Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Medzinárodná hanba mladých Rusov. Za incident po porážke s Bieloruskom ich kritizujú aj doma

Ruským hokejistom do 18 rokov sa podaril medzinárodný prešľap. Po prehre na turnaji Future Cup pohŕdavo pohodili ocenenia na zem, čím si vyslúžili kritiku od súpera, ale aj domácich médií.

12.02.2024 21:02
819470200 Foto:
Ruská osemnástka počas novembrového zápasu s bieloruskou U20.
debata (16)

Keďže konflikt na Ukrajine stále trvá, ruská reprezentácia je nežiadaným tímom na väčšine medzinárodných hokejových podujatí.

Rusi tak merajú sily na menších turnajoch so súpermi, ktorí ich poriadne neotestujú. Ide väčšinou o okolité krajiny, ktoré podporujú režim ruského prezidenta Vladimira Putina.

Medzi takéto turnaje patrí aj Future Cup, kde si mladíci v typických červených dresoch zmerali sily s kazachstanskou dvadsiatkou a domácim výberom Bieloruska do dvadsať rokov.

O celkový triumf sa podľa očakávania pobili výbery Ruska a Bieloruska. Mladí Rusi po dramatickom priebehu prehrali 5:6 v predĺžení, no nahromadená frustrácia sa ukázala pri odovzdávaní cien.

René Fasel Čítajte viac Fasel je bez kúska hanby. Ruským médiám dal rozhovor, z ktorého bude hokejovým fanúšikom zle

Ich hnev pramenil z verdiktu rozhodcov. Útočník Rjabkin bol podľa Ruska počas úniku v predĺžení zastavený nedovoleným spôsobom, pri víťaznom góle Bielorusov mal gólman favorita Andrejanov čeliť nedovolenému bráneniu. Arbitri však v oboch prípadoch rozhodli v prospech domácich Bielorusov.

Keď si potom Andrejanov prišiel prevziať cenu za najlepšieho ruského hráča na turnaji, položil ju na ľad a vrátil sa späť k svojmu tímu. To isté spravil aj pri cene pre brankára turnaja. Dudorov pohodil na hraciu plochu ocenenie za najlepšieho útočníka podujatia.

Nedôstojný záver zápasu a celého turnaja zavŕšil ruský kapitán Surin, ktorý odhodil striebornú misu pre druhý najlepší tím Future Cupu.

Tréner ruského výberu Alexander Titov poprel, že by išlo o dohodnuté gesto celého tímu. "Z našej strany nepadol žiadny pokyn, nie sme deti z materskej škôlky.

Nevyhováral sa ani na verdikty rozhodcov. „Bežné rozhodovanie pri účasti domáceho tímu, nič zvláštne.“

Bieloruský senátor a bývalý šéf domáceho hokeja Dmitrij Baskov označil chovanie ruských hráčov ako neprijateľné.

"Takýto prístup k našim hokejistom a fanúšikom zo strany chlapcov, ktorí práve začínajú svoju cestu do veľkého športu, je jednoducho neprijateľný a je v rozpore s priateľstvom a podporou, ktorá vždy existovala medzi našimi krajinami a národmi.

Prehrať so cťou a poučiť sa z prehier je umenie. A tento ruský tím si ho ešte neosvojil," uviedol po zápase.

Mladíci si schytali svoje aj od ruských novinárov. Tie upozornili, že rozhodcovia sa v rozhodujúcich momentoch s najväčšou pravdepodobnosťou nemýlili.

„Opakované zábery jasne ukazujú, že Rjabkin nebol zastavený podrazením ani iným nedovoleným zákrokom a že ak niekto zabránil Andrejanovovi chytiť rozhodujúci zásah, bol to jeho vlastný obranca,“ napísal ruský web Chamionat.

Krásna manželka Alexandra Ovečkina Anastasia Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Spoznajte Anastasiu Ovečkinovú, za slobodna...
16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #hokej #škandál #bielorusko #hanba #future cup