Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jednotka má byť hviezdou, tou on nebude. Záleží na finálnom produkte, bráni expert Slafkovského. Slováka chvália i hania

Po nevýraznom štarte prišiel mohutný finiš. Aj tak by sa dalo stručne charakterizovať prvých sto zápasov Juraja Slafkovského v NHL. Slovenský mladík stihol odohrať jubilejný zápas ešte pred dovŕšením 20. narodenín. Tie oslávi koncom marca.

06.03.2024 14:43
Slafkovský hokej Foto:
Juraj Slafkovský v drese Montrealu Canadiens.
debata

„Mám pocit, že som sa už počas týchto prvých sto zápasov výrazne zlepšil. Chcem len pokračovať v budovaní svojej hry – tak, aby o ďalších sto duelov bol zo mňa iný hráč,“ vraví Slafkovský pre web The Athletic.

Útočník Montrealu Canadiens má po prvej stovke duelov v profilige na konte 41 bodov za 17 gólov a 24 asistencií.

Je to málo alebo veľa v porovnaní s inými jednotkami draftu? Čo na jeho hre experti chvália a kde vidia rezervy košického rodáka? Aká je prognóza jeho ďalšieho vývoja?

Záleží na finálnom produkte

V poradí draftových jednotiek z rokov 1973 až 2022 je Slafkovský po odohraní sto duelov na 36. mieste. Dôvodom bol slabší štart Slováka v najprestížnejšej lige sveta.

Juraj Slafkovský pred odchodom do Kanady: Som pripravený ukázať, čo je vo mne
Video

V prvých 50 zápasoch nazbieral iba 12 bodov. V tomto období bol najmenej produktívnou jednotkou za posledných 26 rokov a jednou z najhorších za posledných 50.

„Od najvyššie draftovaného chlapca očakávate, že raz bude hviezdou a elitným hráčom. Slafkovský sa momentálne javí ako solídny člen do druhého alebo tretieho útoku. Nevyzerá, že by dokázal pravidelne bodovať v každom zápase,“ konštatuje Rachel Doerriová v podcaste Staff and Graph.

Opačný názor má skúsený novinár Arpon Basu, ktorý okrem iného píše dlhé roky pre portál NHL.

Podľa neho nie je nič zlé na tom, keď sú fanúšikovia a experti nadšení aj z malých krokov, ktoré robí Slafkovský vo svojom vývoji.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Takého súpera Slafkovský ešte nemal! Hravý Slovák výrazom na tvári roztápal srdcia Kanaďaniek

„Keď je reč o mladých a talentovaných hráčoch, plných potenciálu, je nepodstatné, čo sa deje práve v tejto chvíli. Finálny produkt a naplnenie potenciálu je to, na čom skutočne záleží. Na to by sme mali v prvom rade myslieť,“ píše Basu.

Želanie z draftu sa napĺňa

Začiatok Slafkovského v Montreale sprevádzala vlna kritiky fanúšikov aj viacerých expertov.

Hoci mu prvá sezóna, v ktorej sa zranil už v polovici, nevyšla podľa predstáv, v druhej už dostal väčšinu pochybovačov na svoju stranu.

„Debutovať v NHL je extrémne náročné pre každého. Najmä pre tínedžera z Európy. To, ako ľudia zmenili na Slafkovského názor a v súčasnosti ho velebia, je až úsmevné, keď si spomeniem na to, čo Juraj povedal v noc, kedy ho draftovali,“ uvádza Basu.

Juraj Slafkovský hrá svoj doposiaľ najlepší hokej. Foto: IG Montreal Canadiens
428391293 770580751768927 1639203715126106545 n Juraj Slafkovský hrá svoj doposiaľ najlepší hokej.

Poukazuje tým na Slafkovského výrok k montrealským fanúšikom, ktorých zaskočilo, že si ich klub nevybral Kanaďana Shanea Wrighta.

„Hokej je ich vášňou, rovnako aj mojou. Možno ma teraz niektorí nemajú radi, ale ja urobím všetko, čo je v mojich silách, aby si ma jedného dňa obľúbili,“ znel odkaz mladého Slováka, ktorý sa po dvoch rokoch začína napĺňať.

Významnú rolu zohráva aj fakt, že tréner Martin St. Louis zaradil Slafkovského do elitného útoku k Nickovi Suzukimu a Coleovi Caufieldovi.

„Dostane sa do omnoho viac šancí. Keď ste na ľade krátko a nedarí sa vám skórovať, držíte hokejku príliš silno. Na to, aby ste sa presadili, musíte byť uvoľnený a veriť svojim schopnostiam,“ vraví fínsky expert Elmo Aittola.

Hráčov okolo seba robí lepšími

Napriek tomu, že sa slovenskému útočníkovi v poslednej dobe darí zbierať body, nie je na mieste ani prehnaná eufória.

Prirovnania k legendárnym hráčom či prognózy o tom, že bude zbierať sto bodov za sezónu, sú v súčasnosti premrštené.

Podľa Basua je viac ako produktivita dôležitejšie, že Slafkovský ukazuje odhodlanie a silnú túžbu tvrdo na sebe pracovať.

Shane Wright, Juraj Slafkovský Čítajte viac Vyfúkol mu post jednotky draftu, stal sa miláčikom Montrealu. Chcem byť tam, kde je teraz on, vraví Wright o Slafkovskom

„Sledovať rôzne modely vývoja hráča je v NHL v súčasnosti trendom. Ide o snahu o predpovedanie budúcnosti. Treba si však uvedomiť, že hráči sú ľudské bytosti. S emóciami a jedinenčnými schopnosťami sa dokážu vyrovnať s enormným tlakom a kritikou, ktorej musia pravidelne čeliť,“ mieni Basu.

V aktuálnych modeloch, ktoré zostavili viacerí zámorskí experti, sa pohybujú odhady Slafkovského produktivity v nasledujúcich sto zápasoch na úrovni 60 bodov. To, čo však modely nezachytia, je prínos hráča v iných aspektoch.

„Najvýraznejším atribútom Juraja je, že dokáže robiť hráčov okolo seba lepšími. Každý deň dokazuje, že si zaslúži byť tam, kde momentálne je,“ vraví o Slafkovskom Caufield.

Pre Montreal je aktuálna sezóna z pohľadu boja o play off už stratená.

Priepastný 14-bodový rozdiel sa mu už takmer s istotou nepodarí zmazať.

Canadiens sa tak môžu naplno sústrediť na rozvoj svojich mladých hráčov, od ktorých budú v ďalších rokoch očakávať veľké veci. A Slafkovský by mal byť pri tom.

Načítavajú sa športové výsledky...
Takto rastú Juraj Slafkovský a Šimon Nemec Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Začiatky v Liptovskom Mikuláši, Nitre,...
debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Montreal Canadiens #Martin St. Louis #Juraj Slafkovský