Regenda sa radí s legendou: Anaheim je srdcovka, hral som ako Selänne

Michal Bakaj | 14.06.2022 12:00
690980042 regenda Foto:
Pavol Regenda na MS 2022.
Z Michaloviec mal putovať do Mladej Boleslavi, ale napokon ide oveľa ďalej.

Pavol Regenda je ďalším zo slovenských hokejistov, ktorí sa vďaka vydareným výkonom v národnom tíme dočkali životnej šance – zabojovať o NHL.

Šikovného útočníka zlanáril Anaheim, klub zo slnečnej Kalifornie, v drese ktorého kedysi žiaril Ľubomír Višňovský.

„Ešte sme spolu nehovorili, ale verím, že aj na to príde. Ľubo mi určite poskytne cenné rady, veď Michalovce a Amerika sú iný svet,“ vraví robustný power forvard.

Pavol Regenda Čítajte viac Hotovo! Regenda ide do NHL, podpísal dvojročný kontrakt

S Anaheimom podpísal dvojcestný kontrakt na dve sezóny.

Už ste vstrebali správy o životnom prestupe?

Stále je to neskutočný pocit. Veľmi sa teším a už sa neviem dočkať odchodu za more.

Je to odkaz pre hráčov z extraligy, že aj z domácej súťaže sa dá dostať do najlepších líg?

Určite. Som rád, že sa mi to podarilo a budem držať palce ďalším, aby dostali podobnú príležitosť. Pomôže to aj slovenskej extralige, ktorej prestíž porastie.

Odkedy ste registrovali záujem Anaheimu?

Môj agent komunikoval od olympiády s viacerými klubmi. Ale Anaheim prejavil najväčší záujem a prišiel aj s konkrétnou ponukou. Ducks sú výborný klub s bohatou históriou, som presvedčený, že mi bude sedieť. Ponúka skvelé podmienky na hráčsky rozvoj.

Pavol Regenda. Foto: TASR, Martin Baumann
4. Pavol Regenda Pavol Regenda.

Čo viete o klube?

Možno to bude znieť ako klišé, ale sledujem ho od malička. Na videohre NHL som hral za Ducks. Vtedy sa ešte volali Mighty Ducks, v logu mali káčera v starej brankárskej maske.

S akým hráčom ste hrávali?

Najčastejšie som bol Teemu Selänne, potom Ryan Getzlaf a ďalší. (úsmev) Aj ich kartičky som mal. Je v tom pre mňa aj trochu nostalgie, že si ma vybral práve tento klub. Mám skutočne veľkú radosť.

Ak by vám niekto v roku 2020, keď ste sa vrátili z Fínska do Michaloviec, povedal, že o dva roky dostanete zmluvu v NHL, čo by ste mu odvetili?

Neveril by som mu a zrejme by som ho vysmial. Zažíval som náročné časy. Z Fínska, kde som hral za juniorku, som sa vrátil predčasne kvôli pandémii.

Nemal som kde ísť hrať a tak som sa dohodol doma v Michalovciach, že ma vezmú na skúšku. Napokon som zostal v Dukle dva roky a považujem to za správny krok. Michalovce mi dali toho skutočne veľa.

Kedy ste začali veriť, že máte na to, aby ste zabojovali o NHL?

Po prvom roku, ktorý bol pre mňa oťukávací v seniorskom hokeji, som si išiel tvrdo za cieľom. Vyšlo mi play off a potom som si na ľade viac veril. Pomohli mi aj medzištátne zápasy, kde som sa mohol porovnať s elitnými hráčmi. V druhej sezóne som už cítil, že aj ja patrím medzi lídrov tímu a podľa toho som sa aj snažil hrať.

Darilo sa mi na olympiáde, kde som mal solídne zápasy, rovnako aj celý náš útok. Hrali sme rovnocennú partiu s najlepšími tímami a tam som pochopil, že medzi nami a hráčmi z vyspelých hokejových krajín vôbec nie je veľký rozdiel.

Do zámoria prichádzate ako nedraftovaný hráč bez skúseností s kanadsko-americkým hokejom. Ste pripravený na zmenu?

Myslím, že áno. Je to lepšie, ako by som mal 18 rokov a chystal sa na prechod do seniorského hokeja. Cítim sa vyspelejší ako pred štyrmi rokmi – osobnostne i hokejovo. V juniorskom hokeji sa hrá živelne, bez taktiky. V Michalovciach sme mali fínskeho trénera, museli sme hrať aj takticky.

Poznám sa, veci pre mňa neprídu automaticky, musím pracovať deň za dňom a zlepšovať sa. Bude to náročné, ale teším sa na to.

Pýtali ste si už rady od Ľubomíra Višňovského, ktorý v Kalifornii odohral tri sezóny?

Ešte som nemal tú možnosť, ale mám to v pláne. Čítal som články, kde Anaheim vychvaľoval a kde mi pôsobenie v tíme Ducks odporúča. Verím, že dostanem príležitosť pozhovárať sa s ním o klube aj osobne. Určite mi poskytne cenné rady, predsa len Amerika je iný svet.

V čom najviac? Máte z nejakých noviniek obavu?

Strach nie, skôr rešpekt. Poznám to, keď som chodil do Švédska či Fínska – idete do nového prostredia, medzi nových ľudí. Ale nebude mi trvať dlho a zvyknem si.

Na severe Európy ste pravidelne komunikovali v angličtine. Nebudete musieť oprášiť jazykové znalosti?

Myslím, že nie, moja angličtina je v pohode. Rozprával som ňou predtým, ale aj v Michalovciach, kde sme mali zahraničného trénera. Rovnako za Duklu hrali viacerí legionári, s ktorými som pravidelne komunikoval.

A čo španielčina? Farma Anaheimu v San Diegu leží na americko-mexickej hranici…

Priznám sa vám, mám taký sen.

Vravte.

Rád by som sa naučil po španielsky i po švédsky. Možno práve teraz budem mať na to priestor, keďže v San Diegu je početná latinská komunita.

Anaheim sa hrdí množstvom kalifornských pláží. Už viete, ktorá je najkrajšia?

Fotograf, ktorý pôsobil pri Dukle v minulej sezóne, mi vravel, že v Anaheime už bol niekoľkokrát a že je tam krásne. Určite mi odporučí, čo sa tam oplatí vidieť a kde sa človek najlepšie vykúpe.

Máte špeciálne pokyny od trénerov Ducks, akým smerom by sa mala uberať vaša letná príprava?

Sám viem, na čom mám pracovať – dynamika, zrýchlenie. Podrobné pokyny som nedostal, možno sa to zmení v najbližších týždňoch. Na ľad budem chodiť aj v lete, chcem vylepšiť určité technické detaily na mojej hre. Patrí medzi ne aj väčší dôraz pred bránkou.

Ako to bolo s Mladou Boleslavou? Rozišli ste sa korektne?

IIHF má zmluvu s NHL, podľa ktorej kluby ochotne uvoľňujú hráčov odchádzajúcich za more. Tak to bolo aj v Boleslavi. Zavolal mi športový riaditeľ Václav Nedorost, gratuloval mi a odkázal, že mi držia palce, aby sa mi darilo. Potešil ma ich prajný prístup.

Preberali ste odchod za more aj s trénerom Ramsaym?

Počas MS sme spolu pravidelne komunikovali. Už predtým mi dal množstvo rád, ktorými sa snažím riadiť – na tréningoch či v zápasoch. Je to skvelý tréner, veľmi mi pomohol.

Má aj on zásluhu na vašom odchode do Anaheimu?

Áno, ale nielen on. Vďaka patrí aj ostatným ľuďom – trénerom, manažérom či prezidentovi zväzu Miroslavovi Šatanovi. Veľmi si cením, že mi dali šancu a poskytli dôveru. Bez toho, aby som sa mohol ukázať na medzinárodnej scéne, by sa mi zrejme zámorie nepodarilo.

Ramsaymu sa končí zmluva, mal by zostať šéfom slovenskej striedačky?

Bol by som veľmi rád, ak by zostal. Za päť rokov, čo je tu, sa slovenský hokej posunul a pracuje sa v ňom veľmi dobre. Ale je možné, že tréner má už toho dosť a rád by sa venoval len rodine. Uvidíme, ako to dopadne.

Komu budete fandiť vo finále NHL, ktoré sa začína v noci na štvrtok?

Samozrejme, že Erikovi Černákovi, aby získal tretí Stanleyho pohár za sebou. Je neskutočné, čo Tampa predvádza. Ale proti Coloradu to bude mať veľmi ťažké. Stretnú sa dva výborné tímy, teším sa na skvelý hokej.