Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladíci chcú vyhrať. Čakajú na Nemca, Mešára či Slafkovského

Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov odštartovala v pondelok 28. marca v Piešťanoch záverečnú prípravu pred domácim turnajom A-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta tejto vekovej kategórie.

28.03.2022 16:26
Šimon Nemec Foto:
Šimon Nemec.
debata

Trénerský štáb na čele s hlavným koučom Ivanom Fenešom bude mať v rámci úvodného bloku k dispozícii hráčov, ktorých čakajú tri medzištátne zápasy s českými a maďarskými rovesníkmi. Slovenská osemnástka sa v piešťanskej aréne pokúsi vrátiť medzi najlepších.

Feneš a jeho kolegovia pracujú od úvodu sezóny so širším okruhom hráčov. Zatiaľ im chýbajú najväčšie opory, ktoré čakajú súboje v play-off v domácich aj zahraničných súťažiach. Po prvom bloku prejde aktuálna súpiska viacerými zmenami.

Do kádra pribudnú nové mená a viacerí hokejisti ho budú musieť opustiť. „Na prvom tréningu máme troch brankárov a 23 hráčov, máme teda päť formácií. Všetci sú zdraví a plní očakávania,“ povedal na zraze Feneš.

Slovákov pred šampionátom posilnia aj Peter Repčík s Markusom Suchým. Z hráčov pôsobiacich v zámorí rokuje vedenie reprezentácie so Servácom Petrovským a Viliamom Kmecom. Feneš však uviedol, že sú aj také kluby, s ktorými veľmi nemôže vyjednávať.

SR Hokej Hlinka Gretzky Cup USA U18 TTX Čítajte viac Búrlivá atmosféra. Lístky na Slovákov sa predávajú ako teplé rožky

Narážal na najväčšie osobnosti ročníka 2004 Šimona Nemca, Adam Sýkoru, Filipa Mešára a Juraja Slafkovského, ktorí patria medzi opory vo svojich mužstvách.

V prvom kole play-off slovenskej extraligy však proti sebe hrajú Nitra (Sýkora a Nemec) a Poprad (Mešár), z tejto trojice tak nejaký hráč zrejme príde. "Budeme to všetko sledovať a čakať čo sa udeje.

Kmec a Petrovský sú otvorení, je tu šanca, že prídu. Všetci majú záujem reprezentovať, je to pre nich výzva hrať MS doma. Slafkovskému sa darí, čo nás teší, tiež by sme ho radi privítali.

Ale o ňom sa budeme rozprávať až keď jeho tím vypadne z play off. Ale už len kvôli fanúšikom by sme ho tu radi videli," vysvetlil Feneš.

Tréneri budú sledovať boje o miestenky v troch prípravných zápasoch v Piešťanoch, po ktorých nastane rez kádrom. Mladí Slováci nastúpia v stredu 30. marca proti Maďarom a následne ich čakajú v piatok 1. apríla aj v sobotu 2. apríla súboje s Čechmi.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

V ďalšom bloku prípravy majú naplánovaný ešte duel s Modrými krídlami Slovan. „Program je nabitý, chceli vyjsť klubom v ústrety, aby mali hráčov čo najdlhšie v kluboch. Takže musíme nabehnúť na veci, ktoré máme nacvičené, verím, že tréningy budú mať svoju kvalitu,“ uviedol tréner.

Pôvodne mala byť dejiskom I. divízie MS hráčov do 18 rokov Spišská Nová Ves, no vzhľadom na nedostatočné ubytovacie kapacity a s tým súvisiacu náročnú logistiku tímov, nevynímajúc COVID protokol IIHF, sa napokon bude hrať v Piešťanoch.

Piešťanské zázemie je slovenským hráčom dôverne známe, je tu ich domovská aréna v rámci projektu centralizovanej prípravy hráčov do 18 rokov. „Je to dobré, že budeme hrať doma, teším sa na plné tribúny. Máme tu zázemie, sme zvyknutí,“ povedal pre TASR útočník Tomáš Pobežal.

V ceste za návratom do elitnej kategórie budú mladým slovenským reprezentantom stáť výbery Japonska, Nórska, Francúzska, Dánska a Kazachstanu. Z piešťanského turnaja postúpia do elitnej kategórie MS až dve najlepšie družstvá.

494003792 Mirošničenko hokej Rusko Čítajte viac Kariéra v ohrození. Najväčší ruský talent bojuje s vážnou chorobou

„Napriek tomu, že postupujú dvaja, my máme jasný cieľ. Ideme tento turnaj vyhrať,“ dodal Pobežal. Rovnaký názor mal aj tréner Feneš, no dodal: "Našom najväčším súperom budeme my sami, ak nebudeme plniť čo máme.

Ale verím, že budeme šliapať. Každý zápas bude veľmi dôležitý a nikoho nemôžeme podceniť. Tie informácie o postupujúcich sa rôznili, teraz máme novú informáciu, že postupujú dvaja. Takže verím, že to tak zostane."

Slováci budú súťažiť pred domácim publikom v čase, keď uvoľnené protipandemické opatrenia už umožňujú hrať pred plnými tribúnami.

Nominácia SR 18 na tréningový kemp a prípravné zápasy s reprezentáciami Maďarska a Česka v Piešťanoch (28. marca – 2. apríla):
brankári: Patrik Jurčák (HC Košice), Samuel Urban (MŠK Púchov), Adam Gajan (MHKM Skalica), Rastislav Eliaš (Green Bay Gamblers), Ján Korec (Northwood School)
obrancovia: Luca Krakovský, Boris Žabka (obaja Slovan Bratislava), Leo Eperješi (HC Košice), Dávid Nátny (MHA Martin/HK DUKLA Trenčín), Lukáš Pánik (HK Nitra), Matej Tomas (HK Poprad), Sebastián Nahalka (HK Poprad/HK Levice), Samuel Kupec, Jakub Chromiak (obaja HK Dukla Trenčín), Marián Moško (Selects Academy)
útočníci: Alex Šotek, František Dej, Roman Kukumberg (všetci Slovan Bratislava), Ondrej Molnár (HK Nitra/HK Levice), Juraj Pekarčík (MMHK Nitra/HK Levice), Martin Mišiak (HC Nové Zámky), Tobias Pitka (HK Poprad), Tomáš Pobežal (MŠK Púchov), Samuel Honzek, Jakub Kopecký, Jakub Križan (všetci HK Dukla Trenčín), Adam Cedzo (HC Oceláři Třinec), Adam Ondriš (KooKoo), Patrik Gabriel (SaiPa), Daniel Alexander Jenčko (Malmö Redhawks)

Najlepšie platení hokejisti zo SR v sezóne 2021/22 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Michal Čajkovský (Sibir Novosibirsk/KHL) - 490...
debata chyba
Viac na túto tému: #Šimon Nemec #Juraj Slafkovský #Filip Mešár