Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Ramsay nie je despota. Pri Slafkovskom sa treba krotiť

Veľa sa hovorí o tom, že Slafkovský by nebol tam, kde je teraz, ak by ho Ramsay nevytiahol do reprezentácie ako 16-ročného chlapca. Súhlasíte?

Bez debaty. Šanca hrať za národný tím v tínedžerskom veku ho posunula. Druhá vec je, že Slafkovský sa príležitosti chytil. Je zrejmé, že jeho potenciál videlo veľa ľudí. Aj keby šancu nedostal tak skoro, jeho kvalita sa skôr či neskôr prejaví.

Ale zrejme by sme sa teraz nebavili o tom, či bude jednotkou alebo dvojkou draftu. To, že sa mohol ukázať na turnajoch medzi seniormi, či už to bola olympiáda, kde hral fenomenálne, alebo MS, mu určite pomohlo. Craig Ramsay, Oto Haščák i Miroslav Šatan si zaslúžia rešpekt, že v tomto smere išli s mladíkmi do rizika.

Dominik Graňák ako kapitán slovenskej... Foto: TASR, Oliver Ondráš
Dominik Graňák Dominik Graňák ako kapitán slovenskej reprezentácie.

Nie je okolo neho až priveľa vzruchu?

Je to pochopiteľné, predpokladanú draftovú jednotku či dvojku sme na Slovensku ešte nemali. Ale platí, že ľudia okolo neho by mali krotiť veľké očakávania. Často si v tejto súvislosti spomeniem na Kaapa Kakka, talentovaného Fína, ktorý hral fantasticky na MS 2019 na Slovensku.

Nehovorím, že sa nepresadil, veď bojuje s NY Rangers o finále Stanleyho pohára, ale verejnosť od neho čakala viac. Netreba si myslieť, že Juraj Slafkovský v osemnástich naskočí do NHL a hneď nastrieľa 50 gólov za sezónu. Hoci, bodaj by to tak bolo, schopnosti na to má. Ak sa mu to ale nepodarí, nebude to žiadna tragédia.

Platí rovnaké ako o Slafkovskom aj o Šimonovi Nemcovi?

Áno. Ak Juraj, Šimon alebo Adam Sýkora ukážu, že vedia hrať seniorský hokej aj na medzinárodnej úrovni, je to pre nich benefit. Skauti z NHL majú mladých hráčov dopodrobna zmapovaných, vedia o nich takmer všetko. Výhoda našich mladých chalanov môže byť práve v tom, že ukázali schopnosť hrať seniorský hokej.

Čím by sa Nemec mohol presadiť v NHL?

Sám seba vidí ako ofenzívne ladeného obrancu. Pomôže mu, ak v tomto smere nebude na seba klásť vysoké nároky. Doba sa mení. Pamätám si, že z mojej generácie obrancov boli draftovaní Valábik, Mezei, Kudroč, Mihálik – veľkí, silní, defenzívne ladení chalani. Keď som potom hral vo Švédsku, v kurze boli útlejší, ofenzívne zameraní zadáci. Mám dojem, že teraz kluby preferujú všestrannejších obrancov, ktorí vedia hrať kvalitne na oboch koncoch klziska. Patria sem aj Martin Fehérváry či Samuel Kňažko. Sú to výborní korčuliari, inteligentní hráči.

Možno nie sú najofenzívnejší, ani najfyzickejší, ale sú univerzálni a to je ich výhoda. Z Nemca mám pocit, že chce preraziť výhradne ofenzívnym poňatím. Na to, aby sa mu to podarilo, bude musieť patriť medzi absolútnu špičku, medzi hráčov ako Cale Makar či Adam Fox. Nie som presvedčený, že je to pre Šimona ideálna cesta. Ale platí, že má veľký potenciál a celú kariéru pred sebou.

Nemec hokej Čítajte viac Nečakaná prognóza. Slafkovský je riskantný, Nemec pôjde skôr

Rysuje sa postfederálny súboj o pozíciu najvyššie draftovaného obrancu, v ktorom Nemca vyzve David Jiříček. Hrali ste s ním v Plzni, aký je to hráč?

David je extrémne šikovný hokejista v čítaní hry, má veľmi dobré ruky na obrancu a je technicky zdatný. Čo sa týka povahy, je veľmi „splachovací“. Z vecí, ktoré sa mu nepodaria, si nerobí veľkú hlavu a rýchlo sa sústredí na ďalšie zápasy. To isté platí aj o vydarených dueloch. Čo by ho mohlo trochu limitovať v profilige, sú nedostatky v korčuľovaní.

Keď bude starší, stále budú prichádzať mladší a mladší bekovia a predpoklad je, že budú korčuľovať lepšie, pretože hokej sa hýbe tým smerom. David NHL ukorčuľuje, ale bude ho to stáť viac energie ako ostatných. Opäť poviem, že bodaj by som sa mýlil, pretože je to super chalan a držím mu palce, aby sa presadil.

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #hokej #Dominik Graňák #Craig Ramsay #Šimon Nemec