Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

'Slovanisti naveky' vždy uprednostnia výjazd pred dovolenkou

Históriu športového klubu tvoria pamätné víťazstvá, nezabudnuteľní hráči a skvelí diváci. V Kontinentálnej hokejovej lige patria neodmysliteľne k bratislavskému Slovanu jeho fanúšikovia. Tvrdia muziku doma a neraz aj u súperov.

18.09.2014 15:30
Fanúšikovia Slovana Foto:
Fanúšikovia Slovana.
debata

Napätie, emócie, zážitky, dobrodružstvá – to všetko zažijú na blízkych i ďalekých výjazdoch za svojím obľúbeným klubom. V posledných dvoch sezónach vycestovali do Prahy, Rigy či Záhrebu.

Do Prahy cestovali na ,stojáka'

Po vstupe do KHL sa prvý organizovaný výjazd uskutočnil do českej metropoly. Skromné odhady naznačovali, že na zápas s Levom Praha príde zhruba tisíc slovanistov.

„Pred duelom sme cítili, že počty budú výraznejšie. Keď sme videli, koľko ľudí drží v rukách belasý šál a spieva slovenskú hymnu, vyrazilo nám to dych,“ uviedol dlhoročný slovanistický fanúšik Michal Komlóši, nový šéf fanklubu Verní Slovanu.

V trinásťtisícovej aréne sa napokon tiesnilo vyše sedemtisíc priaznivcov hostí. Tradične najsilnejšiu emóciu zažili pri choráli ,Vstaňte, keď ste belasí' „V momente, keď sa ľudia zdvihli zo sedadiel a stál takmer celý štadión, prežíval som nezabudnuteľné pocity,“ dodáva.

Neplatilo to len u divákov, ale aj u hráčov. „Po stretnutí mi Janko Lipiansky povedal, že mal zimomriavky po celom tele a za celú hokejovú kariéru niečo podobné nezažil,“ prezradila fanúšička Jana Vančová.

zväčšiť Jana Vančová a Michal Komlóši vo svojom živle. Foto: Ľuboš Pilc
Slovan, fanúšikovia Jana Vančová a Michal Komlóši vo svojom živle.

Odvtedy slovanisti absolvovali do Prahy ďalšie dva výjazdy – do väčšej O2 arény. „Pri druhej ceste zadržali jeden autobus policajti. Po dvoch hodinách ho pustili. Následne sme dostali telefonát, že druhý autobus dostal defekt. Všetkých ľudí sme naložili do nášho a zvyšok cesty šli na ,stojáka'. Cítili sme sa ako v mestskej hromadnej doprave,“ spomína 27-ročný Bratislavčan.

Preplnený autobus prišiel do cieľa v polovici prvej tretiny za stavu 0:1. Napokon Slovan stav otočil na 4:1. „Priniesli sme vtedy šťastie,“ s humorom dodáva. Lev Praha pred aktuálnou sezónou odstúpil z KHL. Výletom do Prahy úplne neodzvonilo. „Pôjdeme určite s futbalovým Slovanom, ktorý tam nastúpi v Európskej lige proti Sparte,“ vyhlásil.

Po Záhrebe smerujú do Helsínk

Ďalšie organizované výjazdy absolvovali do Rigy – lietadlom a Záhrebu – autobusom. Individuálne sa pár jednotlivcov vybralo do Moskvy či Petrohradu.

„Do Rigy sme naplnili dve lietadlá a takmer sa podarilo aj tretie. Na bratislavskom letisku sme poskytovali rozhovory médiám, po prílete sme si pozreli mesto a večer šli na hokej. Domáci boli ochotní, milí a usmievaví. Po zápase ocenili naše povzbudzovanie a dokonca chceli nadviazať družbu, nech spoločne potiahneme proti ruským klubom,“ prezradil Komlóši. Reakcia slovanistov bola jednoznačná. „My už družbu máme – s Brnom. Kamarátske vzťahy zotrvali.“

Na letisku v Rige sa nevyhli menším ťažkostiam. „Lotyšom sa asi zapáčila naša veľká sektorová vlajka. Nechceli nás s ňou pustiť do lietadla. Boli sme neoblomní a tvrdili, že bez nej neodídeme,“ doplnila Jana.

zväčšiť Slovanisti pred výjazdom do Rigy. Foto: Archív MK
fanúšikovia, Slovan Slovanisti pred výjazdom do Rigy.

Na tradičných prípravných zápasoch s družobným Brnom býva vždy kamarátska atmosféra. „Prvú tretinu povzbudzuje každý svoje mužstvo. V druhej sa to začína premiešavať a v tretej sme v spoločnom sektore. Chvíľu povzbudzujeme Slovan, chvíľu Brnu,“ opisuje Michal.

Perfektnú atmosféru zažili aj v Záhrebe. „Na štadióne utvorili domáci pravé ,peklo'. A mohlo byť ešte horúcejšie. Na ďalší deň však hralo futbalové Dynamo v Splite, kde vycestovalo množstvo fanúšikov. Majú vraj druhý najlepší fanklub v KHL,“ tvrdí bratislavský fanúšik. Ktorí diváci sú na prvom mieste, je zrejmé…

V aktuálnej sezóne zažijú rovnakú búrlivú atmosféru. Koncom septembra hrajú slovanisti v Chorvátsku – a belasí pritom nebudú chýbať. „Do Záhrebu sme už naplnili jeden autobus. V novembri nás čaká aj letecký výjazd do Helsínk. V lietadle ostáva tridsať voľných miest,“ prezrádza.

Na výjazdy chodí so synom

Pred vstupom do KHL absolvovali aj nezabudnuteľné výlety po Slovensku. Prvý výjazd zažili pred ôsmimi rokmi, v začiatkoch formovania fanklubu Verní Slovanu.

zväčšiť Slovanistický "kotol" na... Foto: Archív MK
fanúšikovia, Slovan Slovanistický "kotol" na výjazde ešte z čias pôsobenia v extralige.

„Dovtedy sme boli len hŕstka bláznivých nadšencov, ktorí dostali svoje meno,“ spomína 38-ročná fanúšička. „Vybrali sme sa na dvojdňový výjazd vlakom do Košíc. Na stanici nás ,vrúcne' privítali domáci fanúšikovia, ale k ničomu vážnejšiemu neprišlo. Cestou späť sme si už museli poutekať,“ doplnil Michal. Prvýkrát na hokej ho zobrala netradične babka, keď mal šesť rokov.

Ako sa k tvrdému športu dostalo nežné žieňa?

„Otec nás so sestrou brával odmalička na hokej. Sestru to postupne prestalo baviť, ale mne hokej učaroval. Na pár rokov som si dala pauzu. Na štadión ma opäť priviedol bývalý manžel.“

Jej láska k hokeju pretrváva až dodnes. V rodine má päťdesiatpercentnú podporu. „Sedemnásťročná dcéra je antislovanistka a je zásadne proti všetkým mojim aktivitám. Trinásťročný syn Denis je brankárom v Slovane a často s nami chodí na domáce i vonkajšie zápasy. Ak nemôže ísť na hokej, je to pre neho najväčší trest. Zvyšná časť rodiny si zvykla. Viem sa o seba postarať. Pred výjazdom do Košíc ma raz dcéra upozorňovala, aby som nič nevyviedla, nech nemusí pre mňa chodiť cez celú republiku do cépezetky (cely predbežného zadržania),“ vtipne dodáva.

zväčšiť Fanúšikovia Slovana žijú hokejom za každých... Foto: Ľuboš Pilc
fanúšikovia, Slovan Fanúšikovia Slovana žijú hokejom za každých okolností.

Nesmiernu oddanosť prejavila aj pri nástupe do zamestnania. „Šéfke som povedala na rovinu, že hokej je pre mňa srdcovou záležitosťou. Keď hrá Slovan, nič iné ma nezaujíma. Pochopila to a vychádza mi maximálne v ústrety.“

Suveníry sa rok neperú

Snáď najpamätnejší výjazd bol v Košiciach – v poslednej extraligovej sezóne – v rozhodujúcom finálovom stretnutí. „Pretrhli sme ich trojročnú víťaznú nadvládu. Získať titul doma je krásne. Zobrať im ho na vlastnom ľade bolo veľké zadosťučinenie a obrovská radosť.,“ hovorí dlhoročná slovanistka.

Slovan sa ziskom titulu rozlúčil so slovenskou extraligou. „V košickej Steel Aréne vtedy visel zaujímavý transparent. ,Keď Slovan do KHL, tak my do NHL'. Tak stále čakáme…,“ uvádza Michal.

Čo nesmie na výjazde chýbať?

„V prvom rade dobrá zábava. Všetko prichádza spontánne. Jeden zakričí, ostatní sa pridajú. V súčasnosti chodia na výlety aj mladšie ročníky. Rozrástlo sa naše staré jadro, ktoré sa stretáva aj mimo hokeja. Ak idete na výjazd aj sám, vždy sa s niekým zoznámite. Všetci patríme do belasej rodiny,“ uviedol šéf fanklubu, ktorý je zároveň aj bubeníkom. Na zápasoch vonku nemôže chýbať bubny, klubové oblečenie a tyčové vlajky. „Ísť s holými rukami nerobí nikomu dobré meno.“

zväčšiť Fanúšikovia s ufónom na ceste do Trenčína. Foto: Archív MK
fanúšikovia, Slovan Fanúšikovia s ufónom na ceste do Trenčína.

Výjazd nie je nikdy len o zápase. Často je o súperení na tribúnach či zábavnej ceste. „Napokon, či vyhráme alebo prehráme, stále to je ten istý Slovan. Na všetky zápasy nosím z poverčivosti rovnaké maskáčové nohavice, šál a dres. Počas sezóny ich nikdy neperiem,“ pridáva zaujímavosť Jana.

K výjazdovým prehreškom patrí aj alkohol. „Je dôležité konzumovať ho s mierou. Párkrát sa stalo, že to niekto prehnal, a tak celý zápas prespal v autobuse,“ smeje sa Michal.

Praví fanúšikovia odvolávajú dovolenky – výjazd má vždy prednosť. „Na letnej dovolenke býva dosť nuda. Hokejový výlet prinesie vždy množstvo zážitkov, prekvapení a zábavy. Okrem pokrikov sa snažíme pripraviť zaujímavú choreografiu a byť niečím kreatívni,“ zhodujú sa obaja. Na štadióne i v živote sa riadia známym belasým chorálom: „Pridaj sa k nám, zakrič Slovan, veď my sme slovanisti naveky…“

odkaz Titulka hokejovej prílohy Slovan v KHL, ktorej... Foto: Pravda
Slovan v KHL Titulka hokejovej prílohy Slovan v KHL, ktorej súčasťou je aj tento článok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovan v KHL - príloha