Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

S Demitrom sa prišla rozlúčiť rodina, kamaráti, spoluhráči i politici

Tisícky ľudí sa na zimnom štadióne v Trenčíne prišlo rozlúčiť s tragicky zosnulým kapitánom slovenskej hokejovej reprezentácie Pavlom Demitrom. Ten zahynul spoločne s celým tímom Lokomotivu Jaroslavľ pri leteckom nešťastí minulú stredu.

15.09.2011 10:08 , aktualizované: 16:06
Demitra, Trenčín, pohreb, rozlúčka, Demitrová Foto:
Plačúca Mária Demitrová (uprostred), manželka Pavla Demitru, počas verejnej rozlúčky na zimnom štadióne v Trenčíne.
debata (8)
Slovenskí hokejoví reprezentanti Miroslav Šatan... Foto: TASR
Demitra, Trenčín, pohreb, rozlúčka, Šatan, Višňovský Slovenskí hokejoví reprezentanti Miroslav Šatan (vľavo) a Ľubomír Višňovský s manželkami stoja pred rakvou počas verejnej rozlúčky s Pavlom Demitrom na zimnom štadióne v Trenčíne.

Na veľkoplošnej obrazovke sa mihali spomienky Demitrových hokejových súputníkov. „Veľmi mi pomohol. Prvý gól v NHL som strelil, keď sme boli na ľade všetci traja, aj s Mišom Handzušom, prihral mi naň. Paľo bol veľká osobnosť. Kdekoľvek pôsobil, najviac mu záležalo na tom, aby bola v mužstve pohoda,“ vravel Ľuboš Bartečko.

Rakva s telom Pavla Demitru. Foto: TASR
Demitra rozlucka 8 - rakva Rakva s telom Pavla Demitru.

Tisícky ľudí prichádzali vzdať hold hokejovej legende postupne zoradení v dlhom rade. Pred rakvou sa klaňali, modlili, prežehnávali, kládli kvety a spomínali na nezabudnuteľného hokejistu. Smútočnú atmosféru dotvárala pomalá hudba. Pod strechou hokejovej haly visel veľký transparent s Demitrovými fotografiami a nápisom: „Občas sa z hora na nás pozri, my sme tí, ktorí nikdy nezabudnú…“

Pamiatke hokejového vzoru sa prišla pokloniť trenčianska mlaď a po nej áčko, ktorého hráči držali po celý čas pri rakve čestnú stráž. Potom sa objavila väčšina spoluhráčov z reprezentácie, na pleciach ktorých Demitra plakal pri májovej rozlúčke s národným tímom na majstrovstvíách sveta v Bratislave. Úlohy sa vymenili. Gáborík, Hossovci, Chára, Šatan, Višňovský, Zedník… Tvrdí chlapi držali namiesto hokejok v rukách vreckovky.

Arénou znelo Boli sme raz milovaní v podaní Pavla Haberu.
Život príliš krátko trvá,
v tom smrť býva dôsledná.
Bývala tu láska prvá
príde aj tá posledná.

Život a smrť Pavla Demitru
Život a smrť Pavla Demitru Život a smrť Pavla Demitru

Emotívnym prejavom rozcítil prítomných kňaz Norbert Pšenčák, bývalý hokejista. „Neviem vám zaručiť či sa hrá hokej aj v nebi, ale dúfam, že si tam dáme nejaké bago. Určite bude oň veľa záujemcov. Už tam je Charlamov, Hlinka, Pašek, Rachůnek, Vašíček, Marek a teraz aj náš Pali Demitra. Nielen ja som sa teraz poriadne pohádal s Bohom a ešte aj budem, pretože to, čo sa stalo, nemá logiku, nezmestí sa nám to do mozgu ani do nášho srdca. A neplačeme len my, ale aj Boh. Aj on plače ako malé decko a zajakáva sa, pretože odišiel niekto, koho stvoril pre seba, pre nás.“

Šéf trenčianskej Dukly Jozef Mitocha sa vcítil do roly hlásateľa. „Gól strieľa hráč s číslom 38 Pavol…“ Demitra už zvolalo zborovo celé hľadisko.

Za najbližšiu hokejovú rodinu sa lúčil Marián Gáborík. S Mariánom Hossom priniesol na štadión veľké srdce z kvetov s číslom 38 okolo ktorého boli menšie čísla s napísanými odkazmi – Nezabudneme (Gáborík), Budeš nám chýbať (Chára), Stále si s nami (Marcel a Marián Hossovci) a Zostaneš navždy v našich srdciach (Kopecký).

Rozlúčkový veniec od kamarátov hokejistov. Foto: Robert Hüttner
Demitra, rozlúčka Rozlúčkový veniec od kamarátov hokejistov.

Hoci sa brány zimného štadióna, kde bola vystavená rakva s telesnými pozostatkami Demitru otvorili o 10. hodine, ľudia sa pred štadiónom začali zhromažďovať už viac ako dve hodiny pred avizovaným otvorením štadióna. Vzdať hold jednému z najlepších hokejistov histórie Slovenska prišli nielen desiatky Demitrových spoluhráčov a kamarátov, ale aj futbalisti na čele s trénerom reprezentácie Vladimírom Weissom. Kytice či vence pred rakvu Pavla Demitru položili aj Žigmund Pálffy, Július Šupler, Juraj Široký, Igor Nemeček, Vincent Lukáč, Jozef Golonka, Zdeno Cíger, Ľuboš Bartečko, Ladislav Nagy, Miroslav Šatan, Peter Šťastný, Ján Filc a množstvo ďalších aktívnych, či bývalých športovcov a športových funkcionárov.

Kyticu k rakve Pavla Demitru položil aj tréner... Foto: TASR
Demitra, rozlucka 3 Kyticu k rakve Pavla Demitru položil aj tréner futbalovej reprezentácie Vladimír Weiss.

Položiť kvetiny a dať posledné zbohom Demitrovi však prišli aj nešportovci – prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič, minister školstva Eugen Jurzyca či dopravy Ján Figeľ, spevák Tomáš Bezdeda, hudobníci zo skupiny Gladiator na čele so spevákom Mikom Hladkým. 

Po oficiálnej rozlúčke, ktorá trvala necelú hodinu, naložili rakvu do preskleného automobilu, ktorý prešiel popred štadión medzi fanúšikmi, aby sa s ním mohli ešte rozlúčiť. Dav smútiacich prí­tomných na znak úcty k Demitrovi tli­eskal a plakal.

Pohrebný voz odváža rakvu Pavla Demitru zo... Foto: Robert Hüttner
Demitra pohrebny voz Pohrebný voz odváža rakvu Pavla Demitru zo štadióna v Trenčíne.

.

Plačúca Mária Demitrová (uprostred), manželka...
Slovenskí hokejoví reprezentanti, zľava Marcel...
+19Slovenskí hokejoví reprezentanti, zľava Marcel...
8 debata chyba