Je zotrvanie Ramsayho správne? Odpovedajú bývalí hokejisti

Pravda | 05.09.2019 06:00
Jozef Stümpel, Boris Valábik a Tomáš Kopecký. Foto:
Zľava Jozef Stümpel, Boris Valábik a Tomáš Kopecký.
Kanaďan Craig Ramsay bude aj naďalej tréner slovenskej hokejovej reprezentácie. Skúsený kouč dostal zmluvu na jeden rok, národný tím povedie na MS 2020 vo Švajčiarsku i v augustovej olympijskej kvalifikácii, ktorú by chcelo zorganizovať na domácom ľade Slovensko. Je jeho zotrvanie na lavičke národného tímu správny krok?

Tomáš Kopecký, bývalý hokejista: Som rád, že vedenie SZĽH presvedčilo Ramsayho, aby zostal na slovenskej lavičke. Tento tréner ma viedol počas môjho pôsobenia vo Floride Panthers – je to skvelý a férový chlapík. V NHL má za sebou bohatú kariéru, mladým chlapcom, ktorí prichádzajú do reprezentácie, toho môže veľa ukázať. Posledné dva roky pozdvihol reprezentačný hokej – na MS v Košiciach síce s tímom nedosiahol deklarovaný cieľ, ale mužstvo herne vôbec nesklamalo. Naopak, problémy robilo aj tým najlepším.

Jozef Stümpel, bývalý reprezentant: Reprezentáciu vedie dva roky, väčšinu hráčov pozná a môže tak nadviazať na svoju prácu. Je to dobrý impulz pre náš národný tím. Tréner Ramsay má veľmi dobré a bohaté skúsenosti z medzinárodného hokeja. Mužstvo nastavil správnym smerom – tak, aby hralo účelný a moderný hokej. A to je niečo, čo chcú vidieť nielen experti, ale aj fanúšikovia. Ďalším pozitívom je fakt, že sa pri ňom môžu učiť a vzdelávať slovenskí tréneri. Potrebujeme si vychovať dobrých trénerov a on k tomuto pomáha. Verím, že aj jeho zásluhou raz dospejeme do štádia, že si budeme môcť vybrať kvalitného kouča aj spomedzi našich domácich odborníkov.

TV Pravda: Prezident SZĽH Miroslav Šatan ozrejmuje voľbu Craiga Ramsayho ako staronového trénera hokejovej reprezentácie SR
Video

Boris Valábik, bývalý hokejista: Je to tá najlepšia správa pre slovenský hokej. Craig Ramsay tu odviedol kus dobrej práce – nie všetky výsledky boli podľa jeho predstáv, ale hra pod jeho vedením sa jednoznačne zlepšila. Stojím si za tým, že slovenský hokej zaspal predovšetkým v oblasti vzdelávania. Zotrvanie Ramsayho na reprezentačnej lavičke pomôže nám všetkým – začínajúcej generácii trénerov okolo Vladimíra Országha, Andreja Podkonického či Róberta Petrovického. Tento Kanaďan odkoučoval v NHL tisícky zápasov a nabral tam neuveriteľné množstvo skúseností. Má teda z čoho rozdávať.

Branko Radivojevič, bývalý hokejista: Skvelé. Slovenský hokej ho potrebuje. Craig Ramsay môže nadviazať na prácu, ktorú tu po sebe zanechal. Naviac, mladí tréneri, ktorí sa pohybujú v jeho okolí, sa opäť budú môcť učiť. Verím, že pomôže vychovať aj ďalších. Ak niekto tvrdí, že slovenský národný tím by mal trénovať Slovák, tak s tým nesúhlasím. Pozrime sa na to, čo všetko má Ramsay za sebou. Dlhé roky pôsobil v najlepšej lige na svete, o skúsenostiach, ktoré odtiaľ má, nemôžu byť žiadne pochybnosti. Napokon, na reprezentácii sa to už aj odzrkadlilo – posledné dva roky napredovala a som rád, že to bude pokračovať.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ