Sparťan vedľa slavistu. Aj to sú fanúšikovia pražského Leva

Adam Zelinka, Michal Mašľany | 18.01.2013 08:30
Fanúšikovia Leva Praha Foto: ,
Fanúšikovia Leva Praha
Už roky stoja na opačných koncoch fanúšikovskej barikády. Pri vzájomných zápasoch sa prekrikujú či urážajú. Výnimkou nie sú dokonca ani fyzické strety. V tejto sezóne sa však rozhodli spojiť - v náručí Leva.

Keď pred aktuálnym ročníkom Kontinentálnej hokejovej ligy vznikol v Prahe nový klub, sformovala sa okolo neho aj fanúšikovská základňa. Nie veľmi početná, ale o to zaujímavejšia.

Kde sa vzala? Kto do nej patrí? Prečo sa rozhodla obetovať svoje hlasivky a dlane pražskému Levovi? Odpovede na tieto otázky sme hľadali počas utorňajšieho česko-slovenského derby medzi pražským Levom a Slovanom Bratislava.

Spojil ich internet

„Vznikli sme celkom spontánne,“ vraví Igor, jeden z fanúšikov, ktorí pravidelne nechýbajú v kotli. „Na internete začala kolovať informácia, že v Prahe vznikne nový klub, čo viacerých hokejových nadšencov zaujalo. Následne sa v auguste objavila na facebooku správa, že sa uskutoční prvé oficiálne stretnutie fanúšikov so zástupcami klubu. Tam sme sa prvýkrát videli a dohodli sa na spolupráci,“ dodáva mladík v drese najväčšej hviezdy a najlepšieho strelca Leva – Jakuba Klepiša.

Igor pred vstupom Leva do KHL nenavštevoval hokejové zápasy českej extraligy. Uprednostňoval skôr televízne prenosy z najlepšej európskej súťaže, kde mu k srdcu prirástol moskovský CSKA. Podobný vzťah by si rád vytvoril aj k Levovi. Zatiaľ má však od toho poriadne ďaleko. „Nie je to jednoduché,“ tvrdí. „Zatiaľ je nás málo, čo je nepríjemné. Navyše, keď potom príde do Prahy niekoľko tisíc fanúšikov Slovana, klubu s dlhoročnou tradíciou, a prevalcujú nás, veľmi nám to nepomôže,“ pousmeje sa, ale vzápätí odhodlane dodá: „Musíme sa s tým však popasovať. Verím, že náš fanklub vydrží. Pokiaľ sa bude mužstvu dariť, je pravdepodobné, že nás bude pribúdať a vzťah k tímu si všetci vybudujeme,“ myslí si Igor.

Podobný názor zdieľa aj o niekoľko rokov starší Jaroslav. „Na zápasy Leva chodím pravidelne od jeho vstupu do KHL. Dôvod je jednoduchý: mám môžnosť vidieť jediného českého zástupcu vo veľmi kvalitnej súťaži. Odmalička však držím palce Sparte a jej zápasy navštevujem už asi tridsať rokov. K nej mám, samozrejme, oveľa lepší a silnejší vzťah. K Levu som rovnaký zatiaľ nenadobudol. Predsa len, klub je úplne nový, nemá žiadnu tradíciu ani bohatú históriu,“ netají rodák z Prahy.

Lev stmelil rivalov

Napriek tomu, že Lev prežíva svoju premiérovú sezónu, jeho priaznivcom nie je hokejová atmosféra rozhodne cudzia. Podstatná väčšina z približne stovky chlapcov a dievčat v červených dresoch, ktorí sa na štadióne združujú zakaždým za jednou z bránok, navštevovala a stále navštevuje súboje svojich miláčikov v českej extralige. „V kotli máme fanúšikov Liberca, Karlových Varov i Pardubíc. Zaujímavosťou je, že na jednom mieste vedľa seba stoja aj sparťania so slavistami,“ vraví Igor.

Medzi tradičnými pražskými súpermi s dlhoročnou históriou panuje neustále napätie a obrovská rivalita. Pred futbalovými, ale aj hokejovými súbojmi neraz úradujú medzi znepriatelenými fanúšikovskými tábormi aj päste.

Neprichádza k vyhroteným situáciám aj v kotli Leva? „Občas sa stane, že sa niektorí z fanúšikov nepohodnú, je prirodzené, že majú na viaceré veci iný názor. Dá sa však povedať, že zápasy Leva stmelili priaznivcov, ktorí po zvyšok roka medzi sebou súperia a nemajú sa radi,“ prezrádza Igor, ktorý nie je fanúšikom Sparty ani Slavie.

Byť fanúšikom Leva sa oplatí

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že fanúšikovia Leva nemajú jednoduchý hokejový život. Na rozdiel od iných fanklubov sa však môžu spoľahnúť na výraznú podporu klubu. Na takú, o akej sa väčšine fanúšikov ani nesnívalo. „Vedenie nám pomáha, ako sa len dá,“ vraví Igor. „Ten, kto chodí na zápasy pravidelne, má určité výhody,“ dodáva.

Z akých privilégií sa teda fanúšikovia Leva tešia? „Uvediem príklad: niektorí z nás majú vstupenky zadarmo, iní zas na ne majú zľavu. Podobne je to aj s dresmi. Ja som si svoj síce kúpil za bežnú cenu, niektorí z nás ich však pri vzniku fanklubu dostali spolu s klubovou kartou,“ hovorí trochu tajnostkársky Igor.

Okrem toho prispel pražský klub svojim prívržencom aj na transparenty či vlajky. V kotli nikdy nechýba kanadská, švédska, ruská, lotyšská či slovenská. Aj keď počas utorňajšieho súboja so Slovanom sa v rukách fanúšikov Leva objavili len prvé štyri. „Neviem, prečo. Slovenskú si asi nik nechcel vziať,“ odpovedal s úsmevom Igor.

Podpora od úderky z Litoměříc

Napriek krátkej existencii sa môže fanklub Leva spoľahnúť aj na pomoc z radov iných fanúšikov. Na zápasoch Pražanov je často nielen vidieť, ale aj počuť priaznivcov v tmavomodrých dresoch. Ide o skupinku z Litoměříc. „Máme medzi sebou družbu. Oni chodia k nám, my zas k nim. Navzájom sa podporujeme,“ prezrádza fanúšička s prezývkou aj rovnakým menom na drese – Čarodějka.

Okrem Leva chodia Litoměřičania aj na domáce stretnutia Sparty. „Keďže naši chlapci hrajú v nižšej súťaži, sme pre sparťanov akýmsi farmárskym spojencom,“ tvrdí hokejová fanynka, ktorá možno už čoskoro zažije, ako chutí atmosféra KHL aj na súperových klziskách. „Rozmýšľame nad tým, že pôjdeme klub podporiť do Rigy. Vyzerá to však tak, že skôr poletíme s Levmi do Moskvy,“ dodáva.

Čarodějka by sa zverencom Václava Sýkoru na neľahkom tripe rozhodne hodila. Nosí im vraj šťastie. Ak príde na ich zápas, nikdy neprehrajú. „Inak to nebude ani v súboji so Slovanom,“ tvrdila po prvej tretine česko-slovenského derby.

Napokon sa však mýlila. Na radosť všetkých fanúšikov Slovana.