Ďalší šampionát? Slovensko potrebuje väčšiu halu

mx | 27.05.2019 15:36
Ondrej Nepela Foto: ,
Štadión Ondreja Nepelu počas MS.
Slovensko zožalo za usporiadanie majstrovstiev sveta v hokeji len pochvalné slová. Ak však nepostaví novú halu, organizáciu seniorského šampionátu si tak skoro nezopakuje.

Po prezidentovi Slovenského zväzu ľadového hokeja Martinovi Kohútovi to potvrdil aj šéf organizačného výboru Igor Nemeček, ktorý pracuje v štruktúrach Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

„Dôvod je prozaický. Marketingové aj televízne práva vlastní spoločnosť Infront a hlavný príjem pre organizačný výbor je tak zo vstupného. Možno k nemu ešte pripočítať zisk z prenájmu skyboxov a VIP miest. Preto IIHF tlačí na usporiadateľov, aby sa hralo v čo najväčších halách, lebo tým môžu rásť aj zisky organizátora,“ vysvetľuje Nemeček.

V hokejových kruhoch sa hovorí o výstavbe nového väčšieho štadiónu na strednom Slovensku, pravdepodobne medzi Banskou Bystricou a Zvolenom. Malo by ísť o halu s kapacitou až 15 000 miest.

V budúcnosti, no pravdepodobne nie blízkej, prichádza do úvahy aj spoločná organizácia MS s niektorou zo susedných krajín, pričom najlogickejšie sa javí spolupráca s Českom. „Česi však usporiadajú šampionát v roku 2024 a tak by sme prípadnú spoločnú kandidatúru z dôvodu rotácie organizátorov veľmi skoro nedostali,“ tvrdí.

Nemečka počas turnaja potešilo, že žiaden zo zúčastnených tímov nemal oficiálnu sťažnosť na organizátorov.

„V Bratislave ani v Košiciach sa počas direktoriátov nik nesťažoval na žiadne problémy, ktoré by vznikli počas šampionátu. Okrem toho sa nám podarilo udržať kvalitu ľadu v oboch halách na kvalitnej úrovni, čo ocenili aj hráči a funkcionári zúčastnených krajín,“ prezradil pri hodnotení šampionátu.

Vďaka 90-percentnej naplnenosti hál sa návštevnosť turnaja vyšplhala na veľmi pekné číslo – 472 648 divákov. V Bratislave bolo vypredaných 19 stretnutí a v Košiciach 9.

„Vďaka tomuto číslu vieme povedať, že organizácia majstrovstiev sveta by mala byť zisková. Presné čísla však budeme mať k dispozícii až neskôr. Mali by sme ich predstaviť 26. júna na volebnom kongrese SZĽH,“ naznačil.

Keď sa mu spolu s jeho tímom podarí uzatvoriť všetky náležitosti spojené s organizovaním šampionátu, jeho práca pre slovenský hokej sa definitívne skončí. „Vraví sa, že nikdy nehovor nikdy, ale v budúcnosti by som mal pôsobiť len v štruktúrach IIHF. Momentálne nemám záujem vrátiť sa do SZĽH,“ priznal.

TV Pravda: Ukázali Fíni ostatným krajinám cestu k zlatu? Čo bolo kľúčom Suomi k víťazstvu? Čo sa stalo osudným Rusom? A ktorý Slovák patril k najlepším hráčom na šampionáte? Radoslav Hecl hodnotí MS v relácii Príklep.

Video