Říha kritizuje bystrickú nemocnicu. Keby otca pustili, dopadlo by to inak

Pravda | 12.02.2021 11:15
hokej říha Foto: ,
Miloš Říha (* december 1958, † september 2020) na archívnej snímke.
Po pol roku mlčania to zo seba konečne dostal. Syn zosnulého trénera Slovana Bratislava či českej hokejovej reprezentácie Miloša Říhu (skonal v 31. augusta 2020) opísal posledné momenty svojho otca.

Miloš Říha mladší bol pri tom, keď energického otca postretli prvé vážne zdravotné problémy. Hlavný kouč Česka opustil reprezentačný zraz a vo vážnom stave ho syn doviezol do nemocnice v Nitre.

Už predtým a aj potom mal zdravotné problémy so srdcom, ale syn ho nedokázal presvedčiť, aby absolvoval náročnejšiu operáciu, ktorá by jeho problémy vyriešila.

„Mal dlhodobé problémy. Vždy to porazil silou a vôľou. Prišiel na poslednú chvíľu na nejaký zákrok a ten to vyriešil. Zrejme si myslel, že to takto bude donekonečna, ale podcenil to,“ priznal v otvorenom rozhovore pre MF Dnes Miloš Říha ml.

Tréner prvoligovej Slavie sa dlho zo smrti milovaného otca nevedel spamätať. Nereagoval ani na neoverené informácie o jeho pobyte v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM), kam sa presunul z banskobystrickej nemocnice.

„Nebola pravda, že tam ležal od začiatku. Snažil som sa ho tam dostať z Banskej Bystrice. Lenže po tomto zverejnení sa transport o 5–6 dní natiahol, čo mohlo byť pre ďalšiu liečbu rozhodujúce,“ priznal Říha ml.

"V Banskej Bystrici to bolo zlé, v IKEM ho dali neskutočne dokopy. Stále sa však čakalo, na ktorú stranu sa to prikloní. Zdravotníctvo v IKEM je na inej úrovni ako to slovenské.

Miloš Říha (1958 - 2020) Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
V súboji s Petrom Šťastným na exhibícii v...

Bolo naozaj hrozné, čo sa tam dialo. Tvrdili, že koniec nastane za päť minút. Nedalo mi to, tak som s nimi bojoval každý deň.

V Česku sa to zlepšilo, skvele sa o otca starali. Tri dni pred smrťou to bolo veľmi zlé, ale veril som do poslednej sekundy, že sa to zlepší.

Išlo to však zlým smerom. Keby sa do Česka dostal o týždeň skôr, dopadlo by to inak. Ak by sme prišli hneď, nedošlo by to do takejto fázy. Bol by pod väčšou kontrolou a mal by viac pokoja," kritizoval Říha mladší.

Tridsaťdeväťročný tréner však nechystá právne kroky.

"Povedali by, že si za to môže sám, ale existuje starostlivosť a starostlivosť. V IKEM mal servis ako prezident, tam nič.

Bolo to fatálne, nedalo sa to s Českom porovnať. Bol som s ním do posledných sekúnd života. Stále to neviem vstrebať," uzavrel zronený Říha ml.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ