Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fasel je bez kúska hanby. Ruským médiám dal rozhovor, z ktorého bude hokejovým fanúšikom zle

René Fasel je bývalý šéf Medzinárodnej hokejovej federácie. Svetový hokej viedol desiatky rokov a svoju funkciu zložil nedávno. Nikdy sa netajil vzťahom k Rusku ani k prezidentovi krajiny Vladimirovi Putinovi.

12.02.2024 15:20
René Fasel Foto:
René Fasel a Vladimir Putin.
debata (86)

Pred pár dňami sa o svoje postrehy podelil s portálom sports.ru. Povedal slová, ktoré na západe skôr desia, ako tešia.

Je presvedčený, že Rusi budú na olympiáde 2026, ktorá bude v Taliansku. Používa však pritom veľmi falošný argument.

„IIHF je Rusko a Rusko je IIHF. Ako môžeme byť olympijský hokejový turnaj bez Ruska, Kanady, Fínska a ďalších krajín z top 6?“ opýtal sa povolaním zubár.

V ďalšej odpovedi akoby urazil zvyšných členov svetového hokeja, keď povedal, že „filozofiou hokeja je konfrontácia medzi ruským a kanadským národným tímom.“

Vyzval pritom, aby sme si spomenuli na nezabudnuteľnú sériu duelov medzi Sovietskym zväzom a Kanadou z roku 1972.

„Vždy mi prekážalo, že sa politika miešala so športom a v posledných dvoch rokoch vidíme, ako vstupuje do života ľudí spojených so športom. Na medzinárodné federácie je vyvíjaný veľký tlak, aby vylúčili Rusko,“ vyhlásil Fasel.

SR Hokej Exhibícia Legendy KEX Čítajte viac Valábik mu na striedačke ukázal hodinky. Bál som sa, či nebude potrebovať záchranku. Žigo? Je legenda. Na Slovensku nemá obdobu

Vrátil sa pritom k roku 2021, teda do obdobia pred vojnou na Ukrajine.

„V roku 2021 som očakával, že svetový šampionát bude v Bielorusku, no tí istí sponzori odmietli ísť do Minska, vyvíjali tlak na IIHF a do Minska odmietlo ísť napokon aj množstvo tímov,“ spomína Fasel.

„Šport by mal ľuďom pomáhať byť spolu a ja som z tej generácie, ktorá si to myslí. Na nedávnych zimných olympijských hrách mládeže v Pjongčangu neboli žiadni Rusi a ja som sa čudoval, prečo to tak je. Pre mňa je to obrovská chyba,“ doplnil.

Dúfa pritom, že všetko sa zmení a „ľudia nájdu športového ducha a príležitosť zabudnúť na politiku. Dúfam, že Rusko sa čoskoro vráti do medzinárodnej súťaže,“ dodal na záver Fasel.

Za Faselovej hokejovej vlády získalo Rusko trikrát právo organizovať majstrovstvá sveta a raz – prvýkrát v histórii – aj zimné olympijské hry.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Ručičky ako Pálffy. Slafkovský vymyslel dokonalú prihrávku. Montreal v zápase pohorel

Pri pôsobení vo funkcii podporoval Rusko počas dopingového škandálu okolo ruského športu, netajil sa obdivom k Putinovi. S ním sa napokon vídal aj pri neformálnych príležitostiach, ako boli oslavy narodenín a hokejovej exhibície.

Zároveň sa postavil proti expanzii KHL na západ. Predpokladalo sa, že po odchode z IIHF sa stane konzultantom FHR a KHL a zapojí sa do riešenia otázok strategického rozvoja. To sa však nestalo.

Pred dvomi rokmi čelil kritike za to, že sa v čase protivládnych protestov v Bielorusku stretol s tamojším vodcom Lukašenkom, inak tiež veľkým hokejovým fanúšikom. Fotografie, ako sa spolu držia vo vrelom objatí, vyvolali ostrú kritiku.

„Dopadlo to hlúpo, až sa hanbím,“ ospravedlňoval sa Fasel. Uviedol, že represie nepodporuje, zároveň však poznamenal, že s Lukašenkom má vyše dvadsať rokov dobré vzťahy.

Vo februári 2021 IIHF zbavila Bielorusko práva na spoluorganizáciu šampionátu kvôli napätej situácii v krajine. O organizáciu sa mali pôvodne podeliť Minsk a Riga. IIHF však mala vážne pochybnosti, či bude v Bielorusku dostatočne zaistená bezpečnosť účastníkov.

Proti jeho usporiadateľstvu ostro vystúpili európski politici a najväčší sponzori svetového hokeja. Šampionát bol Minsku odobraný a jeho organizáciu zverila IIHF výhradne Lotyšsku.

Fasel do poslednej chvíle vystupoval ako podporovateľ zachovania časti turnaja v Bielorusku. Pozitívne sa vyjadroval aj o Putinovi.

„Za krátku dobu veľa dokázal. Riadiť krajinu ako Rusko, ktorá zahŕňa jedenásť časových pásiem a používa zhruba 100 jazykov, je skutočný úspech. Obdivujem ho,“ vyhlásil.

V roku 2010 bol Fasel prezidentským dekrétom vyznamenaný Rádom priateľstva.

René Fasel a Alexander Lukašenko. Foto: TASR/AP, Nikolai Petrov
Bielorusko IIHF Hokej MS2021 Organizácia René Fasel a Alexander Lukašenko.

Vlani v marci IIHF poverila svoju etickú komisiu, aby vyšetrila Faselove vyjadrenia v súvislosti s vojnou na Ukrajine a preskúmala, či ako doživotný čestný prezident organizácie neporušil kódex federácie.

Fasel vtedy vyjadril ľútosť nad rozhodnutím IIHF o vylúčení Ruska a Bieloruska z majstrovstiev sveta. Označil to za jeden z najsmutnejších okamihov v jej histórii.

"Aj počas studenej vojny hral Sovietsky zväz so Spojenými štátmi, s Kanadou. Aj v takej vypätej situácii, ako je dnes, musí šport niesť posolstvo mieru a spájanie ľudí.

Bolo mnoho príležitostí vylúčiť niekoho z IIHF, pretože vo svete bolo mnoho vojen, a teraz to robíme. Je veľmi smutné počuť, čo ľudia chcú robiť," povedal vtedy Fasel.

Okrem toho je Fasel oficiálne občan Ruskej federácie. Popri získaniu občianstva nadobudol aj 46-percentný podiel v ruskej firme Alma Holding venujúcej sa pestovaniu a distribúcii jabĺk.

Je taktiež držiteľom ruského štátneho vyznamenania Rad priateľstva, ktoré mu v roku 2011 udelil vtedajší prezident Dmitrij Medvedev.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
86 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #IIHF #René Fasel #vojna na Ukrajine