Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nabitá konkurencia. Dvadsiatka zakončila domáci turnaj tesnou prehrou

Slovenskí hokejisti do 20 rokov obsadili štvrté miesto na domácom kvalitne obsadenom Turnaji piatich krajín v Poprade.

21.04.2024 17:55
hokej štrbák Foto: ,
Martin Štrbák v stretnutiach so Švajčiarmi a Švédmi zastával post hlavného trénera.
debata

Najprv zaznamenali dve prehry s českými rovesníkmi (2:7) a favorizovanými Fínmi (1:6), Švajčiarov zdolali 3:2 a turnaj ukončili neúspechom so Švédskom 2:3. Podľa asistenta trénera Martina Štrbáka si Slováci zmerali sily s kvalitnými tímami a mnohí z hráčov nehrali počas kariéry také náročné zápasy.

"My sme v štádiu, keď dávame šancu širšej skupine hráčov. Patria tam chlapci, ktorým sa skončila sezóna v Európe a aj v zámorí. Monitorujeme ich výkony a oni vedia, že na základe ich výkonov budú sledovaní ďalej. V júli a v auguste máme ďalšie turnaje.

logo-ms-v-hokeji-2024-cesko Dávame do pozornosti Všetko o MS v hokeji 2024 na jednom mieste

Majú priestor sa ukázať a bojovať o nomináciu, chýba dosť hráčov, ktorí neprišli. Určite to bude ešte ťažký boj o miestenky," uviedol Štrbák, ktorý v stretnutiach so Švajčiarmi a Švédmi zastával post hlavného trénera. Dočasne tak nahradil Ivana Feneša, ktorý odcestoval so SR 18 na MS, kde si v realizačnom tíme plní rolu konzultanta.

Slováci sa na turnaji predstavil s hráčmi narodenými v roku 2005. „Sú to chlapci, ktorí nám naznačili, že majú potenciál. Snažia sa a určitá skupina hráčov z tohto tímu pôjde na MS. Zatiaľ je však o tom ešte veľmi skoro rozprávať, pretože nová sezóna sa ešte ani nezačala,“ zhodnotil Štrbák.

Kapitán a obranca Samuel Barcík si pochvaľoval konfrontáciu s náročnými súpermi: „Je to kvalitný turnaj. V tíme bolo veľa mladých chalanov, ktorí dostali šancu ukázať sa. Myslím si, že to zobrali veľmi dobre a bojujú o nomináciu na šampionát, ktorý bude v decembri.“

Nadviazal na neho aj ďalší obranca Leo Eperješi, ktorý sa vyjadril sa aj k zápasom:

„Myslím si, že výsledok s Čechmi nehovorí za všetko. My sme s nimi hrali vyrovnaný hokej, ale na konci sme dostali tri góly a na papieri nevyzerá ten výsledok dobre. Proti Fínom to bol ťažký zápas, ale som rád, že sme zvládli duel so Švajčiarmi.“

Slafkovský Caufield Čítajte viac Pikantný súboj v Ostrave. Slafkovský nastúpi na MS proti kamarátovi, ktorý má leví podiel na jeho progrese

Podľa Štrbáka existuje veľa faktorov, v ktorých zaostáva Slovensko za najlepšími krajinami v juniorskej kategórii.

"Samozrejme, nehrali sme v najsilnejšom možnom zložení a nemáme v tomto ročníku takú širokú základňu ako napríklad Švédi alebo Fíni, dokonca aj Česi. Hľadáme vhodné typy, ktoré by mali tvoriť tím. Mnohí z týchto chlapcov nehrali počas tejto sezóny alebo kariéry také náročné zápasy proti takým kvalitným súperom.

To im skôr zväzovalo ruky a boli pre nich náročnejšie rozhodnutia s pukom alebo bez neho. Nie sú tak často v takýchto herných situáciách, čo bol aj dôvod, prečo nás súperi prevyšovali."

„Proti Fínom sme nerobili dobre malé veci, nenapádali sme a často sme prepadávali. Oni boli zručnejší a silní na puku,“ konštatoval S. Barcík, na ktorého nadviazal Eperješi: „Podľa mňa sme takí istí hráči, ako sú v ostatných tímoch. Je to hlavne o sebavedomí, vedení puku a korčuľovaní.“

Slovenskí hokejisti do 20 rokov obsadili štvrté miesto na domácom kvalitne obsadenom Turnaji piatich krajín v Poprade.

debata chyba