Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šťastie mi nosia slony. Jedného mám na lýtku, vraví Svitana

Má dva tituly majstra sveta. Dosiahol ich síce s hokejkou v ruke, no nie na ľade. Slovenský reprezentant Patrik Svitana (29) zažije v Kodani a Herningu (4. až 20. mája) premiéru na svetovom šampionáte, v hokejbale však žne jeden úspech za druhým.

02.05.2018 06:00
Patrik Svitana Foto: ,
Patrik Svitana.
debata

„Je to pre mňa doplnkový šport, výborná príprava na sezónu. O účasti na hokejových MS som však sníval od malička,“ priznáva popradský útočník, ktorý si nomináciu vybojoval s klubovými spoluhráčmi Dávidmi – Bucom a Bondrom.

Môže vám účasť na hokejbalových MS pomôcť na hokejovom šampionáte?

Je to niečo úplne iné. Nedá sa to porovnávať. Hokejbal je iný šport, neustále pri ňom beháte, ste v pohybe. Na korčuliach sa môžete trošku aj zviezť, oddýchnete si (úsmev). Hokejbal je o čosi náročnejší.

Znamená pre vás účasť na hokejových MS viac než zlaté hokejbalové medaily?

Dá sa to tak povedať, keďže som profesionálny hokejista. Od malička som sníval o šampionáte a toto prianie sa mi plní na prahu tridsiatky. Už som v čosi také ani nedúfal. Mám obrovskú radosť. Hokejbal je pre mňa doplnkový šport, výborná príprava na hokejovú sezónu. Hrou s loptičkou naberie človek techniku i kondíciu.

Máte popri hokeji a hokejbale čas na oddych?

Nepotrebujem ho. Som aktívny typ človeka, rád sa pohybujem. Chalani mi dajú šancu zahrať si s nimi aj hokejbal, som im za to vďačný.

Patrik Svitana. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Patrik Svitana Patrik Svitana.

Bolo pre vás čakanie na nedeľňajšiu nomináciu dlhé?

Keďže som sa práve sťahoval z bytu do domu, tak mi to ubehlo celkom rýchlo. Večer som našiel svoje meno v maili a veľmi ma to potešilo. Mám za sebou vydarenú sezónu, dostal som šancu a celý náš popradský útok presvedčil trénera, že môžeme ísť aj na MS.

Čakali ste, že vás dá tréner dokopy práve s klubovými spoluhráčmi?

Vôbec nie. Veď v Poprade sme spolu nehrávali. Po prvom site nás však tréner vyskúšal spolu a od prvého momentu to klapalo. Možno je to tým, že sme všetci traja z Popradu, z jednej šatne. Jeden druhému si doprajeme. Funguje medzi nami správna chémia. Verím, že ju potvrdíme aj na šampionáte.

Predpokladáte, že si spolu zahráte aj v Dánsku?

Klapalo nám to, to videl azda každý. Pochopiteľne, je na trénerovi, či nás nechá pokope alebo rozdelí. Verím, že budeme pokračovať spoločne.

Je aj pre vás prekvapujúce, že z Popradu je v reprezentácii celý útok a z úspešnejších tipsportligových tímov menej hráčov?

Chalani z úspešnejších mužstiev mali asi smolu v tom, že sa nemohli skôr pridať k mužstvu a presvedčiť trénera. My sme našu šancu využili.

Čo ste si hovorili pri rozlúčke po poslednom prípravnom zápase s Francúzskom?

Posledný zápas som neodohral pre nastrelené koleno. Od mužstva som odišiel o čosi skôr. S chalanmi sme však komunikovali. Vraveli sme si, že v pondelok sa určite vidíme. Sme veľmi radi, že sa nám sen splnil. Som na nás hrdý.

Pred záverečným zúžením nominácie ste už verili, že v mužstve ostanete?

V kútiku duše som veril, že sme trénera mohli presvedčiť, ale stále som bol v očakávaní, ako to dopadne. Všetci sme vedeli, že už vypadne asi len jeden útočník, ale aj tak sme čakali, ktorý z nás to bude.

Patrik Svitana (vpravo) a Švéd Erik Brännström... Foto: TASR/AP, Suvad Mrkonjic
Švédsko SR Hokej Svitana Patrik Svitana (vpravo) a Švéd Erik Brännström bojujú o puk v druhom prípravnom zápase na MS proti domácim Švédom v Oskarshamne.

Ste už aj mentálne pripravený na náročné zápasy na MS?

Každý hovorí, že na majstrovstvách sveta bude všetko ešte o jeden level náročnejšie než v prípravných medzinárodných stretnutiach. Som na to zvedavý. Už sa veľmi teším. V národnom tíme mám trochu iné úlohy než v klube. Nikdy som však nemal problém dodržiavať, čo odo mňa tréner chce.

Aké máte ambície?

Chcem, aby sme hrali dobrý hokej a všetci doma pri televíznych obrazovkách boli s našimi výkonmi spokojní. O konkrétnom umiestnení je však predčasné hovoriť.

O nomináciu na MS ste bojovali aj pred rokom. V čom bola teraz iná situácia?

Teraz idem na šampionát a pred rokom som sa do nominácie nedostal (smiech). Máme úplne iné mužstvo, vládne v ňom dobrá nálada. Chalani vytvorili super partiu, môže nám to pomôcť na šampionáte. Páči sa mi aj to, ako to funguje medzi trénermi a hráčmi.

Spoluhráči vás volajú Pinči. Kde ste prišli k tejto prezývke?

Zdedil som ju po ujovi, bývalom hokejovom brankárovi. Chytával v Jihlave, Košiciach aj v reprezentácii a mne nejako prischla rovnaká prezývka.

Na pravom lýtku máte veľké tetovanie slona. Čo symbolizuje?

Šťastie, od malička ich zbieram. Preto som si dal vytetovať na lýtko práve slona s mojím číslom. Koľko slonov mám doma, to veru neviem. Dosť. Dostávam ich od blízkych a občas si nejakého kúpim aj ja. Dôležité je, aby mal chobot dohora – potom je pre šťastie.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Patrik Svitana