Koronavírus vyhnal Bondrov tím z domova: Rúško som nosil už predtým

Pravda, SITA | 05.02.2020 22:00
Dávid Bondra. Foto: ,
Verím, že aj na budúci rok sa bude hrať KHL v Číne a ja budem pri tom, želá si Dávid Bondra.
Do začiatku tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie chýbali ešte zo dve hodiny, ale jeden korčuliar sa už na ľade popradského zimného štadióna objavil skôr. Hokejista v červenom drese dobrú polhodinu krúžil po ľadovej ploche a evidentne naberal stratenú kondíciu. Podchvíľou zrýchlil a potom zasa prudko zabrzdil. Po odchode z ľadu sa z neho vykľul bývalý popradský útočník Dávid Bondra.

Momentálne hráč čínskeho tímu KHL Červená hviezda Kchun-lun už dlhší čas laboruje so zranením ruky, ktoré si vyžiadalo aj operačný zákrok.

„Zastavil som sa na štyri dni doma v Poprade a už v piatok odlietam naspäť do Moskvy. Mal som operáciu ruky a ostatné dva týždne už trénujem. Zatiaľ iba bezkontaktne. Ešte potrebujem týždeň – dva a budem môcť hrať,“ uviedol Dávid Bondra na popradskom zimnom štadióne.

Na zvedavú otázku, čo sa mu vlastne prihodilo začiatkom decembra v zápase proti Vladivostoku, odpovedal: „V roku 2009 som mal operáciu po zlomenine zápästia a teraz sa mi stalo to isté zranenie. Museli mi to zreparovať.“

Syn slávneho otca a účastník ostatných dvoch svetových šampionátov nedávno ani len netušil, že čoskoro si zahrá hokej v Číne. Po troch sezónach strávených v tíme HK Poprad v slovenskej najvyššej súťaži však zatúžil po zmene a výzvou bola Kontinentálna hokejová liga.

Na ponuku z tímu Červená hviezda Kchun-lun prikývol, hoci rodičom sa to až tak nepáčilo. "Mamka sa spočiatku bála, ale keď ma rodičia prišli pozrieť, videli, že všetko je tam v pohode. Otec sa bol pozrieť na Čínskom múre, páčilo sa mu tam.

V klube vládne profesionálne prostredie, nemám s ničím problém. Lety za súpermi sú síce dlhé, ale dá sa na to zvyknúť," pokračoval 27-ročný krídelník a k životu v najľudnatejšej krajine sveta ešte dodal:

„Peking je čisté mesto, na ulici sa nepovaľujú smeti. Sú tam bežné aj nápisy v angličtine. Škoda len, že viac ľudí nechodí na hokej.“

Dávid Bondra oslavuje gól s Dávidom Bucom. Foto: SITA, Martin Havran
Dávid Bondra, Dávid Buc Dávid Bondra oslavuje gól s Dávidom Bucom.

Bondra zatiaľ v tejto sezóne odohral 18 zápasov s bilanciou 1 gól a 2 asistencie. Jeho tímu aktuálne patrí ôsma priečka vo Východnej konferencii KHL, ale o postup do play-off budú musieť zverenci amerického trénera Curta Frasera ešte zabojovať.

Momentálne je v Číne témou číslo jeden agresívna forma koronavírusu, ktorá už postihla desaťtisíce ľudí a v pevninskej Číne má takmer 500 obetí. "Boli sme práve s tímom v Rusku, keď sme sa o tom dozvedeli. Vzali nám krv a zistili, že nikto z nás nemá tento vírus.

Do Číny sa však nemôžeme vrátiť. Posledný domáci zápas základnej časti sezóny odohráme v Novosibirsku. Čo bude v play-off, zatiaľ nevieme. Verím najmä, že sa tam dostaneme a potom sa to nejako vyrieši. Počul som, žeby sme mohli hrať v Minsku, ale zatiaľ sú to len dohady," vysvetlil D. Bondra.

Dávid Bondra (vľavo) pred odchodom do Číny... Foto: SITA, Tomáš Somr
Dávid Bondra Dávid Bondra (vľavo) pred odchodom do Číny nosil dres HK Poprad.

Ochranné rúško je v Číne v ostatných dňoch povinnou výbavou, no Bondra ho nosil ešte pred vypuknutím koronavírusu:

„Mohol za to smog v Pekingu. Spravidla tam však sme na dva týždne a potom vyrážame na tripy. Samotný Peking je preľudnený, ale krásny a čistý. Ulice čistia každý večer, po meste chodím taxíkom i metrom bez väčších problémov. Všetko je tam totiž aj v angličtine.“

Nerobí mu problém odlišná kuchyňa v Číne? „Každý deň máme spoločný obed a prevládajú európske a americké jedlá. Samozrejme, často máme aj ryžu a veľmi mi chutila napríklad ich typická kačka. Nejaké potkany a podobné exotické čínske špeciality však nehrozia. Na to by ma nenahovorili,“ cituje ho portál hokej.sk.

Slovák s jemným americkým prízvukom hrajúci v ruskej nadnárodnej súťaži v tíme čínskeho účastníka naznačil, že v KHL by chcel zotrvať aj v ďalšej sezóne.

„Dúfam, že situácia s koronavírusom sa ustáli a všetko bude v poriadku. Verím, že aj na budúci rok sa bude hrať KHL v Číne a ja budem pri tom,“ doplnil.