránke.

Obľubujú kanadský štýl, ale po minulé roky neboli dobre pripravení po technickej stránke a zlyhávali takticky. To sa však zmenilo a dokazujú to aj výsledky," dodáva.

Craig Ramsay Čítajte viac Chlapík s hrnčekom má rád Slovensko. Nedovolí vám lietať, nikoho nepotopí

Profesorský výkon

Švajčiari teda majú čo naprávať. Po zápase so Švédmi sa na ich adresu zniesla vlna kritiky. V jeho tieni zostali aj predchádzajúce víťazstvá nad Českom a Dánskom.

„Nastúpili sme až s prílišným sebavedomím. Hrali sme profesorsky, čo beriem aj na seba. Bez toho, aby sme predviedli plnohodnotný výkon počas celých 60 minút, nemáme šancu na úspech,“ reaguje švajčiarsky tréner Patrick Fischer.

švédsko, hokej Čítajte viac Švédi vyučovali. Krutú lekciu dostali Švajčiari

Jediným pozitívom vysokej prehry bol fakt, že Fischer videl v akcii aj náhradného brankára Nyffelera, ktorý v polovici zápasu vystriedal jednotku Genoniho.

„Musíme sa vrátiť k tomu, čo nás zdobilo v prvých dvoch zápasoch – rýchlo si posúvať puk, nerobiť zbytočné chyby a agresívne forčekovať. Slováci sú rozbehnutí, bude ťažké ich zastaviť,“ upozorňuje ofenzívny líder Nico Hischier.

Predpokladaná zostava SR

Hudáček (Húska) – Gernát, Rosandič, Nemec, Ďaloga, Gachulinec, Ivan, Kňažko, Jánošík – Lantoši, Hrivík, Cehlárik – Skalický, Krištof, Pospíšil – Faško-Rudáš, Roman, Kelemen – Slafkovský, Sukeľ, Liška

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Švajčiarsko #MS 2021 v hokeji