Slováci neboli v hokejovej republike doma. Nemali formu

Pavol Komár | 09.05.2011 09:02
Štrbák Cibák Foto:
Martin Štrbák (vľavo) s Martinom Cibákom.
Mala to byť dôstojná rozlúčka ďalších hráčov zlatej hokejovej generácie so slovenskou reprezentáciou. Niektorí z nich v krátkych šotoch svojimi výpoveďami podporili kandidatúru Slovenska za hostiteľa svetového šampionátu 2011. Túžili zahrať si doma, pred vlastnými fanúšikmi zažiť neopakovateľnú atmosféru, rozpáliť ju svojimi výkonmi.

Okolnosti tímu žičili

Vyšlo všetko – až na to posledné. Hokejisti Slovenska prišli do chrámu v hokejovej republike, kde vstupenka na ich stretnutia neraz patrila k najvzácnejším vianočným darčekom pre malých i veľkých, kde i v odľahlých dedinkách viseli v oknách slovenské vlajky – nepripravení.

Pritom okolnosti žičili tvorbe slovenského tímu ako málokedy. Situácia v play-off NHL sa vyvinula tak, že prišli i veľké útočné hviezdy, Mariánovia Hossa i Gáborík, defenzívny center Michal Handzuš, brankár Jaroslav Halák i Ľubomír Višňovský, najproduktívnejší obranca NHL v základnej časti. Nevyšlo síce všetko, zranenie vyradilo útočníka Tomáša Kopeckého, povinnosti v play-off NHL neumožnili prísť obrancom Andrejovi Meszárošovi a Zdenovi Chárovi, kapitánovi olympijského mužstva z Vancouvru 2010, kde Slovensko skončilo štvrté, druhé najlepšie z európskych tímov.

Fanúšikovské duše aj tak plesali: z úspešnej olympijskej zostavy korčuľovalo v Bratislave šestnásť hráčov na čele s kapitánom Pavlom Demitrom, najproduktívnejším hokejistom olympijského turnaja! Niektorí z nich priznali: ak by šampionát nebol na Slovensku, neprišli by. Hrať však na domácom ľade, čo vyjde raz za život, prebilo akékoľvek váhanie.

Mužstvo však vstúpilo do inej rieky než v kanadskom Vancouvri. Snahu Hanlonovým zverencom s prižmúrením oka uprieť nemožno, hoci zápasy o život sa hrajú s oveľa väčším nasadením, než aké predviedli ťažkopádni Slováci proti ľahkonohým Fínom – česť výnimkám, na ktoré stačia prsty na jednej ruke. Bezradnosť vystresovaných a utrápených mužov na ľade i slovenskej striedačke bila do očí.

Čo sa stalo, že z produktívneho Demitru ostal v porovnaní s Vancouvrom priemerný hráč, čo platí aj o prvom útoku, ktorý mal mať prívlastok úderný a rozhodovať zápasy? Slováci hokej určite hrať nezabudli. Skôr to vychádza, že nedocenili spoločnú prípravu. Nedonútili sa zaťať zuby, ubrať z posezónneho výdychu a i na úkor pohodlia absolvovať celú záverečnú prípravu. K domácemu šampionátu taká daň patrí. Z veľkých postáv tak urobil Miroslav Šatan – a dôležitými gólmi opäť – ako neraz predtým, pomohol tímu, hoci už nechodil toľko na presilovky.

Slováci sa zadreli

Rámus – aj mediálny – aký sa spustil za návrat Richarda Zedníka do mužstva po jeho ukrivdenom odchode bez rozlúčky, naznačil, že v šatni niečo neklape.

Zedníka prehovoril Pavol Demitra, ktorý vtedy v príprave v Košiciach ešte nekorčuľoval. Chýbal tam aj generálny manažér Peter Bondra. Sám priznal, že ak by bol už v Košiciach, nijaký problém so Zedníkom by nevznikol. Mali tam byť obaja – kapitán i generálny manažér. Zedník dostal bianco šek, obranca Martin Štrbák ešte v polovici marca (!) rezolútne tvrdil, že návrat do reprezentácie neprichádza do úvahy. Obaja dlhé roky patrili k oporám reprezentácie, Zedník odohral olympijský turnaj pred vyše rokom vo veľkom štýle. Klobúk dolu, čo dokázali, no teraz nepresvedčili. Nielen oni však zaostali za očakávaním – na prvý gól čaká aj Marián Hossa.

Kto dosiahol v kolektívnom športe úspech, zdôrazní, že závisí od mnohých maličkostí, ktoré musia do seba pevne zapadnúť, šťastie nevynímajúc. Vieme – šťastie žičí pripraveným.

Aj Česi vlani balansovali nad priepasťou, hrozila im blamáž. Až Jaromír Jágr od pľúc vypenil aj na hráčov z NHL, ktorí odmietli prísť – a uvoľnil negatívnu energiu. Česi od tej chvíle nasadli do zlatého koča.

V slovenskej kabíne, kde po prehrách takisto narastal pretlak, nezahrmelo tak, že by sa triasli steny. Triasli sa hráči – ich obavy o výsledky rástli od zápasu k zápasu – namiesto formy, ako si to želal generálny manažér Peter Bondra.

Nik nebude drieť tak, ako my, sľuboval tréner Hanlon. Slováci dreli – až sa zadreli. Chýbala im hokejová ľahkosť, niektorým i Višňovského vôľa a chuť vzoprieť sa nepriaznivému vývoju.

Dlh fanúšikom

Prehry o gól ubíjajú najviac. Ak však v mimoriadne žičlivom domácom prostredí prídu štyri po sebe, pričom Slovensko s piatimi hráčmi z NHL v zostave prehráva s Nemeckom bez jediného hokejistu z NHL 0:4, niečo nie je v poriadku. Ku cti Slovákom slúžilo, že stratu takmer dohnalo. Keby Demitra pred koncom vyrovnal, všetko mohlo byť možno inak…

Na keby sa však nehrá, a tak hokejisti Slovenska sklamali hokejovú republiku. Sami to priznávajú.

V pondelok sa s domácim svetovým šampionátom rozlúčia.

Viacerí hráči z tohto tímu túžili po oveľa krajšom konci v reprezentácii. Za to, čo pre slovenský hokej v predchádzajúcich rokoch spravili a čo v ňom dosiahli, im patrí veľká úcta a uznanie. Za piskot v sobotu si však môžu sami. Snáď posledný zápas odohrajú tak, aby ich vyprevádzal potlesk. Fanúšikom však ostali dlžní.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ