Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obranca Štrbák ohúril trénerov i expertov: Otec je na mňa tvrdý. A ako to vidí majster sveta z Göteborgu?

K oporám slovenskej reprezentácie na MS do 20 rokov vo Švédsku patrí 18-ročný obranca Maxim Štrbák, syn majstra sveta z Göteborgu 2002 a držiteľa kompletnej medailovej zbierky Martina Štrbáka. Ten je asistentom národného tímu a na starosti má práve hru obrancov.

29.12.2023 07:15
Maxim Štrbák a Martin Štrbák Foto: ,
Maxim Štrbák ide v stopách svojho slávneho otca, držiteľa kompletnej medailovej zbierky z MS v hokeji, Martina Štrbáka.
debata (2)

Rapídny nárast výkonnosti u mladého slovenského reprezentanta zaujal aj prestížny portál The Athletic, ktorý sa detailne pozrel na vývoj jedného najvyťaženejších hráčov národného tímu.

Ako prvý sa o Štrbákovi mladšom vyjadril Eric Rud, jeho bývalý tréner v tíme Sioux Falls Stampede v zámorskej USHL, kde strávil celú sezónu 2022/23.

„Bolo na ňom vidieť, že je iný, ako jeho rovesníci. Jeho telesná zdatnosť v priebehu sezóny vyskočila. Mal postavu ako 20-ročný a hral tvrdo,“ skonštatoval Rud.

Tony Gasparini, generálny manažér Sioux Falls a bývalý skaut Los Angeles Kings označil Maxima Štrbáka za pôsobivého mladého muža. Zaujala ho skutočnosť, že vtedy 17-ročný chlapec hovoril perfektne po anglicky.

04. Filip Mešár Čítajte viac Mňam, týchto by som zjedol kopu! Mešár skúšal kanadské dobroty, porovnával ich so slovenskými

Cudzí jazyk si vycibril počas dlhoročného pôsobenia vo Fínsku. Podľa Gaspariniho sa stal veľmi, veľmi obľúbeným v kabíne takmer ihneď, ako prišiel do tímu.

„Požiadali sme ho, aby hral vo všetkých situáciách. A zvládol to mimoriadne dobre. Jediná vec, ktorá zostala počas sezóny konzistentná, bolo to, ako tvrdo pracoval, súťažil a odhodlane pracoval na zlepšení svojej hry,“ chválil Slováka Gasparini.

Jeho vydarená sezóna v Sioux Falls neušla pozornosti ani skautom klubov NHL a v lete tohto roka si Štrbáka v drafte NHL vybralo Buffalo Sabres v 2. kole zo 45. miesta.

„Vie sa rýchlo uvoľniť, chce sa dostať do hry a ako obranca rozumie ofenzívnej hre. Ale je tiež vidieť, že jeho najväčším darom je schopnosť individuálne brániť a uzatvárať priestory,“ doplnil svojho šéfa v tíme UCHL tréner Rud.

česko, slovensko Čítajte viac Slováci majú silu. Nesmú si však namýšľať, že sa im nič nemôže stať. V čom je ich najväčšia výhoda na MS?

Poznamenal, že ak by sa Štrbák nerozhodol presunúť do tímu Michiganskej štátnej univerzity v NCAA, bol by v tejto sezóne v Sioux Falls kapitánom.

Adam Nightingale, jeho nový hlavný tréner v Michigane, zaznamenal rovnaké kvality už Štrbáka už počas prvých mesiacov jeho prvej univerzitnej sezóny. Hoci zaznamenal len päť bodov v 15 dueloch, priemerne odohrá viac ako 17 minút za zápas v jednom z najlepších univerzitných tímov v krajine.

„Je to víťaz, hrá tvrdo. Bojoval tu s niekoľkými zraneniami. Ale pozrite sa, koľko pravých obrancov z prvého ročníka je v univerzitnom hokeji? Nie je ich veľa. A odohrať toľko minút, koľko má, je preňho pozitívne,“ povedal Nightingale.

Na šampionáte do 20 rokov sa mu darí nahradiť slávnejšieho krajana Šimona Nemca, ktorý už naplno zarezáva v NHL v drese New Jersey Devils. Štrbák pritom môže juniorskú reprezentáciu posilniť ešte aj na budúcoročnom šampionáte v Ottawe.

Top hviezdy slovenskej dvadsiatky na MSJ 2024 Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Slovenská dvadsiatka má najlepší tím za...

Pri víťazstve nad Českom 6:2 odohral Štrbák 23:32 min, zaznamenal gól, asistenciu a päť striel. V druhom stretnutí proti Švajčiarsku (3:0) bol na ľade 23:38 min a pridal tretí bod na šampionáte za asistenciu.

Štrbák pre The Athletic vysvetlil, aké je to hrať pod vedením otca Martina, ktorý je v reprezentácii do 20 rokov jedným z asistentov trénera. Vrátane pre covid zrušeného šampionátu v Edmontone je to už po štvrtýkrát, čo si Štrbák zahral v národnom tíme pod vedením otca.

„Má to svoje výhody a tiež svoje negatíva, ale nejako sme si na to zvykli,“ hovorí Maxim. „Stále sú chvíle, keď musím uznať, že je to môj otec, ale snažím sa na to tak nepozerať. Niekedy je na mňa tvrdý, ale už nie tak, ako býval,“ uviedol najvyťaženejší slovenský obranca na MS.

Martin Štrbák vysvetlil, že už dávno to nie je pre neho so synom neobvyklá situácia. „Prvýkrát som ho oficiálne trénoval vo Fínsku, keď mal 12 rokov. Vtedy bol dieťa, takže bolo fajn, že som bol otcom a zároveň trénerom. Ale keď vyrástol, je to pre mňa, ako otca, naozaj ťažké byť jeho trénerom.“

829626884 Čítajte viac Slovenskí kamaráti ničia súperov v Göteborgu, on čaruje v NHL! Nemca vyhecovala Metallica, vykúzlil gólovú prihrávku i definitívu v predĺžení

Bývalý hráč Los Angeles Kings a Pittsburghu Penguins v NHL by si nevedel predstaviť, aké by bolo viesť syna na klubovej úrovni. „S tým by som nesúhlasil. Trénovať národný tím, kde je to len na pár dní, je iné. Rešpektuje, čo hovorím a snažím sa byť rovnaký na každého hráča,“ vysvetlil Martin Štrbák.

Aj on uznanlivo potvrdil, že Maxim Štrbák má ďaleko od toho hráča, ktorý reprezentoval Slovensko na minuloročnom juniorskom šampionáte v Halifaxe.

„Je naozaj dôležitý. Hrá veľa minút, pretože je v presilovkovej aj vo formácii pre oslabenia. Max sa za posledných pár mesiacov veľmi rozvinul. Ako tréner som veľmi ohromený. Je pekná mať takého hráča v tíme,“ skonštatoval Štrbák.

Obaja pre The Athletic priznali, že by klamali, keby povedali, že by nebolo zvláštne, keby sa im spolu podarilo vybojovať pre Slovensko niektorú z medailí.

Šimon Nemec Čítajte viac Šatan si s ním zažil svoje, prísny kouč New Jersey chváli slovenské a americké decká. Pozrite sa na Nemca s Hughsom a uvidíte budúcnosť Devils

„Máme veľmi dobre zložený tím. Jeden z najlepších, aké sme mali za posledných 20 rokov s draftovanými hráčmi v 1. a 2. kole,“ poznamenal Maxim Štrbák. Celkovo ich je v reprezentácii 11, čo v minulosti rozhodne nebývalo zvykom.

A prečo sa vlastne Maxim rozhodol ísť na Michigan State University do NCAA? Dôvodom bol trénerský štáb a metódy prípravy pod vedením trénera Nightingala, ktorý v minulosti pôsobil ako videotréner a neskôr asistent trénera v Detroite Red Wings v NHL.

Rozprával som sa s mnohými školami, ale táto ma zaujala najviac. Ako prebiehali rozhovory, čo chcú so mnou robiť a ako sa pripravujú. Nemyslím si, že som niekedy v živote takto tvrdo trénoval," povedal Maxim Štrbák.

Na jeho defenzívne a ofenzívne schopnosti sa bude slovenská reprezentácia do 20 rokov spoliehať aj v dnešnom stretnutí proti Nórsku a v nedeľu, keď bude súperom národného tímu favorit z USA.

Slovenskí fešáci na MS do 20 rokov Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Slovenskí hokejisti do 20 rokov sa pred zápasom...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Štrbák #slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov #MS v hokeji do 20 rokov #Maxim Štrbák