Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci vo štvrťfinále? Môže byť, v hokeji som zažil už všeličo, vraví Říha

Tréner Miloš Říha (59) dôverne pozná hokejové prostredie v Česku, Rusku i na Slovensku. Má bohaté skúsenosti z Kontinentálnej hokejovej ligy, viedol v nej viaceré tímy, aj bratislavský Slovan.

11.05.2018 15:44
Slovensko, hokej, fotenie Foto: ,
Slovenský hokejový tím.
debata (1)

V októbri ho vedenie jediného slovenského účastníka v nadnárodnej súťaži odvolalo, no hokej naďalej pozorne sleduje. „Česi môžu ísť na majstrovstvách sveta ďaleko,“ vravel po ich štvrtkovej večernej výhre nad Rusmi 4:3 v predĺžení.

Koho ste pred zápasom favorizovali?

Rusi prvé tri zápasy s papierovo slabšími mužstvami suverénne zvládli, nedostali v nich gól, dali dvadsať. Česi ešte nevyhrali v riadnom hracom čase, prehrali len so Švédmi, čo je po stretnutí s Ruskom celkom príjemné konštatovanie. Očakával som podobný priebeh. Diváci videli vynikajúci zápas, bojovný, agresívny s viacerými kvalitnými individuálnymi výkonmi na oboch stranách. V oboch reprezentáciách korčuľujú mladí hráči.

Prekvapilo vás, že v ruskom výbere nie je nik z majstrovskej Kazane?

Prekvapilo, čakal som, že možno dvaja-traja v ňom budú. Niektorých hráčov ani veľmi nepoznám. Rusi budujú nový tím, šéfuje mu skúsený center Pavel Dacjuk, vie spoluhráčov usmerniť. Aj oni prispeli k výbornému zápasu. Po prvej tretine som od nich čakal v niektorých pasážach ešte vyššie nasadenie. Dynamická hra hore dolu im vyhovuje, takisto veľmi chceli vyhrať, ukázali kombinančnú vyspelosť, nepoddajnosť i húževnatosť. Keď narazia na vytrvalejší odpor, znervóznejú, pod tlakom robia chyby. Nemali také silné osobnosti ako Česi, čo rozhodlo.

Kľúčovými postavami príťažlivého súboja boli českí útočníci Bostonu – Dávidovia Krejčí a Pastrňák. V čom vidíte ich najväčší prínos?

Obaja priniesli do mužstva – popri vysokej hernej kvalite – aj veľké sebavedomie. A najmä rozhľad a góly, ktoré dovtedy mužstvu chýbali – v príprave bezprostredne pred šampionátom i v jeho úvode. Majú leví podiel na víťazstve za dva body, obrazne – na zápas nastúpili krátko po vystúpení z lietadla. Keď prídu do tímu osobnosti, hneď to poznať. Česi mali o niečo viac šancí, pôsobili kompaktnejšie, verili si aj za nepriaznivého stavu. Český tím sa kryštalizuje, je v ňom mix skúseností – viď útočníci Tomáš Plekanec a Roman Červenka – i mladíckej dravosti. Príjemne ma prekvapili obrancovia, ktorí majú na šampionáte premiéru. Vedia rozohrať, dávajú aj góly. Trúfam si povedať, že mužstvo sa bude zlepšovať v každom ďalšom zápase.

Preruší český medailový pôst?

Veľmi by som to trénerovi Josefovi Jandačovi, jeho zverencom i českému hokeju dožičil. Nepredbiehajme, počkajme si, stať sa môže ešte všeličo. Napokon, ani Česi ešte nemajú istý postup do štvrťfinále. Ak sa doň dostanú, čaká ich najdôležitejší zápas. Každý súper v ňom bude náročný, či Kanada, Fínsko alebo USA. Ťažko teraz niečo predvídať.

Miloš Říha. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Miloš Říha Miloš Říha.

Čo hovoríte na výkony slovenskej reprezentácie?

Negatívne ich poznačila prehra v predĺžení v prvom zápase proti Česku. Slováci si ho prehrali sami, v poslednej minúte urobili veľa chýb, na čo doplatili. Chýbalo im viac sebavedomia, začali sa báť o výsledok. Ešte by som nad Ramsayho zverencami nelámal palicu, stále majú šancu na postup do štvrťfinále. V hokeji som zažil už všeličo, aj prehry veľkých favoritov. Niekomu vyjde prvá polovica základnej skupiny, niekomu druhá.

Ste jedným z kandidátov na trénera českej reprezentácie, máte za sebou prvé rozhovory. Ako vidíte svoje šance?

Nechcem o nich špekulovať. Jeden informatívny rozhovor na úrovni českého zväzu som absolvoval, čo však ešte nič neznamená. O mne sa v minulosti hovorilo, že som horúci kandidát na trénera českej, slovenskej, ba i ruskej reprezentácie, no nič z toho nevyšlo. Čo má prísť, príde.

Chystáte sa do Dánska?

Ak Česko postúpi do štvrťfinále, tak pravdepodobne áno.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Miloš Říha #MS 2018 v hokeji