VIDEO: Kings ďakovali Višňovskému. Bol výnimočný

mx | 05.12.2018 08:18, aktualizované: 
Ľubomír Višnovský Foto: ,
Obranca Los Angeles Ľubomír Višnovský na archívnej snímke z roku 2005.
Nezabudli na neho. Vedenie Los Angeles Kings v utorok v rámci tradičnej Noci legiend ocenilo prínos Ľubomíra Višňovského pre klub zámorskej NHL.

Niekdajší slovenský ofenzívny obranca sa stal 24. hráčom klubu, ktorého si týmto spôsobom uctili. Bývalý slovenský reprezentant odohral za Kings v priebehu siedmich sezón 499 stretnutí základnej časti, v ktorých zaznamenal 70 gólov a 209 asistencií. V play off pridal dvanásť zápasov.

Na NHL nemal výšku

Odchovanec topoľčianskeho hokeja sa do zámoria dostal v roku 2000 po tom, ako Slovensko získalo na majstrovstvách sveta v Petrohrade prvú medailu – striebro. Po 177 cm vysokom obrancovi siahli Kings v drafte, vybrali si ho vo štvrtom kole.

Hneď v prvej sezóne potvrdil 24-ročný výborný korčuliar svoje kvality. Odohral 81 duelov, zaznamenal 39 bodov a dostal sa do najlepšej nováčikovskej šestky súťaže. Postupne sa vypracoval na najväčšiu ofenzívnu zbraň defenzívy Kings. V ročníku 2005/06 nazbieral obdivuhodných 67 bodov a o rok ho vybrali do prestížneho Zápasu hviezd.

„Od sedemnástich rokov mi všetci hovorili, že nemám šancu hrať v NHL, lebo na ňu nemám postavu. V zámorí pôsobili samí dvojmetroví a stokiloví obrancovia, takže som s tým v podstate súhlasil. Keď mi volali, že ma draftovalo Los Angeles, bol som prekvapený a nadšený. Krátko na to som podpísal zmluvu,“ zaspomínal si Višňovský na začiatky v rozhovore pre slovenskú verziu nhl.com

Sám tvrdí, že v NHL sa presadil najmä vďaka korčuľovaniu, dobrej hre s pukom a presným prihrávkam. „Teraz hrajú rýchlo a priamočiaro všetci. Puk treba dostať z tretiny a tráviť s ním čo najmenej času,“ priblížil najväčšie rozdiely oproti súčasnosti.

Pamätná séria s Detroitom

Milú utorňajšiu slávnosť si 42-ročný Višňovský vychutnal s manželkou Katarínou aj deťmi Maximom a Lilianou. Priamo na ľade mu gratulovali bývalí spoluhráči Luc Robitaille (momentálne prezident klubu) a Anže Kopitar, ktorý nosí v súčasnosti na drese céčko. Užil si skandovaný potlesk tribún a vychutnal si spomienkový zostrih na video kocke.

„Spomínam si na svoj prvý zápas, prvé kroky do šatne i čakanie na prvé vhadzovanie. Bol som vtedy rovnako nervózny ako teraz,“ prezradil publiku viditeľne dojatý Višňovský.

„Mal som skvelých spoluhráčov. Najradšej spomínam na to, ako sme v play off prešli cez Detroit. Vtedy vládla na štadióne úžasná atmosféra,“ doplnil a následne si vyslúžil burácajúci potlesk.

Desaťnásobný účastník majstrovstiev sveta a majiteľ troch medailí z nich (zlato z Göteborgu 2002, striebro z Petrohradu 2000 a bronz z Helsínk 2003) si okrem Los Angeles zahral v NHL aj za Edmonton, Anaheim a New York Islanders.

Celkovo si v základnej časti odkrútil 883 duelov s bilanciou 128 gólov a 367 asistencií. Bodové maximum dosiahol v ročníku 2010/11, keď sa stal s 18 gólmi a 50 asistenciami najproduktívnejším obrancom ligy. Ušlo sa mu aj miesto v druhej najlepšej šestky súťaže.

„Pozvanie na túto slávnosť si veľmi vážim. Bolo to milé poďakovanie za sedem rokov, ktoré som odohral za Kings. Nezabudli na mňa a vážia si výkony, ktoré som predvádzal. K mestu aj k tímu mám krásny vzťah, veď šlo o moje prvé pôsobisko v NHL. Dali mi šancu hrať najlepšiu ligu na svete. Prežil som tu jedny z najlepších rokov v kariére,“ prezradil pre nhl.com.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ