Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner Slovana Čada: Mužstvo povzbudím aj pozitívnymi emóciami

Tréningy ukočíruje prenikavým pevným hlasom, impulzívne prežíva aj zápasy.

18.09.2014 17:24
Rostislav Čada Foto: ,
Rostislav Čada.
debata

„Je dobré, keď hráči vidia, že za nimi stojím, no ak sa dopustia chýb, hneď ich na ne upozorním. Tréner si v každej situácii musí zachovať chladnú hlavu, hoci niekedy je vhodné dať najavo aj emócie. Najmä pozitívne. Mám dosť skúseností na to, aby som sa nenechal uniesť, aj keď je to niekedy ťažké,“ vraví tréner Slovana Rostislav Čada. Pociťoval pred začiatkom sezóny nervozitu?

„Nervozitu nie, skôr by som ten stav vnútorného očakávania nazval napätím – ako keď sa chystáte na niečo veľké. Každý ročník je iný, trochu iné je aj mužstvo, ktoré vediem. Akurát favoriti sú stále takmer rovnakí. Patria k nim ambiciózne a bohaté ruské kluby, ktoré v minulom ročníku nedosiahli úspech, aký mali dosiahnuť. Je ich dosť: počnúc tradične najbohatším Petrohradom, Kazaňou a Ufou končiac. A medzi nimi chýrne moskovské kluby CSKA a Dynamo a spomeniem aj Omsk. Po veľkom sklamaní, keď v minulom ročníku nepostúpil do play off, do posilnenia tímu veľa investoval,“ pripomína rodák z Brna.

Aj Slovan má lídrov

Keď ruské médiá pred siedmym ročníkom KHL hodnotili vyhliadky jednotlivých tímov, v súvislosti so Slovanom pripomenuli, odznelo, že mu chýba líder. Súhlasíte?

„No… Pozitívni lídri znamenajú pre mužstvá veľa. Budem rád, ak tento názor nepotvrdíme a naším kolektívnym herným poňatím, nadšením a oduševnením ukážeme, že to môže byť naopak. Tým nechcem povedať, že nemáme lídra. Prvé zápasy ukázali, že je pár ťahúňov, ktorí vedia na seba vziať zodpovednosť. Do kolektívu výborne zapadol útočník Ladislav Nagy. Veľkými skúsenosťami si získal prirodzenú autoritu. Je pravda, že ruské tímy vsádzajú veľa na drahých hráčov, ktorí dosiahli úspechy v NHL či na majstrovstvách sveta. Môžu si ich dovoliť viac než my, ale to nie je rozhodujúce. Aj my máme osobnosti, na ktoré sa spoliehame,“ zdôrazní.

Na otázku, či je už mužstvo skompletizované, odvetí realisticky:

„Vzhľadom na pomerne úzky káder nie je vylúčené, že ho ešte doplníme. Čas na odpočinok, tréning a regeneráciu je v rozbehnutej súťaži minimálny, môžu prísť zranenia a pokles formy. Uvidíme. Posilnenie si viem predstaviť na všetkých postoch, no záleží na ekonomických možnostiach klubu a na hráčoch na trhu. V KHL platí, že silné mužstvá sa posilňujú priebežne. Takzvané slabšie, ktoré tiež chcú postúpiť do play off a v minulej sezóne im to nevyšlo, sa tiež výrazne posilňujú. Príkladom je minské Dynamo. V mužstve Jokerit Helsinki, fínskeho nováčika, tvoria značnú hráči fínskej reprezentácie aj s jej trénerom. Aj preto opakujem, že súťaž bude opäť kvalitnejšia.“

Rostislav Čada nemá rád porovnávanie, či je súčasné mužstvo silnejšie než v minulej sezóne. Tvrdí, že sa to ukáže v priebehu sezóny.

„Začínam štvrtú sezónu v Kontinentálnej hokejovej lige, mám poznatok, že každým rokom sa súťaž skvalitňuje. Aj preto je dobré, že v Slovane prišlo k obmene kádru. Ako tréner musím urobiť všetko pre to, aby sa zmeny pozitívne odzrkadlili na výkonoch a výsledkoch. Z desiatich prípravných zápasov prehrali len dva v riadnom hracom čase. Všetky boli vyrovnané, čo bolo z hľadiska prípravy veľmi užitočné. Niektoré stretnutia sme stratili v závere, niektoré sme práve pred koncom rozhodli vo svoj prospech. Očakávam podobný priebeh aj v sezóne – a jej úvod to potvrdzuje.“

Lepšie ako vlani

Slovan začal lepšie ako vlani. Po úvodnom domácom víťazstve 5:2 nad Medveščakom Záhreb odletel na prvý výjazd za kvalitnými súpermi. A v prvom zápase vonku príjemne prekvapil – vyhral 3:2 na ľade Metallurgu v Magnitogorsk, obhajcu Gagarinovho pohára!

„Žreb neovplyvníme. Je to realita, našou úlohou je sa s ňou vyrovnať a pokúsiť sa bodovať v každom zápase. Nikdy si nemôžeme povedať – dnes určite vyhráme, to si môže dovoliť máloktorý tím. V minulosti sme proti silným súperom vedeli bodovať, zdolali sme semifinalistov uplynulého ročníka, no strácali sme body s tzv. prijateľnejšími súpermi,“ pripomenie.

odkaz Titulka hokejovej prílohy Slovan v KHL, ktorej... Foto: Pravda
Slovan v KHL Titulka hokejovej prílohy Slovan v KHL, ktorej súčasťou je aj tento článok.

Dá sa to vysvetliť? „Nedá. Úlohu hrá zdravotný stav tímu, schopnosť hráčov rýchlo regenerovať i krátkodobá príprava na jednotlivé zápasy. Preto je dobré, keď máte širší káder. Zranení sa môžu doliečiť. Ruské bohaté tímy majú v tom výhodu v širokých kádroch. Vlani nám uvod ušiel aj z dôvodu väčšieho počtu zranených. Aj teraz sme počítali s obrancom Kurtisom Fosterom ako pilierom našej defenzívy, no pre zranenie sa už dlhšie s tímom nepripravuje. Budeme sa musieť zaobísť bez hráča, od ktorého sme si veľa sľubovali. V prvých zápasoch nám chýbal aj ďalší obranca Martin Štajnoch,“ podotkne.

Na rozdiel od predchádzajúcich sezón má KHL trochu iný model. „Z hľadiska atraktívnosti súperov by mal v základnej časti hrať každý s každým doma i vonku. Aby diváci mohli vidieť všetky tímy. Ctím takúto zásadu hokeja. Bolo by to športovejšie a hokejovejšie, no to neovplyvníme. Niekde neuvidia nás, niektoré tímy do Bratislavy neprídu. Na to je však riadiaci orgán KHL, ktorý by mal na to dohliadať. Najlepšie pozná situáciu v jednotlivých kluboch.“

Lev sa stal obeťou úspechu

Slovan v prípravnom zápase vyhral (3:2 po samostatných nájazdoch) na ľade Komety Brno. Zatlieskali v Čadovom rodisku trénerovi Slovana?

Pousmial sa. „Brnenské publikum, jedno z najlepších v českej extralige, ak nie najlepšie, sa venuje najmä svojim hráčom, súpera si veľmi nevšíma. Po zápase ďakovali svojmu mužstvu, na trénera hostí, aj keď som tam doma, nemali čas,“ naznačil.

Podstatne vážnejšou témou je však ekonomika klubov i nepokojná situácia na Ukrajine. Niektoré kluby pred súťažou avizovali, že majú finančné problémy.

„Sledujem médiá, ruské nevynímajúc. Mám kontakty na ľudí, ktorí vedia veľa o dianí v KHL. Viem, že finančné ťažkosti majú viaceré tímy. Je to dané náročnosťou súťaže, nakupovaním drahých hráčov – a potom zrazu chýbajú peniaze…“ Čada netají, že vojnový konflikt na Ukrajine sa dotkne aj súťaže.

„Už sa dotkol, súťaž je bez ukrajinského účastníka Donbassu Doneck. Prelety nad Ukrajinou odpadnú, cestovanie sa predraží. Vieme, čo sa stalo, žiadne záruky, že by sa to neopakovalo, nie sú. Hovorím svoj občiansky názor. Aj v káhael sa situácia vyvíja, môže sa zmeniť zo dňa na deň.“

Z KHL odstúpil aj pražský Lev. „Prekvapilo ma to. V minulom ročníku postavil veľmi silný tím, siahal na Gagarinov pohár. Ten úspech mal nadväznosť na hodnotu mužstva. Vzrástla, bola porovnateľná s najsilnejšími klubmi KHL. Vedenie Leva investovalo do tímu, ktorý azda aj prekročil očakávania, no rozhodlo sa nepokračovať. Ako mám informácie – Lev chcel opäť hrať o najvyššie priečky, no nezohnal toľko prostriedkov, ktoré by to umožnili. Ísť pod dosiahnutú úroveň nechcel. Dá sa povedať, že sa stal obeťou vlastného úspechu.“

Ktorá z trénerských zmien v kluboch KHL Čadu najviac zaujala?

„Pozorne som ich sledoval. K mužstvám prišlo osem nováčikov, niektoré aj veľké mená sa do KHL vrátili: Viačeslav Bykov do Petrohradu, Raimo Sumanen do Omska. S väčšinou trénerov KHL vychádzam veľmi dobre. Sú to profíci. S niektorými na základe fílingu, vzájomného vzťahu sa kontaktujete a hovoríte viac, s niektorými menej. Spoločné máme jedno: prirodzenú túžbu postúpiť do play off. Málo tímov si môže byť istých, že ho splní. Čaká nás opäť veľký boj. Tešíme sa naň.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Rostislav Čada #HC Slovan Bratislava #Slovan v KHL - príloha