Slováci v KHL? Boli by hlúpi, ak by nešli. Čechov nahradili Američania

Michal Bakaj, Martin Prosnan | 09.09.2022 13:34
hokej staňa radivojevič Foto:
Na otázky Pravdy odpovedali aj Rastislav Staňa, Dárius Rusnák a Branko Radivojevič.
Do reprezentácie budeme pozývať všetkých hráčov - aj tých z KHL.

Tak znie včerajšie vyhlásenie Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja.

„Máme za to, že hráči, ktorí aktuálne hrajú v Rusku, neporušujú ako medzinárodné dohody, tak naše zákony. Budeme sa teda opierať o Olympijskú chartu, podľa ktorej má byť šport nástrojom spájania,“ uviedli Miroslav Šatan a spol.

Pravda oslovila hokejových expertov, bývalých hráčov i trénerov s otázkou: Súhlasíte s postojom SZĽH? Majú byť hráči z KHL pozývaní do reprezentácie?

Ľubomír Pokovič, bývalý reprezentačný tréner

Stotožňujem sa s názorom Miroslava Šatana. Šport má spájať ľudí, národy a v konečnom dôsledku aj prispieť k mieru. Určite nie je jeho úlohou situáciu ešte vyhrocovať.

Slovenských chlapcov z KHL by som určite nekritizoval. Mimochodom, pozrite sa, kto zaplnil uvoľnené miesta v ruskej lige po Švédoch, Fínoch či Čechoch. Prišli tam hokejisti z USA a Kanady.

Patrik Rybár Čítajte viac NÁZOR: Kritika je namieste. Štipka pochopenia tiež

Rastislav Pavlikovský, majster sveta 2002

Za reprezentáciu sú zodpovední ľudia zo SZĽH, je to v ich kompetencii. Žiadny zákon pri tom neporušili. Samotní hráči s vojnou určite nesúhlasia, účasť v KHL by som im nevyčítal. Hokejista si odmalička musí prejsť kadečím, obetuje sa a odrieka, má teda plné právo rozhodnúť o svojej budúcnosti.

Poviem to však takto: som rád, že som nebol v ich situácii. Za mojich čias to bolo iné, Slovensko bola silná hokejová krajina, ponúk bolo habadej, dnes príde možno jedna. Sú tam morálne otázniky, zviditeľňujú Rusko, no chlapcov nezatracujem.

Igor Liba, 212-násobný československý reprezentant

A prečo by nemali reprezentovať? V histórii sme boli svedkami mnohých vojen a športovalo sa bez obmedzení. Politika naozaj neplatí do športu. Naši hokejisti za vzniknutú situáciu nemôžu. Ozaj, všimli ste si, že na tenisovom US Open hrá momentálne veľa ruských tenistov?

To je naozaj zaujímavé. Politické rozhodnutia môžu narobiť jedine galibu, svetový šampionát bez Rusov je úplne o ničom.

Jozef Stümpel, dlhoročný center NHL

Samozrejme, do reprezentácie patria aj hráči z KHL. Chlapci majú šancu zarobiť si peniaze, aké by na Slovensku nikdy nedostali. Navyše, KHL je lákavá aj zo športového hľadiska, je to veľmi kvalitná liga.

Pre ich rozvoj to je dôležité. Majú rodiny, živia ich, majú právo rozhodnúť sa tak, ako sa rozhodli. Prosím, nemiešajme politiku so športom.

Buček hokej Slovensko Čítajte viac Šatan a spol. idú proti prúdu. Rozhodli o reprezentantoch z KHL

Ernest Bokroš, dlhoročný tréner

Verdikt nepozývať hráčov z KHL by som nepodporil. Majú krátku životnosť, ich kariéra netrvá dlho. Dostali príležitosť dobre si zarobiť, prečo by tam nešli? Stojím na strane hráčov.

Ak by bol zákaz celosvetový, že sa všetci dohodnú a platilo by to aj v NHL, tak potom beriem. Ale táto otázka je vecou rozhodnutia každého hokejového zväzu osobitne.

Branko Radivojevič, vicemajster sveta 2012

Nemiešajme politiku so športom. Pre chalanov je to zamestnanie. Sme malá krajina, nemôžeme si dovoliť, že siedmich chalanov z KHL nezoberieme do reprezentácie. Každý je zodpovedný za svoje činy.

Nie je to vojna chalanov, ktorí hrajú v KHL, nejdú podporovať Putina. Idú hrať hokej a zarábať peniaze. Kariéra hokejistu trvá 10–15 rokov, musia využiť každú príležitosť.

Dárius Rusnák, legendárny útočník

Súhlasím s rozhodnutím zväzu. Nemôžeme sa porovnávať so Švédmi, Fínmi či Čechmi, lebo oni majú ďaleko väčšiu základňu a majú z čoho vyberať. Ak by sme týchto hráčov stratili pre národný tím, mali by sme veľký problém hrať dôstojnú úlohu v A-kategórii MS.

Hráči začali hrať v detskom veku, ich kariéra netrvá dlho. Naskytla sa im príležitosť dobre si zarobiť. Boli by hlúpi, ak by tam nešli.

Slovenskí hokejisti v KHL 2022/23 Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Christián Jaroš (obranca/Avangard Omsk)

Rastislav Staňa, majster sveta 2002

Stál som za názorom, ktorý predtým vyslovil aj šéf zväzu Miroslav Šatan, že treba počkať do prvej reprezentačnej akcie s výhľadom, či sa situácia na východ od našich hraníc neupokojí. Neviem, čo viedlo zväz k tomu, že dal vyhlásenie už teraz.

Celá situácia je napätá, kontroverzná. Zväz sa postavil za hráčov s tým, že neporušujú zákon či nariadenie. Iným krajinám sa ľahšie hovorí, pretože majú širšiu základňu hráčov. Zároveň platí, že každá krajina je inak politicky nastavená a inak vníma okolité záležitosti.

Ľubomír Sekeráš, vicemajster sveta 2000

Súhlasím s rozhodnutím zväzu. Šport má spájať a nie rozdelovať, tiež platí, že šport a politika by sa nemali miešať.

Chalani hrali v KHL aj predtým, mali tam zmluvy. Ak by ich zrušili, boli by sankciovaní. Hokejisti nemôžu za to, že sa v regióne začala vojna.