Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Autoškoly po novom môžu učiť dištančne, učili tak však aj doteraz. Čo vlastne mení nová vyhláška?

Po novom sa rozširujú možnosti dištančnej výučby v autoškolách pre vodičov-profesionálov a aj inštruktorov.

10.12.2020 16:49
autoškola, doprava, auto Foto: ,
Možnosti dištančnej výučby v autoškolách sa rozšírili.
debata

V najnovšom prehľade zmien vo vyhláške k činnosti prevádzok a organizácií hromadných podujatí sa objavila informácia, že od tohto piatka budú môcť autoškoly vyučovať dištančnou formou. No práve takto už vyučujú dlhší čas v presvedčení, že je to v súlade so zákonom.

"Kurzy u nás už dlhšie bežia dištančným spôsobom, samozrejme, pokiaľ ide o teóriu. Praktické jazdy robíme pri dodržiavaní prísnych hygienických opatrení a podľa podmienok, stanovených regionálnym zdravotníckym úradom,“ povedali nám v martinskej Easy autoškole. Stáva sa im síce, že občas možno o niečo dlhšie trvá záverečná skúška či vydanie vodičského oprávnenia. Na to však autoškola nemá priamy dosah.

Boli teda doterajšie kurzy v autoškolách robené v rozpore s vyhláškou hlavného hygienika? "Situácia v autoškolách je podobná tej v bežných školách. Výučba môže prebiehať dištančnou formou, samozrejme, pokiaľ ide o teóriu. Pre podmienky praktického výcviku je potrebné kontaktovať príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva. O termínoch skúšok informuje účastníkov kurzov polícia prostredníctvom autoškoly,“ tvrdilo ešte začiatkom novembra ministerstvo dopravy.

O vysvetlenie požiadal denník Pravda aj Úrad verejného zdravotníctva, ktorý zmenu v stredu večer publikoval. Ten nás však odkázal späť na ministerstvo dopravy s tým, že išlo o ich iniciatívu a požiadavku, aby formuláciu o povolení výučby v autoškolách do vyhlášky zapracovali. Denník Pravda sa preto obrátil na ministerstvo dopravy. To nakoniec potvrdilo, že dištančná výučba, doteraz prebiehajúca v autoškolách, bola v poriadku.

Neplatilo to však pre získanie vodičského oprávnenia pre nákladné autá a pre kurzy, určené inštruktorom autoškôl. Na rozdiel od bežnej autoškoly im totiž legislatíva neumožňovala dištančnú výučbu. „Dištančné vzdelávanie bolo doteraz umožnené iba v autoškolách, a to iba s obmedzením pre výučbu teórie vo vodičských kurzoch," potvrdilo ministerstvo dopravy.

Spresnilo, že táto možnosť je po novom rozšírená aj pre inštruktorské kurzy a kurzy pre vodičov profesionálov. Tie odteraz môžu prebiehať úplne rovnako ako základné kurzy pre získanie vodičského oprávnenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #autoškola #dištančná výučba