Kanadský novinár: Naučiť sa bonjour a merci. Potom si nás Slafkovský získa

Martin Prosnan | 11.07.2022 12:20
Juraj Slafkovský Foto:
Juraj Slafkovský a jeho nový montrealský dres.
Slafkovský sem, Slafkovský tam. Najskloňovanejšie meno uplynulých dní na východe Kanady. Urobil Montreal Canadiens dobre, keď siahol po 18-ročnom slovenskom hokejistovi? Stu Cowan, novinár z Montreal Gazette, sleduje dianie okolo košického rodáka niekoľko mesiacov.

Aj vás prekvapilo, že si Montreal vybral Slafkovského?

Nebudem klamať, ale áno. A nie málo. Doteraz si myslím, že ak by siahol po Shaneovi Wrightovi, bol by to istejší výber. V priebehu draftovej noci mi však aj Slafkovský začal dávať zmysel.

Prečo?

Otočilo sa to v momente, keď Canadiens priviedli do mužstva Kirbyho Dacha. Teraz má klub k dispozícii veľké a silné krídlo a k nemu 21-ročného centra, ktorý má za sebou už tri sezóny v NHL.

Aký na vás urobil Slafkovský dojem?

Rozprával som sa s ním deň pred draftom a môžem o ňom hovoriť len dobre. Jedna vec je, že je to veľký chlap, ale jeho charizma je azda ešte väčšia (úsmev). Páčilo sa mi, ako sa vyrovnal s obrovským záujmom médií. A to napriek tomu, že angličtina nie je jeho materinský jazyk. Vidieť, že je sebavedomý, nie však namyslený, čo je dobré. Nezdá sa, že by ho obrovský mediálny záujem v Montreale obťažoval. Ťažko uveriť, že to chlapčisko má len osemnásť.

V drvivej väčšine preddraftových rebríčkov mal navrch práve Wright. Čo definitívne presvedčilo vedenie Montrealu?

Slafkovského dobrá postava, veľký potenciál a osobnosť. Navyše, exceloval na olympijských hrách i majstrovstvách sveta, aj to sú faktory, ktoré hrali v jeho prospech. V sumáre toho bolo tak veľa, že Kent Hughes a spol. si asi povedali, že by bol hriech rozhodnúť sa inak.

Bolo podľa vás vedenie Canadiens pod tlakom, aby si vybralo Wrighta?

Isteže. Poviem vám, museli mať gule na to, aby takto konali. Shane Wright by bol pre nich akási istota. Už teraz je podľa mňa jednoznačné, že v najhoršom prípade z neho bude druhý či tretí center v ktoromkoľvek klube NHL. Má pred sebou veľa dobrých sezón.

Video
10 zaujímavostí o Montreale Canadiens Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Jean Beliveau (vľavo). Center, niekdajší...

Zdá sa, že aj fanúšikovia Montrealu mali jednoznačného favorita…

Veru. Sledoval som ich počas celej noci. Keď obaja hokejisti prichádzali do haly, jedného vytlieskali a druhého nie. Zrejme tušíte, kto bol kto. Slafkovský dokonca musel počúvať aj mierne bučanie. Drvivá väčšina priaznivcov chcela jednoducho Wrighta. No všimol som si jednu vec.

Akú?

Ihneď po tom, ako vyhlásili Slafkovského meno, mu hala aplaudovala. Už keď sa predieral cez publikum na pódium alebo keď dával prvý rozhovor, nálada sa začala meniť. Fanúšikovia dokonca spievali „Olé! Olé!“ Naozaj si myslím, že ihneď si všetkých získal. Uvidíte, že Montrealčania ho budú milovať. Juraj má výbornú povahu.

Dostane priestor v prvom mužstve?

Zarazilo by ma, ak by to tak nebolo. Minimálne v príprave, Canadiens budú mať deväť ostrých zápasov na to, aby posúdili, či Slafkovský je pripravený na NHL alebo ho pošlú do Lavalu v AHL. Jedno je isté, klub chce, aby už definitívne zostal v Severnej Amerike a určite sa nevracal do Európy. Aby si osvojil tunajší štýl hokeja.

Pokojne si však dokážem predstaviť, že sezónu odštartuje v prvej lajne po boku Nicka Suzukiho a Colea Caufielda. V Montreale sú veľké očakávania, všetci chcú, aby z nich bol už čoskoro obávaný útok. Nie na jednu sezónu, ale na veľa rokov.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Valábik o historickej noci: Montreal je za odmenu i trest. Slafkovský je ako nárazník
Video

Montreal je jednoznačnej najhokejovejšie mesto v NHL, no zároveň z pohľadu hráča a očakávaní fanúšikov najnáročnejšie. Je to pre Slafkovského výhra? Nebolo by mu lepšie v menej prestížnom klube?

Slafkovský bude pod obrovským tlakom. Je draftovou jednotkou a hrá za Montreal – ťažká kombinácia. Navyše, bude pod drobnohľadom. Nielen na ľade, ale aj mimo. Nie je to ako v iných mestách, tu si nebude môcť len tak vyjsť na večeru bez toho, aby ho okolie nespoznalo. Zdá sa však, že jeho osobnosť je pripravená to zvládnuť, no až čas ukáže, ako to naozaj bude.

Bude to mať ťažké…

O tom nepochybujte. Na mnoho mladých hráčov, ktorí sa tu v minulosti vystriedali, to bolo príliš. Nie nadarmo sa vraví, že Montreal je najlepším miestom v NHL na hranie. Ale iba keď sa darí. Ak to nejde, z najlepšieho hokejového miesta na život je zrazu najhoršie. Tak to tu jednoducho chodí.

Mal by sa Slafkovský začať učiť po francúzsky?

Páči sa mi, ako dobre rozpráva po anglicky. Naučiť sa francúzštinu nebude ľahké. Ak by som mu však mohol poradiť, mal by si osvojiť aspoň zopár slovíčok alebo fráz, to je ideálna cesta, ako si získať frankofónne obecenstvo na svoju stranu. Niekedy stačí, ak na začiatku tlačovej konferencie povie „bonjour“ a na konci „merci“. Ocenia to potom nielen priaznivci Canadiens, ale aj novinári.

Prvý tréning Juraja Slafkovského v Montreale Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Draftová jednotka pri práci.

V minulosti hralo v NHL veľa slovenských hokejistov. V ktorého šľapajach by sa mal teraz vybrať?

Mám pocit, že Tomáš Tatar si hokej v Montreale užíval. Prijal všetko, čo so sebou prináša členstvo v zostave Canadiens. V útoku s Phillipom Danaultom a Brendanom Gallagherom sa mu darilo. Verím, že Juraj sa s ním rozprával a dostal niekoľko cenných rád. Zídu sa mu. Takže vravím Tatar – ak Slafkovský pôjde po jeho stope, bude to fajn.

Montreal si pár hodín po Slafkovskom vybral Mešára. Čo si o tom myslíte?

Naozaj som nečakal, že prvé dva výbery Canadiens budú zo Slovenska. Zdá sa, že vedenie klubu má o Mešárovi veľmi vysokú mienku. Hughes priznal, že na základe rozhovorov s obomi hráčmi vedel o ich veľmi dobrom vzťahu, ale že v konečnom dôsledku sa na základe toho nerozhodoval. Bol to vraj len bonus. Je to však dobrá správa, obaja si tak ľahšie zvyknú na tunajšie prostredie. Dvom sa bude ťahať ľahšie.

Bude Montreal po tohoročnom drafte lepším mužstvom?

To ukáže čas. Generálny manažér Hughes má plán, ktorého sa akiste bude držať. Chce hrať rýchlo a štýlovo, no zároveň mať určitú robustnosť – čo je ďalší dôvod, prečo draftovali Slafkovského. Dáva dohromady skupinu mladých hráčov do 23 rokov, túži, aby sa spoločne rozvíjali a napredovali. Slafkovský a Mešár sú v tomto pláne veľmi dôležití.

slafkovský, montreal Čítajte viac Silné slová v šatni. Terč posmechu. Toto je Slafkovského nový domov

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ