Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sú na roztrhanie. Čo deň, to zápas, nitrianske talenty vymetajú domáce ľady

Vraví sa, že mladí často zvládnu viac, ako si dospelí myslia. Odohrať päť zápasov za šesť dní je isto poriadna nálož pre dospelého, tobôž pre tínedžera.

13.04.2022 15:04
Šimon Nemec Foto: ,
Šimon Nemec.
debata

Ak sa nestane nič nečakané, Šimon Nemec a Adam Sýkora nebudú chýbať v zostave Nitry v dnešnom štvrtom semifinále hokejového play off proti Zvolenu. Tretí duel sa hral včera podvečer, výsledok a podrobnosti nájdete na sport.pravda.sk.

Mladíci napriek nabitému programu (hrali aj cez víkend vo Zvolene) neváhali a posilnili osemnástku v kľúčovom zápase na turnaji v Piešťanoch, kde domáci bojujú o návrat medzi elitu MS. Slováci aj ich zásluhou zdolali Nórsko presvedčivo 5:2 a vedú tabuľku.

Bez Slafkovského

Ako to v našej krajine býva zvykom, veci sa častokrát musia riešiť zložito.

Tréner Ivan Feneš večer pred dôležitým zápasom so severanmi nevedel, či môže počítať aj s nitrianskou dvojicou. Zariskoval, zapísal oboch na súpisku a dúfal, že kompetentní sa dohodnú.

Hoci v minulosti mali viackrát spory, tentoraz vedenie hokejového zväzu a Nitra našli spoločnú reč. Nemec so Sýkorom s nadšením pricestovali do Piešťan a proti Nórom, ktorí mali byť hlavnými súpermi domácich v boji o postup, patrili medzi rozdielových hráčov.

„Priniesli do tímu skúsenosť z mužského hokeja a postarali sa o kľúčové momenty. Nielen oni, celé mužstvo hralo vynikajúco. Vo štvrtok nás čakajú Francúzi, chceme potvrdiť utorkovú výhru,“ vravel Feneš.

Slovenská reprezentácia do 18 rokov. Čítajte viac Nečakane prehrávala 1:2. Hokejová osemnástka duel s Nórmi otočila

Jeho výber urobil dôležitý krok smerom k úspechu a zvyšok turnaja už by mal zvládnuť aj bez najlepších hráčov. Mužstvo definitívne neposilní Juraj Slafkovský, ktorý bojuje vo fínskej Liige v semifinále play off. TPS Turku aj vďaka jeho asistencii v treťom stretnutí vedie nad Tampere 2:1 na zápasy, štvrtý duel sa hral včera večer.

Generál na rozohrávke

Pre Nemca to nebolo nič nové. Hru nádejného obrancu, ktorý figuruje na popredných priečkach v renkingoch pred júlovým draftom NHL, sledovali desiatky skautov.

Osemnásťročný talent nesklamal. S prehľadom dirigoval rozohrávku i kolotoč presilovkovej formácie. Po jeho strele a teči Sýkoru domáci otočili zápas a napokon s prehľadom triumfovali.

„Tempo bolo samozrejme pomalšie ako medzi mužmi, i keď Nóri ukázali kvalitu a najmä v prvej tretine výborne korčuľovali. Zápas som si užil. Nebol taký kontaktný, mal som viac času na rozohrávku,“ hodnotil Nemec.

Keď už bolo o zápase rozhodnuté, od 50. min relaxoval na striedačke. „Oddýchnem si, zregenerujem a budem v pohode. Už sa teším na duely proti Zvolenu,“ povedal k náročnému programu.

Adam Sýkora v súboji s mladými Nórmi. Foto: TASR, Lukáš Grinaj
Adam Sýkora Adam Sýkora v súboji s mladými Nórmi.

Pre Sýkoru mal duel špecifickú príchuť. Sedemnásťročný útočník nastúpil v rodnom meste, pred zrakmi rodiny a kamarátov. „Či Sýkorovci obsadili polovicu štadióna? To asi nie, ale štvrtinu možno áno,“ usmieval sa.

Vystúpenie na materskom ľade oslávil dôležitým gólom a pridal k nemu aj svoju tradičnú fyzickú hru. Súboje si užíval, predsa len, ľahšie sa zráža s juniormi ako s mužmi v extralige.

„Cítil som, že som lepší ako hráči súpera. Sebadôvera mi pomohla aj v súbojoch. Som rád, že sme so Šimonom pomohli,“ vravel.

Po prvej tretine prízvukoval spoluhráčom, aby sa upokojili a nehrali hore-dole. „Pôsobili sme príliš profesorsky, každý chcel dať gól. Keď sme začali viac hrať kombinačne, už to bolo o inom. Ak môžem, vždy sa snažím byť lídrom – v šatni i na ľade,“ dodal Sýkora.

Slováci po dvoch zápasoch vedú tabuľku turnaja, v Piešťanoch odohrajú ešte tri stretnutia. Do elitnej kategórie MS postúpia dva najlepšie tímy.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti do 18 rokov #Šimon Nemec #Adam Sýkora