Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šanca pre nováčikov. Ramsay so Šatanom počítajú ospravedlnenky

Na Nemeckom pohári 2022 sa v drese slovenskej hokejovej reprezentácie predstaví napokon až šesť nováčikov. V porovnaní s pôvodnou nomináciou prišlo v uplynulých dňoch k viacerým vynúteným zmenám z dôvodu zranení.

07.11.2022 11:32
Čína ZOH2022 Peking Lašák podkonický Foto: ,
Slovenskí hokejisti na ZOH v Pekingu.
debata

Okrem pôvodne avizovaných dvoch nováčikov Michala Beňa a Samuela Haina si v Krefelde premiérovo oblečú reprezentačný dres aj Patrik Maier, Viliam Čacho, Maroš Jedlička a Patrik Marcinek.

Spomínaná šestica sa spolu s ďalšími hráčmi pripojí k národnému tímu v pondelok popoludní na zraze v Bratislave. Siedmym nováčikom na zozname je brankár Samuel Hlavaj, ktorý absolvuje dvojdňový výcvikový tábor, do Nemecka však nepocestuje.

Reprezentačnú prestávku si trojzápasom na tradičnom novembrovom turnaji nespestrí ani ďalší brankár Matej Tomek. Pred niekoľkými dňami si zlomil kľúčnu kosť a Litvínovu, kde je na hosťovaní z Komety Brno, bude chýbať niekoľko týždňov.

Slafkovský Čítajte viac Expert na Montreal načrtol scenáre pre Slafkovského. Čo vraví logika?

Šesť nováčikov

Pre zranenie sa na prvej reprezentačnej akcii v sezóne nezúčastní ani Peter Čerešňák, ktorý bol so 105 štartmi najskúsenejším hráčom v pôvodnom výbere trénera Craiga Ramsayho. Účasť v národnom tíme z rovnakého dôvodu museli odrieknuť aj Andrej Golian, Andrej Kollár a Róbert Lantoši.

Voľné kolónky na nominačnom zozname obsadili prevažne nováčikovia. Obranca Patrik Maier s útočníkom Viliamom Čachom si síce reprezentačný dres v minulosti už obliekli, ale ako súčasť Olympijského výberu SR na sprievodných prípravných podujatiach, ktoré sa za oficiálne reprezentačné štarty nepočítajú.

Debut za mužský národný tím si odkrútia až v Nemecku. Rovnako aj dvojica útočníkov zo zvolenského HKM – dvadsaťštyriročný Patrik Marcinek a o štyri roky mladší Maroš Jedlička, ktorý reprezentoval Slovensko na dohrávanom letnom juniorskom šampionáte v Kanade.

V uplynulom ročníku patril k lídrom zvolenskej ofenzívy, v 48 dueloch zaknihoval 38 bodov za 17 gólov a 21 asistencií. Nebyť nepríjemného zranenia kolena, v júli tohto roka mohol byť napriek vyššiemu veku draftovaný do NHL.

Návrat Godlu

Staronovými tvárami v nominácii sú obranca Martin Bučko a brankár Denis Godla, ktorý sa do reprezentácie vracia po jedenapolročnej prestávke.

„Všetkých chalanov z pôvodnej nominácie, ktorí neprídu, trápia zdravotné ťažkosti. Nevyšiel nám plán ísť do Nemecka s ideálnou zmesou nováčikov, mladíkov a skúsenejších hráčov. Pocestujeme s omladeným tímom. Verím, že ho stmelí zopár ostrieľanejších borcov. Zároveň sme zvedaví, ako sa nám ukážu nováčikovia vo svojej prvej veľkej konfrontácii na medzinárodnom ľade.

Hoci prišlo k početným zmenám, naša predstava herného systému sa nemení. Chceme byť rýchli, nepríjemní na forčeku a strelecky aktívni,“ vraví na margo zmien asistent trénera a zároveň reprezentačný skaut Peter Frühauf.

Najskúsenejším hráčom v aktuálnom výbere trénera Craiga Ramsayho je obranca Mislav Rosandič s 56 štartmi, nasleduje útočník Matúš Sukeľ so 45. Najpočetnejšie zastúpenie v menoslove hráčov, ktorí pocestujú do Krefeldu, má klub HKM Zvolen. Do národného tímu dodal päť hokejistov – Haina, Mudráka, Hecla, Jedličku a Marcineka.

Aktualizovaná nominácia SR A

BRANKÁRI

Denis GODLA (HC Litvínov), Samuel HLAVAJ (HC Slovan Bratislava), Dominik RIEČICKÝ (HC Košice)

OBRANCOVIA

Michal BEŇO (HC Slovan Bratislava), Martin BUČKO (HC Dynamo Pardubice), Mário GRMAN (HC Vítkovice Ridera), Samuel HAIN (HKM Zvolen), Patrik KOCH (HC Vítkovice Ridera), Patrik MAIER (HC Slovan Bratislava), Dávid MUDRÁK (HKM Zvolen), Mislav ROSANDIČ (Bílí Tygři Liberec)

ÚTOČNÍCI

Viliam ČACHO (HK Dukla Trenčín), Martin FAŠKO-RUDÁŠ (Bílí Tygři Liberec), Daniil FOMINYCH (HC Slovan Bratislava), Marek HECL (HKM Zvolen), Adrián HOLEŠINSKÝ (HK Nitra), Maroš JEDLIČKA (HKM Zvolen), Mário LUNTER (BK Mladá Boleslav), Patrik MARCINEK (HKM Zvolen), Jakub MINÁRIK (HC Slovan Bratislava), Oliver OKULIAR (Mountfield HK), Adam SÝKORA (HK Nitra), Matúš SUKEĽ (HC Litvínov), Alex TAMÁŠI HC'05 Banská Bystrica)

PROGRAM NEMECKÉHO POHÁRA 2022 V KREFELDE

ŠTVRTOK 10. NOVEMBRA: 16.15 Rakúsko – Slovensko, 19.45 Nemecko – Dánsko. SOBOTA 12. NOVEMBRA: 14.00 Slovensko – Dánsko, 17.30 Nemecko – Rakúsko. NEDEĽA 13. NOVEMBRA: 11.00 Dánsko – Rakúsko, 14.30 Nemecko – Slovensko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #Nemecký pohár 2022