Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ja ako druhý Slafkovský? Každý hráč si ide vlastnou cestou

Najmladší, ale jeden z najsledovanejších. Slovenskej osemnástke pomôže v boji o návrat medzi elitu MS aj Dalibor Dvorský.

11.04.2022 10:42
Dvorský Foto:
Dalibor Dvorský
debata

Šestnásťročná ofenzívna hviezda, ktorá v tejto sezóne zbierala skúsenosti medzi mužmi vo Švédsku, patrí k najvyššie hodnoteným hráčom pre budúcoročný draft NHL.

Na turnaji v Piešťanoch bude zvolenského rodáka sledovať množstvo skautov, ale on má jediný cieľ.

„Prvoradý je tímový úspech. Ideme si po postup, iná alternatíva neexistuje,“ vraví šikovný útočník pred dnešným úvodným zápasom proti rovesníkom z Japonska.

Aký by mal byť postupový recept?

Jednoduchý – hrať našu hru. Veci, ktoré sme robili na tréningoch, musíme preniesť do zápasov. Dôležité bude, aby sme nepodcenili žiadneho súpera. Treba hrať naplno v každom dueli. Súperi nás budú chcieť prekvapiť, nesmieme sa nechať.

Dostane domáce prostredie mužstvo pod tlak?

Skôr si myslím, že nám pomôže. V Piešťanoch máme domáce zázemie, vlastnú šatňu. Prídu nás povzbudiť fanúšikovia, na ktorých sa veľmi tešíme.

Na lanskom Hlinka Gretzky Cupe ste patrili medzi ťahúňov tímu. Ste pripravený na pozíciu lídra?

Každý zápas hrám naplno. Budem sa snažiť robiť všetko pre to, aby som pomohol tímu. Uvidíme, aké úlohy dostanem od trénerov. Najdôležitejší je tímový výkon, nie individuálny.

Dalibor Dvorský (v strede) na lanskom Hlinka... Foto: hockeyslovakia.sk
Dvorský hokej Dalibor Dvorský (v strede) na lanskom Hlinka Gretzky Cupe v Piešťanoch.

Vyšla vám sezóna v AIK Štokholm?

Áno, som s ňou spokojný. Dostal som príležitosť v mužstve do 20 rokov. Hrával som stabilne, na ľade som sa cítil sebavedome. Ďalších 17 zápasov som odohral v A-tíme, ktorý pôsobí v druhej najvyššej švédskej súťaži. Dalo mi to veľa.

V čom?

Naučil som sa nové veci nielen po hokejovej stránke, ale aj mimo ľadu. Som stredný útočník, ale medzi mužmi som nastupoval ako krídelník. Cítim, že na tejto pozícii som sa zlepšil a už mi nerobí problém hrať na krídle.

V A-tíme som videl, ako sa hráči pripravujú na tréningy či zápasy. Aj prostredie v mužskej šatni je iné. Predsa len je rozdiel rozprávať sa s chalanmi z dvadsiatky a baviť sa s mužmi.

Niektorí hokejisti pôsobiaci na severe Európy tvrdia, že tréneri preferujú domácich a zahraniční hráči musia na sebe pracovať tvrdšie. Platí to aj v AIK?

Nič také zo Štokholmu nepoznám. Tréneri sa ku každému z nás správajú rovnocenne. Ten, kto viac drie na tréningu a má výkonnosť, hrá potom aj v zápasoch. Je jedno, či je Švéd alebo Slovák. Národnosť nijakým spôsobom nerozhoduje.

Japonsko, Slovensko Čítajte viac Zápas Japonsko - Slovensko sme sledovali ONLINE

Mali ste problém s prechodom medzi juniorským a seniorským hokejom?

Ani veľmi nie. Pravdou však je, že muži su vyspelejší a fyzicky silnejší. Hrajú rozumnejšie, nedajú sa tak ľahko oklamať. Pri súbojoch si treba dávať väčší pozor. Základné pravidlo je jasné – stále hlava hore.

Na budúcoročnom drafte NHL vám predpovedajú pozíciu v najlepšej päťke. Ako to vnímate?

Počúva sa to dobre, ale draft je ešte veľmi ďaleko. Musím veľa na sebe pracovať, aby som sa tam predovšetkým dostal. Nikam sa nenáhlim, veci robím krok po kroku.

Vnímate pozornosť skautov, ktorí vás sledujú počas zápasov?

Viem, že sú na tribúne, ale sústredím sa výhradne na hokej. Nemyslím na nič iné ako na hru, som ponorený do svojho výkonu. Stále platí, že v prvom rade sa hrá pre tím a nie každý sám za seba.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa AIKHockeyshop (@aikhockeyshop)

Skauti v reportoch uvádzajú, že vašou výhodou je pozícia centra. Je o stredných útočníkov väčší záujem ako o krídelníkov?

To neviem, ale každý hráč to má inak. Niekomu vyhovuje stred útoku, inému zase krídelná pozícia. Ja sa najlepšie cítim ako center.

Vaši spoluhráči z osemnástky Šimon Nemec a Adam Sýkora si počas domáceho play off vypočuli, že im chýba pokora. Hrajú teraz mladí hráči bez rešpektu k starším?

Nemyslím si. Oboch chalanov poznám, sú veľmi fajn. Mladý hráč potrebuje zdravé sebavedomie, bez toho sa medzi staršími ťažko presadí.

Najväčšiu pozornosť spomedzi ročníkov 2004 a 2005 púta Juraj Slafkovský. Hovorí sa o ňom aj v Štokholme?

O olympiáde sa hovorilo všade, aj vo Švédsku. Som veľmi rád, že sa mu tak zadarilo.

Fanúšikovia vás označujú za druhého Slafkovského. Sú medzi vami hokejové podobnosti?

Nejaké možno áno, ale platí, že každý hráč je jedinečný. Každý si ide vlastnou cestou a verí, že na nej bude úspešný.

Slafkovský a Nemec hrali v reprezentačnom áčku už ako tínedžeri. Dúfate, že si vás rovnakým spôsobom všimnú Craig Ramsay s Miroslavom Šatanom?

Momentálne na to nemyslím, ale určite mám najvyššie ciele. Prvoradé je, aby sme teraz s mužstvom uspeli v Piešťanoch a vybojovali elitnú kategóriu majstrovstiev sveta. K tomu smeruje celá moja pozornosť.

Najlepšie platení hokejisti zo SR v sezóne 2021/22 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Michal Čajkovský (Sibir Novosibirsk/KHL) - 490...
debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #MS 18 #Dalibor Dvorský