Demitra: V Rusku ponúkli viac než v NHL

TASR | 16.07.2010 00:58, aktualizované: 
Vancouver Demitra Foto:
Pavol Demitra.
Slovenský hokejista Pavol Demitra podpísal ročnú zmluvu s ruským klubom Lokomotiv Jaroslavľ. Po 16 sezónach v zámorskej NHL sa presúva do Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL).

V tomto ruskom tíme vlani pôsobil jeho krajan Richard Zedník a klub má z NHL záujem aj o služby Čecha Aleša Kotalíka.
Demitra prostredníctvom agenta živo komunikoval aj s inými ruskými klubmi a takisto aj s ruskými. „Došlo k tomu vlastne pred pár dňami, Jaroslavľ mi dal ponuku s týždňom na rozmyslenie. Je to zmluva, ktorá je aj finančne výhodnejšia od ponúk z NHL,“ zdôraznil.

Keďže univerzálny útočník má 35 rokov a v prvých dvoch týždňoch trhu s voľnými hráčmi NHL sa nedohodol so žiadnym profiligovým klubom, je pravdepodobné, že jeho poslednou sezónou v najslávnejšej hokejovej lige sveta bola tá vo Vancouvri: „Ja už mám na to aj svoje roky, aby som túto kapitolu uzavrel. V danej situácii som všetko riešil s rodinou a zhodli sme sa na tom, že KHL bude najlepšia. Žena bola tomu veľmi naklonená.“
Rozhodovanie samozrejme ovplyvnili aj uplynulé mesiace. Canucks sa síce solídne vodilo v základnej časti i v play off, ale Demitra veľkú časť sezóny absentoval pre zranenie a v tíme nemal patričnú pozíciu, sťažoval sa na nesympatie zo strany trénera Alaina Vigneaulta. Za Vancouver odohral dokopy aj s play off len 39 zápasov a na konto si pripísal 22 bodov za 5 gólov a 17 asistencií. V NHL Demitra hral predtým v dresoch Ottawy, St. Louis, LA, Minnesoty, celkovo nastúpil v základnej časti v 847 dueloch, v ktorých nazbieral 768 bodov za 304 gólov a 464 asistencií. V 94 zápasoch play off zaknihoval 59 bodov (23+36).

„Počas rokovaní bol v NHL číslom jeden New York Rangers. Nevedel som sa však s nimi dohodnúť a mal som úplne inú predstavu o ich ponuke. Nechcelo sa mi každý deň s nimi naťahovať o nejaké detaily a došla mi trpezlivosť. Idem do KHL a dúfam, že som sa rozhodol správne. Hrá sa tam veľmi otvorený a veľmi útočný hokej. Bráni sa tam menej, takže by mi to mohlo vyhovovať. Uvidíme, je to pre mňa niečo nové a už sa teším,“ konštatoval hokejový veterán.