Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odpískané! Majstrovstvá sveta do 20 rokov sú zrušené

Majstrovstvá sveta hokejistov do 20 rokov v Kanade sa nedohrajú.

29.12.2021 21:58 , aktualizované: 23:04
World Juniors Slovakia United States Hockey hokej Foto: ,
Tyler Kleven a Samuel Kňažko v súboji o puk.
debata (54)

Rada Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) rozhodla v stredu o ich zrušení po tom, ako sa tri stretnutia neuskutočnili pre pozitívne testy na koronavírus a ich výsledky museli skontumovať. Oficiálne to potvrdila aj IIHF.

Problémy prišli už pred prvým ostrým zápasom na MS „20“, ktoré hostili kanadské mestá Edmonton a Red Deer. Prípravný duel Švajčiarska s Českom zrušili pre pozitívny test jedného z hráčov švajčiarskeho tímu.

Organizátori po ňom upravili program prípravných stretnutí, šampionát sa však začal podľa plánu. V utorok však mali pozitívne výsledky dvaja americkí hokejisti a celý tím USA tak musel zamieriť do karantény. Ich duel so Švajčiarskom skontumovali 1:0 v prospech súpera.

V stredu mali podobné osudy zápasy Česka s Fínskom a Ruska so Slovenskom. Pozitívne prípady sa vyskytli v tímoch ČR a Ruska, kontumačné víťazstvá sa pripísali Fíni a Slováci.

Šimon Latkóczy hokej Čítajte viac Bez boja. Rusi majú pozitívny prípad, Slováci vyhrali kontumačne

Po týchto udalostiach zasadol direktoriát turnaja i Rada IIHF a rozhodli o zrušení celého podujatia. Podľa AP sa IIHF tak rozhodla pre obavy zo šírenia nákazy.

„Rada IIHF sa po odporučení svojej lekárskej komisie a medicínskej komisie turnaja pre COVID-19 rozhodla, že vzhľadom na šírenie COVID-19 a variantu omikron budú juniorské majstrovstvá sveta zrušené, aby bolo zabezpečené zdravie a bezpečnosť všetkých účastníkov,“ uviedla IIHF na svojom webe.

Definitívny verdikt padol po kontumácii stredajšieho zápasu SR s Ruskom (1:0). „Rada IIHF určila, že ďalšia kontumácia – už tretia v priebehu dvoch dní – narušila integritu celého podujatia a musí byť predčasne ukončené,“ píše sa vo vyhlásení IIHF.

Denis Godla. Čítajte viac Legendárny Růžička chváli Godlu. Všetci spíme, je to hanba, soptí Slovák

"Pokračujúce šírenie ochorenia COVID-19 a variantu omikron nás prinútilo prerobiť protokol takmer ihneď po príchode všetkých tímov, aby sme dokázali zastaviť potenciálne šírenie vírusu.

Testovali sme na dennej báze. Pokiaľ sa vyskytli pozitívne prípady, tímy putovali do karantény. Snažili sme sa urobiť maximum, aby sme vytvorili podmienky potrebné pre bezpečné podujatie.

Bohužiaľ, nestačilo to. Zameriame sa na to, aby sa všetci hráči a členovia realizačných tímov dostali bezpečne domov," povedal pre oficiálny web IIHF jej prezident Luc Tardif.

Mladí Slováci stihli na šampionáte odohrať dva zápasy, najprv v B-skupine prehrali s obhajcami titulu USA 2:3 a následne so Švédmi 0:3.

O kontumácii stredajšieho duelu s Rusmi sa dozvedeli iba necelú polhodinu pred odchodom na zápas. IIHF už predtým informovala, že z elitnej kategórie MS „20“ nevypadne žiadny účastník.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji do 20 rokov