Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nad dvojicou z KHL tréneri ani neuvažujú. Slovenskí brankári v extralige a v Česku žiaria. Kto z nich pôjde na MS?

Slovenská hokejová reprezentácia štartuje na Nemeckom pohári (9. - 12. november) prípravu, ktorá o pár mesiacov vyvrcholí záverečnou nomináciou na MS v Česku. Na predchádzajúcom šampionáte sa Slováci neprebojovali do štvrťfinále. V skupine predvádzali výnimočné výkony najmä brankári Samuel Hlavaj a Stanislav Škorvánek.

08.11.2023 05:43
Stanislav Škorvánek Foto:
Stanislav Škorvánek vlani na MS zažiaril.
debata (1)

Hokejový analytik a bývalý reprezentačný brankár Rastislav Staňa priblížil, akú formu majú aktuálne brankári pôsobiaci na Slovensku, v Česku či v zámorí a kto z nich má najväčšiu šancu sa postaviť do bránky na MS.

Vlani na MS v slovenskom drese nečakane zažiarili Hlavaj a Škorvánek. Potvrdilo sa, že Slovensko má na brankárskom poste dostatok kvalitných adeptov na reprezentačnej úrovni?

Áno, dokazuje to aj zvýšený počet brankárov v nižších zámorských súťažiach, na univerzitách či v juniorských ligách.

Hokejista roka Tomáš Tatar hovorí o budúcnosti
Video

Na slovenské pomery je to výborná správa. Je len otázkou času, kedy sa títo brankári presadia medzi mužmi a ostanú v Severnej Amerike alebo budú hrať v top európskych ligách. Z toho potom bude, prirodzene, ťažiť reprezentácia vďaka širšiemu výberu kandidátov na brankársky post.

Na svetovom šampionáte vo Fínsku a v Lotyšsku mali Slováci troch brankárov z extraligy. Okrem spomínanej dvojice bol v úlohe náhradníka Dominik Riečický. Mohla by sa situácia zopakovať aj na budúcoročných MS?

Trend z posledných rokov sa nám darí udržiavať. Dlhodobo sa snažíme, aby v extralige chytalo čo najviac slovenských brankárov. Teší ma najmä ročník narodenia 2001, ktorý sa výborne etabloval medzi mužmi.

Skvelým príkladom je Filip Belányi, ktorý pravidelne chytá v Banskej Bystrici či Eugen Rabčan v Poprade. Ďalším je Samuel Hlavaj, ktorý odišiel do Česka. Je to mladá krv, ktorá sa skvele chopila šance.

572. Juraj Slafkovský Čítajte viac Slafkovský dopláca na babráctvo Montrealu. Nezmenil sa, musí dokázať, že nie je len veľký chlapec

Dokonca aj v prvej lige chytajú mladí brankári, z ktorých by sa niektorí mohli časom dostať do najvyššej súťaže.

Kto je z vášho pohľadu na základe doterajších výkonov v rámci extraligy adeptom na brankársky na MS?

Stano Škorvánek je bezpochyby jedným z top kandidátov. Nič na tom nemení ani fakt, že ho tréneri nepovolali na Nemecký pohár. Som si istý, že sa to netýka jeho formy, ale iných dôvodov. Vlani sa spomínal aj Jaro Janus, ktorý má bohaté skúsenosti s medzinárodnou úrovňou.

Navyše chytal aj v KHL a v Česku. Myslím si, že aj budúci rok bude patriť medzi adeptov, podobne ako Dominik Riečický. Vieme však, že v poslednej dobe boli uprednostňovaní mladší a perspektívnejší brankári.

Najlepší európski brankári histórie NHL Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Čo meno, to brankársky pojem. K akým velikánom...

Marcel Melicherčík aj tento rok potvrdzuje výbornú formu a aj vďaka nemu sú hokejisti Spišskej Novej Vsi lídrami extraligy. Mohol by aj on dostať príležitosť alebo je už z dôvodu vyššieho veku (36 rokov) mimo hľadáčika trénerov?

Marcel je veľmi skúsený brankár a ak by si udržal formu do konca sezóny, mohol by na poslednú chvíľu zamiešať kartami tak, ako sa to podarilo vlani Riečickému. Kvalitu rozhodne má a nie je vylúčené, že by sa do nominácie mohol dostať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rastislav Staňa #MS v hokeji 2024