Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slafkovský? Záleží nám na kvalite, nie na krajine pôvodu

Na vytúžený úspech - zisk Stanleyho pohára - čaká už takmer 30 rokov. Montreal Canadiens, slávnu hokejovú značku, má k nemu priviesť Kent Hughes (52).

16.05.2022 09:22
Juraj Slafkovský Foto: ,
Slovenskí fanúšikovia a v popredí Juraj Slafkovský.
debata

Generálny manažér popredného kanadského klubu nechýba na svetovom šampionáte vo Fínsku, kde spolu s kolegami sleduje potenciálne posily.

Pozornosť zameral aj na Juraja Slafkovského, ktorý patrí medzi najväčšie nádeje júlového draftu NHL. Canadiens si budú vyberať spomedzi talentov ako prví a zo slovenského útočníka môžu urobiť draftovú jednotku.

Ako ste prijali správy o výhre v draftovej lotérii?

Sme nadšení. Výber mladých talentov sa uskutoční u nás v Montreale, sme plní očakávaní. Najmä po sezóne, ktorá nám nevyšla. Máme možnosť vybrať si mladého hráča, ktorý bude dôležitou súčasťou našej organizácie. Verím, že na ňom postavíme budúcnosť tímu.

Je kanadský klub pod tlakom verejnosti, aby si vybral domáceho hráča?

Nie. Je nám jedno, odkiaľ mladý hokejista pochádza. Záleží nám na kvalite, nie na krajine pôvodu. Vyberieme si hráča, o ktorom si myslíme, že bude pre náš klub najvhodnejší.

Top 10 nádejí pre draft NHL 2022 aj so Slovákmi Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Jonathan Lekkerimäki (Švédsko/Djurgårdens...

Rozhodnú sa Canadiens medzi Shanom Wrightom a Jurajom Slafkovským?

Nerád by som staval našu voľbu hráč proti hráčovi. Sledujeme viacerých adeptov. Keď príde čas, zhodnotíme ich plusy a mínusy a potom sa rozhodneme.

Aké prednosti má Slafkovský?

Je to vysoký, silný útočník s dobrým korčuľovaním a kvalitnou palicovou technikou. Má za sebou úspešný olympijský turnaj a aj preto sme sa prišli na neho pozrieť do Helsínk. Páčilo sa nám, ako hral v úvodnom zápase Slovákov na šampionáte proti Francúzsku.

Je už teraz pripravený, aby hral v profilige od budúcej sezóny?

Uvidíme. V porovnaní s ďalšími hráčmi z aktuálneho draftového ročníka má výhodu v tom, že časť uplynulej sezóny odohral v mužskej súťaži. Ak by nemal zručnosti a kvality nastupovať medzi seniormi, v Turku ho nechajú v juniorke. NHL je však iný level. Musí presvedčiť kompetentných, že na to má.

V čo by sa mal zlepšiť?

To vám nepoviem. Mladý hokejista nie je hotový hráč. Musí na sebe deň čo deň pracovať, nepoľaviť v snažení. Potom sa môže stať potenciálnou hviezdou v NHL.

Craig Ramsay, Ján Pardavý Čítajte viac Ramsay zmenil názor aj útoky. V zostave nezostal kameň na kameni

Ak by v zápase, v ktorom ste sa na neho prišli pozrieť, hral zle, odradilo by vás to?

Nie. Nepoznám hráča, ktorému by vyšiel každý duel na sto percent. Uvažujeme a rozhodujeme sa v širších súvislostiach.

Sledujete aj Šimona Nemca?

Áno. Ako som povedal, zaujímajú nás všetci kvalitní hráči. Nemec hrá s prehľadom, dobre posúva puk. Páči sa nám, je to talentovaný obranca so sľubnou budúcnosťou.

Nie je pre neho mínusom, že hrá iba v slovenskej lige?

Nemyslím si. Kvalitný hráč sa dokáže zlepšovať v ľubovoľnej súťaži. Každá liga má špecifiká. Ak hráč na sebe tvrdo pracuje, nezáleží, v akom je hernom prostredí.

Cíti generálny manažér tlak, aby v drafte vybral správneho hráča?

Áno, špeciálne vtedy, ak si jeho klub vyberá z prvého miesta. Nie je dôležité siahnuť po najvýraznejšom talente v danom momente, ale po najlepšom hokejistovi pre budúcnosť. Draft nie je raketová veda.

Sledujeme adeptov naživo, na videách, zbierame informácie. Svetový šampionát nie je jediné podujatie, ktoré nás zaujíma. Aktuálne prebieha play off v juniorských súťažiach WHL či OHL. Keď sa všetky ligy skončia, dáme hlavy dokopy a v júli sa posnažíme urobiť najsprávnejšie rozhodnutie.

Je konečný verdikt na vás?

Nie, rozhodne šéf našich skautov. Má najväčší prehľad o situácii a v tomto smere aj našu dôveru.

Počet hokejistov spod Tatier sa znižuje. Má slovenský hokej napriek tomu v Kanade naďalej kvalitné renomé?

Myslím si, že áno. Ide o kolobeh, výmenu generácií. Boli roky, keď v drafte „išli“ vo veľkom hokejisti zo Švédska či Fínska. Potom boli v kurze najmä mladí Kanaďania. Dobrých hráčov nájdete po celom svete.

Keď sa povie Slovensko, ktorý hráč vám príde na um prvý?

Miroslav Šatan. Stretli sme ho tu v Helsinkách, teraz šéfuje vášmu hokeju. Bol to skvelý hráč, dlhodobo som ho sledoval.

Martin Fehérváry Čítajte viac Fehérváry dostal súhlas. Šatan prezradil, kedy nastúpi

Koho zo Slovákov by ste si vybrali do tímu?

(úsmev) Moment, opýtam sa kolegov… (otočí sa ku kanadskej legende Vincentovi Lecavalierovi, poradcovi vedenia Canadiens) Vincent vraví, že Mariána Hossu. Ja by som bral Zdena Cháru. Je to jedinečný hráč.

Pôsobil som v Bostone ako tréner juniorského tímu a ako agent som zastupoval Patrica Bergerona. Videl som veľa zápasov Bruins. Chára má obdivuhodnú pracovnú morálku. Je to líder a vzor pre mladých hokejistov.

Začne sa v Montreale po drafte blýskať na lepšie časy?

Jeden hráč, nech je akokoľvek dobrý, nerobí celý tím. V organizácii Canadiens som relatívne krátko, prišiel som v polovici januára. Sezóna 2020/21 bola úspešná, klub sa dostal až do finálových bojov o Stanleyho pohár.

Tento ročník nám nevyšiel, ale verím, že keď odstránime nedostatky a zapracujeme na našich prednostiach, môžeme sa opäť dostať na vrchol. Montreal je hokejové mesto, fanúšikovia by si to zaslúžili.

Hokejisti s účasťou na MS, ZOH, MSJ v jednom roku Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
4. Alexej Žitnik (Ukrajina) - Niekdajší ruský...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Šimon Nemec #Juraj Slafkovský #MS 2022 v hokeji