Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jeho meno pobaví každé dieťa. Fínsky zázrak si brúsi zuby na Slovákov

V ich kádri chýbajú veľké mená. Hviezdy z NHL Laine, Aho, Barkov, Teravainen či Rantanen pozvánku odmietli alebo ešte bojujú o vytúžený Stanleyho pohár.

11.05.2019 11:26
MS 2019 fínsko hokej kakko Foto: ,
Kaapo Kakko strieľa svoj prvý gól do siete Kanady.
debata

Napriek tomu majú Fíni vo svojom strede jedného hráča, ktorého výkony budú pozorne sledovať skauti, generálni manažéri zámorských klubov i fanúšikovia z celého sveta.

To meno si dobre zapamätajte. Kaapo Kakko má pred sebou žiarivú budúcnosť a práve na majstrovstvách sveta v Bratislave a Košiciach by mal v súbojoch s najlepšími potvrdiť obrovský talent.

Priamy súboj o draftovú jednotku

Osemnásťročný mladík z Turku má za sebou prvú kompletnú sezónu v prvom tíme TPS. V náročnej fínskej Liige nastrieľal 26 gólov a juniorskú reprezentáciu priviedol na prelome rokov k titulu majstrov sveta do 20 rokov.

V Košiciach sa v priamom súboji stretne tvárou v tvár s rovesníkom Jackom Hughesom. Americký supertalent, ktorý oslávi osemnástku až počas šampionátu, je podľa mnohých jasnou prvou voľbou v tohtoročnom drafte NHL. Kakko, ktorého väčšina odborníkov radí na druhé miesto, sa však nevzdáva.

„Myslím si, že mám dosť dobrú šancu byť draftová jednotka. Na šampionáte sa môžem ukázať a presvedčiť o svojich kvalitách,“ tvrdí odhodlane šikovný útočník.

Prvý výber bude mať tentoraz New Jersey, draftová dvojka pôjde do New Yorku Rangers. Nik nepochybuje, že tieto kluby si podelia práve nádejného Američana a Fína.

Zápas so Slovenskom bude skvelý

Kakko je – ako inak – najmladší muž fínskeho kádra. Takáto pozícia a ani tlak na jeho osobu mu však neprekážajú.

„Je pre mňa prirodzené, že som najmladší člen tímu. Som na to zvyknutý z doterajšej kariéry. Pozdáva sa mi mesto aj košická aréna. Máme tu všetko, čo potrebujeme. Už sa teším na zápasy,“ tvrdí odhodlane.

Fínov už v piatok preverili Kanaďania, dnes narazia na domáci výber a v pondelok na Američanov. Z náročného programu si nerobia ťažkú hlavu. Skôr ho vnímajú ako výhodu.

„Je to pre nás ideálny štart do turnaja. Aspoň zistíme, ako na tom sme. Veľmi sa teším na súboj proti Slovensku. Bude skvelá atmosféra a plná hala, ktorá poženie domácich vpred. Či mám prehľad o slovenskom kádri? Hráčov, ktorí pôsobia v NHL, poznám,“ prezradí Kakko s úsmevom.

Aj kapitán Marko Anttila, ktorý je pre 203 cm neprehliadnuteľný na ľade i mimo neho, považuje rozpis zápasov za dobrý.

„Úvodné duely nám ukážu, v čom sa musíme zlepšiť a čo nám ide dobre. V Česku sme odohrali dobrý turnaj, videli sme, že môžeme zdolať aj Rusko s hviezdami NHL. Dobre sme sa naladili, ale dokážeme hrať ešte lepšie,“ upozorňuje útočník Jokeritu Helsinki.

Ideme si po titul

Urobilo mu radosť, že v tíme je aj mladík Kakko.

„Naši mladí hokejisti majú obrovský potenciál a môžu nám veľmi pomôcť. Mohli by byť kľúčom k úspechu. Dúfam, že sa budú na ľade zabávať a turnaj zakončíme víťazstvom,“ naznačí s úsmevom na tvári Anttila.

Aj Kakko má vysoké očakávania. Pri otázke na ambície sa mu máli ľubovoľná medaila.

„Chceme získať zlato. Jednoznačne,“ povie. Neprekáža mu ani to, že Fíni majú v kádri len dvojicu borcov z NHL. Aj to mladíkov. „Nemáme veľa hráčov z NHL, ale ak budeme držať spolu, nie je náš cieľ nedostižný,“ vysvetľuje.

Sám vie, ako chutí titul majstra sveta. I keď zatiaľ len v kategóriách do 18 a 20 rokov. Začiatkom januára vo Vancouvri strelil vo finále juniorských MS proti USA 86 sekúnd pred koncom víťazný gól na 3:2.

„Nenapadá mi nikto lepší ako Kaapo, kto by mohol streliť víťazný gól. Zaslúžil si to, odohral úžasný turnaj,“ vravel vtedy brankár fínskeho výberu Ukko-Pekka Luukkonen.

TV Pravda: Koľko bodov získajú Slováci z prvých dvoch zápasov? Ako zastaviť rýchlych Fínov? Pozrite si ďalšie pokračovanie hokejovej relácie Príklep s Radoslav Heclom

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2019 v hokeji #fínski hokejisti #Kaapo Kakko