Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Prebudení zo štvrťfinálového sna. Alebo čo by bolo, keby...

Situáciu, keď Slováci nemajú šancu na postup do štvrťfinále vo vlastných rukách, ale nádej im dávajú už iba hokejové prepočty, dôverne poznáme. Napokon, v uplynulých rokoch sa tak stalo hneď niekoľkokrát. Domáci svetový šampionát nie je výnimkou.

19.05.2019 20:30
Dylan Larkin Foto: ,
Dylan Larkin oslavuje so spoluhráčmi z USA gól proti Nemecku.
debata (58)

Šlo o veľa – o hokejové Slovensko

Pred Steel arénou to už viac ako týždeň vyzerá zväčša takto: davy fanúšikov a medzi nimi zopár priekupníkov, ktorí sa im snažia predať lístky. Či už hrajú Slováci, Fíni alebo Briti, všetkým núkajú vstupenky, ktoré im ešte zostali. Iba na Francúzov pustia občas niekoľko zadarmo.

Je nedeľa popoludní, hokejoví priaznivci sa zbiehajú, ale predávajúcich vystriedali kupujúci. „Need tickets – potrebujem lístky,“ oznamuje niekoľko mladých ľudí na malom kartónovom papieri. Teraz už aj tí, ktorí svetový šampionát nesledujú, vedia: „Tu ide o veľa!“

O hokejové Slovensko.

Situácia je nasledovná: ak v zápase Nemecko – USA získajú Spojené štáty aspoň dva body, bude po všetkom. Štvrťfinálový vlak s hokejistami z Košíc do Bratislavy síce odíde, no nebudú v ňom sedieť Slováci. A to bez ohľadu na to, ako sa skončí ich posledný, utorňajší duel v košickej skupine proti Dánsku.

Hodinu pred úvodným buly hala stále zíva prázdnotou. Prvé desiatky Nemcov so zástavami hľadajú svoje miesta a jeden z amerických novinárov so širokým úsmevom oznamuje.

„Ak budú chlapci leniví – nehnevajte sa, ale v zápase proti Slovensku sa im nechcelo – tak opäť môžu prehrať. Veľmi dobre viem, aké dôležité je pre vás toto stretnutie. Určite fandíte Nemcom, ale povedzte mi, čo okrem skvelých áut a vynikajúceho piva dali tomuto svetu?“ zabáva sa.

„Leona Draisaitla,“ podpichujeme.

Nemci ako doma

Mimochodom, je to pán hokejista. Má iba 23 rokov a v uplynulej sezóne si v drese Edmontonu pripísal 105 kanadských bodov. V Košiciach má viac iba Patrick Kane – ale jemu teraz predsa nefandíme.

Na svetelnej tabuli svieti, že do začiatku zápasu zostáva 40 minút a nemecká 29-ka prichádza na ľad. Vyzerá uvoľnene, pokojne krúži okolo bránky a šetrí korčuliarskymi zábermi. To je dobré znamenie, lebo Draisaitl bol rovnako nenápadný aj v zápase proti Slovensku. A potom – 27 sekúnd pred koncom – veď viete…

Arénou sa rozlieha siréna, ktorá oznamuje, že o chvíľu sa to začne. Nemecká hviezda si vyskúša ešte dva nájazdy – ako inak, z oboch strelí gól – a poberie sa do šatne. Hala je už solídne zaplnená, prichádza rolba, potom Macejko, veľký hit od Opusu Live is life a ide sa na to. Úvod ako hrom.

Van Riemsdyk môže hneď po pár sekundách otvoriť skóre, protiútok a šancu má aj Kahun. Spomalený záber na kocke potvrdzuje, že od gólu ho delili iba centimetre. Ďalšia príležitosť Bergmanna už Steel arénu vyzlečie donaha – hokejovú matematiku pozná každý a plný štadión je jednoznačne na strane Nemcov. Keď následne rozhodca nepotrestá zákrok na Kahuna, mohutne píska – takmer ako keď hrajú naši.

Góóól! Slováci – pardón Nemci – sa dočkali. Tiffels zblízka prekonáva Schneidera a publikum buráca. Podľa priebežnej hokejovej kalkulačky má Craig Ramsay, ktorý sa na zápas nepozerá, stále nádej. Ak Nemci vyhrajú, bude potrebovať ešte jedno americké zaváhanie. V utorok proti Kanade.

Dobrý štart Nemcov. Americký brankár Cory... Foto: TASR, František Iván
Cory Schneider, Leon Draisaitl Dobrý štart Nemcov. Americký brankár Cory Schneider inkasuje prvý gól, vpravo sa prizerá Leon Draisaitl.

Komplikované, ale veď zázraky sa občas dejú…

Malý dream tím USA

Žiaľ, uplynie pár minút a je vyrovnané. Všadebol Van Riemsdyk tečuje ľahký nahodený puk a priebežná tabuľka aj slovenské vyhliadky opäť vyzerajú inak.

Prestávka, to je čas na pivo, klobásu, toaletu, ale aj triedenie myšlienok. Aj tých v štýle „čo by bolo keby…“ Ak by Slováci proti Kanade aspoň raz udržali dvojgólové vedenie, o góle 1,8 sekundy pred koncom ani nehovoriac. Alebo proti Nemcom – tí boli predsa v druhej tretine zrelí na uterák. A Draisaitl? Zdalo sa, akoby na konci už iba vláčil nohy za sebou.

Každý bod by bol dobrý – je jedno, z ktorého zápasu.

Vpravo hore tréner USA Jeff Blashill po... Foto: TASR, František Iván
Jeff Blashill Vpravo hore tréner USA Jeff Blashill po víťazstve nad Nemeckom.

Keď na ľade sledujete hokejistov Nemecka a Spojených štátov, aj laik rozozná, ktoré mužstvo drie a ktoré sa zasa zabáva. Američania priviezli do Košíc malý dream tím. Korčuľujú ladne, puk na hokejke si užívajú. A nebyť brankára Niederbergera, mohlo byť po všetkom už v 2. tretine. Nemec, ktorý celý zápas trápil Slovákov, čaruje aj proti USA.

A keď sme už pri Slovákoch. Dianie v Steel aréne pozorne sledujú aj dvaja Marekovia – Čiliak s Ďalogom. Ostatní zrejme pri televíznych obrazovkách.

Keď v poslednej tretine vidia nemecké šance a následný gól Američana Larkina, zvesia hlavy. A to ešte nevedia, že Eichel tomu o pár minút dá korunu.

Spojené štáty už víťazstvo z rúk nepustia.

Situácia je nasledovná. Slovensko je na piatom mieste o tri body za Nemeckom a Kanadou. S obomi má však horší vzájomný zápas. Na tom, že do štvrťfinále už nepostúpi, nezmení nič ani utorňajší duel proti Dánsku.

Je koniec.

Hokejové Slovensko zhaslo.

VIDEO: Pozrite si ako odhadujú počty fanúšikov v košickom informačnom centre, kam chodia Fíni, Nemci či Briti. Ako sa Lotyšom páči na Devíne a čo hovoria Nóri a Švédi na kvalitu slovenského piva. Viac vo videu TV Pravda.

Video

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #MS 2019 v hokeji