Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bondra nemohol jesť, Grmanovi volala mama do kina

Deväť nováčikov. Dvaja z nich však so skúsenosťami z olympiády v Pjongčangu. Viac ako tretinu kádra slovenských hokejistov na MS v Dánsku tvoria debutanti na tejto úrovni.

01.05.2018 16:02
Dávid Bondra Foto: ,
Vysmiaty Dávid Bondra. Je rád, že ide na šampionát.
debata

Na svetovom šampionáte dosiaľ neštartovali všetci traja brankári Čiliak, Godla, Rybár, obrancovia Fehérváry, Grman a útočníci Bondra, Buc, Krištof a Svitana. Rybár s Krištofom sa zúčastnili na februárových olympijských hrách, 24-ročný brankár len v pozícii tímovej trojky.

Slávneho otca vyrušil pri golfe

S výnimkou brankárov, ktorí si mohli byť nomináciou istí už od minulého týždňa, museli ostatní čakať na definitívu až do nedeľňajšieho večera. Keďže do záverečnej nominácie sa napokon z útočníkov nezmestil Hrnka, radosť mala kompletná formácia Popradčanov Svitana, Buc, Bondra.

„Nedeľu som strávil s malým synom. Dlho ho neuvidím, tak som sa mu venoval. Trvalo to dlhšie, ale večer mi volal Paťo Svitana, že sme všetci traja v tíme. Potešilo ma to. Darilo sa nám v príprave, vždy sme robili presne to, čo od nás tréner očakával. Strelili sme aj nejaké góly, azda si to prenesieme na MS. Hádam nás tréner nechá spolu,“ vravel Dávid Buc.

Jeho mladší menovec Bondra bol pred zverejnením zoznamu pre šampionát nervózny. Čakanie si krátil v spoločnosti blízkych.

„Bol som u babky a dedka. Nečakal som, že si zahrám na MS, som veľmi rád. Skoro celý deň som nemohol jesť. Pozitívnu správu mi oznámil kamarát, hneď som volal mamine aj otcovi. Ocina som vyrušil pri golfe. Je na mňa hrdý a teší sa spolu so mnou. Obaja ma prídu pozrieť do Kodane,“ prezradil Bondra.

Príchod na posledný zraz pred šampionátom Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Brankár Marek Čiliak pricháda na zraz...

Čomu vďačí za nomináciu?

„Som dôkaz toho, že tvrdou prácou sa dá dosiahnuť všetko. Sníval som o MS, ale neveril som, že to môže len tak vyjsť. Dotiahla ma sem ochota pracovať na sebe a dôvera vo vlastné sily,“ priznal a k osobným cieľom dodal: „Nepozerám sa na otcove štatistiky. Som rád, že idem na šampionát. Nebudem myslieť na góly ani body, ale na to, ako robiť niečo pre mužstvo, aby sme vyhrali.“

Šatan: Všetci budú silnejší než na ZOH

V kádri trénera Craiga Ramsayho sú aj dvaja reprezentanti Slovenska z vlaňajšieho šampionátu do dvadsať rokov, zhodne obrancovia Fehérváry a Grman.

„Na prvý zraz som šiel s malou dušičkou. Postupom času som zacítil šancu a začal o ňu z plných síl bojovať. Hovoril som aj s Ďurom Valachom, ktorý má nakoniec doma povinnosti. Viem, že idem na majstrovstvá sčasti aj vďaka nemu, poďakoval som sa mu,“ hovoril Grman.

Mário Grman v súboji s Lotyšom Guntisom... Foto: TASR
SR Poprad hokej reprezentácia príprava MS Lotyšsko POX Mário Grman v súboji s Lotyšom Guntisom Galvinšom počas prípravného zápasu v Poprade.

Skvelú správu sa dozvedel v kine, kam zašiel s priateľkou na nový diel Avengers. „Volala mi mamina. Tak som vyšiel von, aby som ostatných nerušil,“ doplnil.

Premiéru si v Dánsku odbije aj niekdajšia opora dvadsiatky a najužitočnejší hráč juniorského šampionátu spred troch rokov Denis Godla.

„Každý z nás troch chce chytať, ale navzájom si prajeme. Sme kamaráti a zároveň zdraví rivali. Ak ostanem v pozícii trojky, budem sledovať všetko okolo a pokúsim sa načerpať čo najviac pre ďalšiu kariéru. Keď budem dvojka, zo striedačky uvidím všetko lepšie a keď bude chytať, dám do toho všetko – rovnako ako ostatní chalani,“ poznamenal.

Tréner Ramsay priznal, že bolo náročné vybrať hráčov, ktorí sa nezmestia do záverečnej nominácie. „Každý, kto dostal šancu, sa snažil ju využiť čo najlepšie. Viacerým pomohlo, že boli spolu od začiatku prípravy. Snažili sme sa vytvoriť správne fungujúci kolektív,“ vysvetľoval Ramsay.

Generálny manažér Miroslav Šatan naznačil, že mužstvo bude mať podľa neho väčšiu silu ako na olympiáde.

„Rovnako však na tom budú všetci účastníci MS, pretože teraz majú k dispozícii aj hráčov z NHL. My máme mužstvo, v ktorom budeme bojovať jeden za druhého a rozhodovať bude tímový duch,“ uviedol Šatan.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Dávid Bondra #Dávid Buc #Mário Grman