Tréner Cíger: Domov odchádzame spokojnejší

Pavol Komár | 08.11.2015 17:12
Zdeno Cíger Foto: ,
Zdeno Cíger.
Z kabíny vyšiel uvoľnený, neskôr sa i usmieval. Do histórie vojde, že slovenská reprezentácia skončila pod vedením nového trénera Zdena Cígera na Nemeckom pohári posledná štvrtá s bilanciou dvoch prehier a jedného víťazstva.

„Hovorili sme, že chceme turnaj vyhrať. Aj keď sme skončili poslední, účinkovanie hodnotím pozitívne,“ vravel po poslednom zápase, nedeľňajšom víťazstve nad Švajčiarskom.

O výpadku proti Nemecku

Páčilo sa mi, že po pokazenom, katastrofickom zápase proti Nemecku sa mužstvo vzchopilo. Chalani ukázali pravú tvár. Sám som si ich sobotňajší výkon nevedel vysvetliť. Keď som sa ich na to pýtal, ostalo ticho. To bol výpadok, ktorý nečakal nikto z nás. Sklamali všetci, porovnal by som to s hrou na rybníku alebo na nejakom výlete. Reprezentácia takýto zápas nemôže odohrať za nijakých okolností, každý si robil, čo chcel. Bol to čudný deň, dúfam, že sa už nezopakuje. Nezávidel som nikomu, kto sa na to pozeral.

O pozitívnom hodnotení

Vystúpenie hodnotím pozitívne. Dôležité bolo, že sa mužstvo z neľahkej psychickej situácie dostalo a proti Švajčiarsku podalo veľmi kolektívny disciplinovaný výkon. Buď sa na to budeme dívať, že sme chceli vyhrať Nemecký pohár, čo sme aj chceli, alebo sme realisti. My musíme ísť pomaly, skromne. Je dobré, že sme mohli vyskúšať ďalších hráčov a postupne budovať silný tím do budúcnosti. Chalani sa učia, dôležité bolo, že sme si nejaké veci povedali, ukázali na videu. Mužstvo sa vrátilo k disciplíne, bez nej to nejde, čo ukázal aj kvalitný výkon proti Švajčiarsku.

O dvíhaní morálky

Reprezentácia nie je klub. V klube by som to riešil inak. Čo sa stalo v zápase proti Nemecku, sa už nesmie zopakovať. Stalo sa, Nemci na nás vybehli, nešlo to zastaviť. Pozitívne bolo, že chalani sa nepoddali, za stavu 0:4 nerezignovali. V nedeľu sme pokračovali v kvalitnej hre. Som rád, že to, čo sme si povedali, sa hráči usilovali plniť. Videl som nasadenie, dravosť, energiu, efektivitu, veľa pozitívnych vecí. Nebol rozdiel, či šlo o hráča z domácej alebo zahraničnej ligy.

O ozvene bojkotu

Nemôžem sa na výkony dívať ako bežní ľudia, ktorí možno nešetria kritikou. Všetko, čo sme zažili v súvislosti s bojkotom, aj s tvorbou nominácie, nebolo jednoduché. Našli sme chalanov, ktorí chcú reprezentovať, podávali solídne výkony. Mali sme dva dni na prípravu, na taktické veci. Samozrejme, vidím aj veľa nedostatkov. Budem rád, keď budeme pokračovať ďalej, vyskúšame aj iných hráčov.

O očakávaní pred turnajom

Nie je to o tom, či som niečo čakal. Šiel som do niečoho, chcel som zažiť aj pekné veci. Prečo by som sa mal stále trápiť? Zložiť mužstvo, absolvovať tlačovky, reagovať na rôzne vyhlásenia ma už unavovalo. Takýto záver som si želal, domov odchádzame spokojnejší. Povzbudí nás to do ďalšej práce. Aj na chalanoch vidím, že z nich spadlo napätie.

Réwayov prínos

Rád vyzdvihnem Martina Réwaya. nemal som s ním nijaký problém, hokejovo vyniká. Je radosť sa na neho dívať. Vie niečo vytvoriť, je ctižiadostivý. Podržali nás obaja brankári. Ďalšie mená nespomeniem, je to najmä o kolektíve. My v dnešnej pozícii musíme hrať kolektívne. Hráči sú istým spôsobom vyrovnaní, musia potiahnuť jeden druhého. Tlak je stále rovnaký, my sme si určili nejaký cieľ i filozofiu. Na ďalšiu akciu – Švajčiarsky pohár – zavoláme ďalších hráčov.

O súčasnej situácii v slovenskom hokeji

Kontaktovali sme viacerých hráčov. Niektorí sú naklonení pridať sa, spomeniem bratov Hudáčkovcov. Nebudem na nikoho tlačiť, ani na nikoho hľadieť krivo. Budem rád, keď sa k nám pridajú. Na svetový šampionát potrebujeme ísť so silnou zostavou. Už som trošku vyzrel, keby som toto zažil pred niekoľkými rokmi, bol by som nešťastný, možno by som sa zrútil (so smiechom). Zažil som veľa nepríjemných chvíľ. Teším sa, že sme sa zo zlého stavu dostali a šli výkonnostne nahor.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ