Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zázrak na ľade v slovenskej podobe. Trenčania prepísali históriu

Miracle on ice v slovenskej podobe, tak sa dá nazvať ťaženie hokejistov Trenčína v play-off, keď už po druhýkrát dokázali otočiť sériu z 0:3 na 4:3. Po tom, čo v sezóne 2007/08 vyradili Martin, hoci prehrávali už 0:3, dokázali hráči spod hradu Matúša Čáka rovnaký kúsok aj o tri roky neskôr. Tento raz sa im podarilo vyradiť štvrtý tím po základnej časti, bratislavský Slovan.

09.03.2011 22:24
Vladimír Kováč Foto:
Radosť brankára Trenčína Vladimíra Kováča po skončení siedmeho zápasu.
debata (11)

„Je to niečo úžasné. Po treťom prehratom zápase sme sa neuveriteľne zomkli a paradoxne sme si povedali, že po psychickej stránke sme na tom lepšie my, pretože už nemáme čo stratiť. Slovan musel vyhrať ešte jeden zápas a ako sa ukázalo, spraviť posledný krok je vždy najťažšie,“ priznal kapitán Trenčanov Ján Pardavý, ktorý je i pamätníkom série s Martinom.

Hostia nezachytili úvod duelu, keď po prvej tretine prehrávali 0:2. Ani to ich však nezlomilo a v bratislavskej Samsung aréne neskôr skórovali až päťkrát. „Po prvej prestávke padli v šatni aj ostrejšie slová, ale to bolo hlavne kvôli tomu, že Slovan nás v prvej tretine prekorčuľoval, čo sa nám predtým nestávalo. Od druhého dejstva sme však opäť prebrali taktovku hry my, začali hrať náš agresívny hokej, čo sa nám oplatilo,“ konštatoval gólman Dukly Vladimír Kováč.

Historický zápis pre Duklu Trenčín

Dukla prepísala históriu, keď ako prvý tím na svete dokázala otočiť dvakrát stav série z 0:3 na 4:3. Predtým sa to podarilo v roku 1942 v NHL Torontu, ktoré zvrátilo sériu s Detroitom, v roku 1975 otáčali ostrovania z New Yorku proti Pittsburghu a vlani sa rovnaký kúsok podaril hokejistom Philadelphie, ktorý vyradili Boston. Z európskych klubov sa do historických análov zapísalo aj švajčiarske Lugano, ktoré v roku 2006 dokázali vyradiť klub Ambri-Piotta, hoci prehrávalo v sérii už 0:3.


Dvadsaťtriročný gólman bol spoločne s Pardavým i aktérom série s Martinom. Ktorá misia bola náročnejšia? „Boli to dve veľmi rozdielne série. Martinčania boli vtedy o čosi lepší, a možno bol náš postup aj trošku nespravodlivý. Teraz sme si to však zaslúžili. Až na pár tretín sme to boli totiž práve my, kto mal viac z hry a väčšiu aktivitu,“ pripojil Kováč.

Gólovým hrdinom série sa stal talentovaný útočník Radoslav Tybor. V rozhodujúcom dueli strelil dva góly, pričom mohol pridať aj hetrikový, no pri power play domácich sa neulakomil a prihrával na ešte lepšie postaveného Zdeňka Blatného, ktorý poslal Trenčín definitívne do semifinále. „Nie je to len moja zásluha, sériu vyhral celý tím, ktorý dal do toho obrovské srdiečko. Všetci sme sa zomkli a bojovali, čo rozhodlo,“ priznal Tybor.

Dukla si, rovnako ako Slovan, prešla počas sezóny viacerými problémami. Z tímu odcházali hráči a noví doň prichádzali. Finálna podoba mužstva, keď kostru tvoria mladí, draví hráči, doplenení o skúsených veteránov, predvádza bojovný, rýchly a priamočiary hokej. „Je úžasné, že našimi najlepšími hráčmi sú mladí Tybor a Gašparovič. Hlavne vďaka nim sme dokázali sériu otočiť,“ vzdal hold 21-ročným talentom veterán Pardavý.

Na Trenčanov čaká v semifinále obhajca titulu z Košíc. Východniari budú mať výhodu domáceho ľadu, navyše mali na prípravu o týždeň viac času. „Košice majú v extralige najväčšiu silu, ale my opäť nebudeme mať čo stratiť. Hlavne sa teraz budeme musieť rýchlo zregenerovať. Nemal by to však byť až taký problém, keďže sme vyhrali veľký zápas,“ priznal gólman Kováč.

A ako bude vyzerať cesta domov? „Super! Istotne bude veselá, ale určite nie až tak, ako v autobuse fanúšikov Dukly,“ dodal so smiechom brankársky hrdina Kováč a šiel pozdraviť divácky fanklub z Trenčína. Ten ho za odmenu pozval hlasitým pokrikom na oslavnú pitku.

11 debata chyba