Nemám milióny, no bývam pri hrade. Žijem si ako kráľ

Michal Bakaj | 18.11.2019 16:45
Už počas vlaňajšej sezóny, v ktorej obliekal dres Nitry, patril medzi najlepších legionárov v súťaži. Hoci mal ponuky z iných líg, Graeme McCormack (28) zostal verný Slovensku.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Year 4 . . . . . . #slovakia #europe #hockey

Príspevok, ktorý zdieľa Graeme Mccormack (@graeme.mccormack),

V Trenčíne sa rýchlo stal miláčikom fanúšikov, ktorým imponuje najmä fakt, že šikovný Kanaďan patrí medzi najproduktívnejších obrancov v lige. „Rád sa podieľam na ofenzíve, ale srdcom som obranca,“ vraví rodák z Ontária. K vysokému víťazstvu Dukly nad Budapešťou 9:2 prispel bilanciou 2+2.

Štyri výhry z ostatných piatich zápasov, skóre 22:7. Hrá Dukla najlepší hokej v sezóne?

Myslím, že áno. Mali sme veľa zranených hráčov, ktorí sa pomaly vracajú do zostavy. Mužstvo sa vhodne doplnilo, noví hráči sa ihneď stali posilami. Keď budeme v plnej sile, naša kvalita stúpne.

Proti Budapešti ste mali raketový štart, po troch minútach ste viedli 3:0. Hralo sa vám už potom ľahšie?

Podľa mojej skúsenosti sa nedeľňajšie zápasy rozhodujú už v úvode. Majú skorší začiatok, hostia niekedy vstúpia na ľad priamo z autobusu a zvyknú mať pomalší štart. Súperovi sme strelili rýchle góly a potom z toho profitovali.

Nerobilo vám problémy, že ste sa pripojili k tímu až v priebehu sezóny?

Pochádzam z mesta, v ktorom sa narodilo veľa hokejistov. Hoci som v úvode sezóny nehral súťažné zápasy, poctivo som trénoval a na ľade bol niekoľkokrát za týždeň. Keď sa zrodila dohoda s Duklou, nemal som problém ihneď naskočiť do zápasového rytmu.

Prečo ste si vybrali Trenčín?

Po vydarenej sezóne sme sa s agentom dohodli, že sa s novým pôsobiskom nebudeme ponáhľať a uvidíme, čo ponúkne trh. Mal som ponuky aj z iných líg. Dukla ma kontaktovala už počas leta a keď sme sa spojili opäť, zrodila sa dohoda.

Zavážil aj fakt, že Dukla má bohatú históriu a vychovala viacero bývalých či súčasných hviezd NHL?

Áno. Trenčín je hokejové mesto, ktoré vyprodukovalo množstvo výborných hráčov. Ľudia žijú hokejom a to sa mi páči.

Štadión nesie meno Pavla Demitru. Pamätáte si ho ako hráča?

Samozrejme. Keď som bol dieťa, často som ho sledoval v televízii. Bol to úžasný hráč. Ale nie je to len o ňom. Z Trenčína sa v NHL presadili Zdeno Chára, Marián Hossa, Marián Gáborík a mnohí ďalší.

Oni si v NHL zahrali, vy však nie. Nezamrzí, že vás na drafte prehliadli a že ste nedostali šancu presadiť sa v profilige?

Každý malý hokejista, nielen z Kanady či USA, sníva o NHL. V jeden moment ma škrelo, že som nedostal príležitosť zahrať si s najlepšími. Potom však prišla možnosť odísť do Európy, cestovať, spoznávať nové miesta a krajiny. Je tu so mnou aj moja snúbenica a máme sa fantasticky. Nezarábam milióny ako hviezda NHL, avšak peniaze nie sú všetko. V Trenčíne bývam pri hrade, mám sa ako kráľ (úsmev).

Patríte medzi najproduktívnejších obrancov v extralige. Sledujete svoje štatistiky?

Jedným očkom áno (úsmev). Rád podporujem ofenzívu, páči sa mi hrať počas presiloviek či v hre traja na troch v predĺžení.

Vždy vás to ťahalo dopredu?

Na začiatku kariéry som nepatril medzi najlepších korčuliarov. Avšak mal som cit pre prihrávku a tak ma tréneri dali do obrany. V korčuľovaní som sa už zlepšil a môžem to využiť na širokých európskych klziskách. Mám rád útok, ale srdcom som obranca.

Aká je úroveň extraligy v porovnaní s nórskou a francúzskou ligou, kde ste pôsobili predtým?

Slovenská liga je určite kvalitnejšia ako tieto dve súťaže. Hrá sa tu s väčším prehľadom i úroveň účastníkov je vyššia. Kvalitu ligy určujú predovšetkým domáci hráči, až potom prichádzajú na rad legionári.

Ako hodnotíte účinkovanie maďarských klubov v súťaži?

Budapešť i Miškovec nie sú v lige len do počtu. Maďarsko nie je hokejová krajina, ale tamojší funkcionári sa snažia o progres. Určite by pomohlo, ak by tam chodilo na zápasy viac divákov.

Blížia sa Vianoce. Vycestujete do Kanady v prípade, že dostanete pár dní voľna?

Program extraligy je nabitý. So snúbenicou si postavíme stromček v Trenčíne a sviatky oslávime tu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Dublin ✔️ . . . . . . #ireland #europe #travel #dublin

Príspevok, ktorý zdieľa Graeme Mccormack (@graeme.mccormack),

Bude to na slovenský alebo kanadský spôsob?

Snúbenica je polovičná Švédka, takže to urobíme na slovensko-kanadsko-švédsky spôsob.

Na Slovensku pôsobíte druhý rok. Je niečo, čo sa vám tu nepáči?

Nič mi nenapadá. Žijú tu skvelí a milí ľudia, máte krásnu prírodu a bohatú históriu. Milujem Vysoké Tatry. Jediné, čo mi robí problémy, je slovenčina. Pre mňa je to brutálny jazyk, neviem si zapamätať jediné slovíčko (úsmev).

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ