Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Túžil som po reprezentácii. Inak by som v Rusku ťahal pneumatiky po ľade

Hektický deň plný cestovania zakončili vysokým víťazstvom.

16.12.2021 16:52
liška hokej Foto:
Adam Liška (vľavo) v drese Čerepovca.
debata

Hokejisti Slovenska zdolali na úvod Švajčiarskeho pohára Lotyšsko vysoko 6:2, v piatok ich čaká domáci výber.

„Helvéti urobili za posledné roky veľký progres. Nečaká nás nič ľahké,“ vraví útočník Adam Liška (22).

V stredu ráno ste cestovali a večer nastúpili na zápas. Vyzerá tak bežný deň profesionála?

V mládežníckych kategóriách je také niečo normálne, ale na najvyššej úrovni už nie. V klube cestujeme na zápas vždy deň vopred. Ale ak sme chceli odohrať na turnaji dva zápasy, museli sme sa prispôsobiť zmene programu.

Najlepšie platení hokejisti zo SR v sezóne 2021/22 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Michal Čajkovský (Sibir Novosibirsk/KHL) - 490...

Ovplyvnilo to nejakým spôsobom prípravu na podujatie?

Trochu áno, najmä smerom k prvému zápasu. Pôvodne sme mali mať pred súbojom s Nórskom tréning i rozkorčuľovanie, takto sme nastúpili proti Lotyšom „rovno“ z lietadla. Ale súper to mal rovnaké. Sme radi za výhru.

Odohrali ste len niekoľko striedaní, čo sa stalo?

Na rozcvičke som dostal odrazený puk od žŕdky priamo do tváre. Nečakal som to a bol to dosť silný úder. Zostal som otrasený, trochu dezorientovaný a bolela ma hlava. Skúsil som dve striedania, ale necítil som sa fajn a musel som odstúpiť.

V piatok nastúpite proti domácemu výberu, v čom sú Švajčiari nebezpeční?

Je to nepríjemný súper. Na ľade pôsobí kompaktne, dobre korčuľuje. Helvéti urobili za posledné roky veľký progres, majú kvalitnú domácu súťaž. Nečaká nás nič ľahké.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Mladíci sú dobre naladení. V kádri sú i synovia štyroch majstrov z Göteborgu

Ide o poslednú akciu pred olympiádou. Cítiť vo vnútri tímu boj o miestenky do Pekingu?

Nemyslím si. Žiadnu rivalitu nepociťujem. Do Vispu sme pricestovali ako tím, každý z nás chce predviesť čo najlepší výkon a ukázať sa. Potom už bude na kompetentných, ako sa rozhodnú a koho vyberú.

Konkurencia medzi útočníkmi bude veľká. Trúfate si vybojovať miesto v tíme, aj keď budú môcť prísť hráči zo zámoria?

Áno, mám takú ambíciu. Myslím, že bude rozhodovať najmä aktuálna forma. Je na mne, aby som v KHL pokračoval v dobrých výkonoch. V Rusku sa mi momentálne darí, cítim sa tam veľmi dobre. Uvidíme, či to bude stačiť a ako sa rozhodne vedenie reprezentácie.

Z klubu vás nechceli do Švajčiarska pustiť. Boli by radšej, ak by ste nikam necestovali?

Je to tak, tréner nebol nadšený… Pri návrate do Ruska potrebujem negatívny PCR test. Môže sa hocičo stať, prípadná karanténa by vedenie klubu veru nepotešila. Tiež samozrejme nechceli, aby som sa náhodou zranil. Klub je ten, kto mi platí peniaze, nemôžem si dovoliť bezdôvodne pauzovať. Ale do reprezentácie som veľmi chcel prísť a napokon mi vyhoveli.

Keď sme sa rozprávali pred dvoma rokmi, vraveli ste, že súčasťou tréningov v Severstali je aj ťahanie ťažkých pneumatík po ľade. Máte v klube stále aj prvky starej trénerskej školy?

Áno, na tom sa nič nezmenilo. Keby som neodišiel do národného tímu, i ja ich teraz ťahám. Je to obľúbená tréningová metóda najmä počas reprezentačných prestávok.

Tucet Slovákov, ktorí majú istú olympiádu Fotogaléria - 0 fotiek Všetky fotky

Čerepovec má v tejto sezóne prezývku kat bohatých klubov, ťahali ste aj 18-zápasovú sériu minimálne s jedným bodom. Čo stojí za úspechmi tímu?

Už v minulom ročníku sme hrali dobre. Skončili sme na šiestom mieste po základnej časti a potom trápili favorizované Dynamo Moskva v play off. Jadro mužstva je pokope dlhšiu dobu, sme celkom dobre zohratí. Stále tvoríme mladý tím, napriek tomu máme dobrú disciplínu. Viacerí z nás nastupujú na ľad s „ohňom v očiach“, pretože chcú dokázať, že sa môžu posúvať ešte vyššie a ísť do lepších klubov.

Darí sa aj vám, ste tretím najproduktívnejším hráčom mužstva. Cítite, že na ľade dospievate?

Áno, dá sa to tak povedať. Dostávam líderskú pozíciu, cítim dôveru trénera. Nastupujem na presilovky i oslabenia, hral som aj v elitnom útoku. Začiatky v klube neboli ľahké, musel som sa oťukať. Teraz som v Severstali tretiu sezónu a moja úloha sa zmenila. Ukazujem, že môžem patriť medzi kľúčových hráčov.

Predtým ste mali aj spoluhráčov z Česka, teraz ste v tíme jediný Stredoeurópan. Máte s kým hodiť reč?

Je pravda, že v minulom ročníku tu bol aj Jindra Abdul. Bolo príjemné si pokecať v rodnom jazyku. Teraz máme okrem Rusov v mužstve aj dvoch Švédov, jedného Fína a Estónca, ktorý však vyrastal vo Fínsku a plynule rozpráva týmto jazykom.

Chalani vedia výborne po anglicky, takže spolu bez problémov komunikujeme. Chodíme na večere, trávime spolu veľa času. Je s nimi zábava. Na mesiac bola za mnou aj priateľka. Jej prítomnosť mi v novembri pomohla, vytvorila mi rodinnú atmosféru. Príde opäť aj po Vianociach, teším sa.

Adam Liška v drese národného tímu. Foto: TASR, Martin Baumann
SR Košice MS2019 Hokej A Slovensko Liška Adam Liška v drese národného tímu.

Mimochodom Vianoce, ako ich strávite?

Na tripe po Rusku. Od 20. decembra nás čakajú zápasy v Magnitogorsku, Čeľjabinsku a Kazani. Vlani sme hrali večer 24. decembra v Petrohrade… Tento rok bude iné, na Štedrý večer máme voľno. S chalanmi zo severu Európy sme sa dohodli, že si urobíme niečo ako vianočnú večeru. Samozrejme, že v rámci možností, lebo na druhý deň nás čaká zápas.

Stíhate sledovať domácu extraligu? Slovan (Liška za neho hral v sezóne 2018/19 v KHL, pozn. red.) vyhrali desiaty zápas za sebou a suverénne vedie tabuľku.

Snažím sa sledovať aj ostatné súťaže, nielen slovenskú. Možno nie dopodrobna, ale mám prehľad. Viem, že sa Slovanu darí. Má výbornú formu, verím, že mu to vydrží až do play off. Budem mu držať palce.

Privítala by KHL návrat Slovana do súťaže?

Myslím, že áno. Rusi radi chodili do Bratislavy. Vedenie chce expandovať súťaž, v rámci World Games sa nedávno hral aj zápas v Dubaji.

Na Slovensku pre covid deti nechodia do školy, ľudia sa nemôžu najesť v reštauráciách. Ako zvládajú pandémiu Rusi?

Už lepšie. Vrchol tretej vlny už mali, čísla im klesajú. Jeden týždeň zaviedli lockdown vo veľkých mestách – v Moskve a Petrohrade. Odvtedy sú prevádzky otvorené, pri vstupe sa kontrolujú QR kódy. Rovnaké platí aj na hokeji. V Čerepovci sa naň dostanú buď očkovaní alebo prekonaní. Divácke návštevy máme obmedzené na 75 percent kapacity štadióna.

Marek Viedenský, Tomáš Matoušek Čítajte viac Človek by sa mal poučiť z chýb druhých. Slováci to nedokážu

Čo téma očkovanie?

Vakcinácia sa odporúča ako všade inde. Ale domáci to až tak nehrotia. Sú pokojnejší, takú majú povahu. V obchodoch je pravidlo nosiť rúška, ale nie všetci ich majú. Situáciu síce nezvládajú najlepšie, ale po svojom.

Ako je to u vás v klube?

Pred začiatkom sezóny sme mali tímové očkovanie. Mňa minulo, stihol som vakcináciu doma. Zaočkovaní sú všetci hráči s výnimkou dvoch, ktorí covid prekonali v lete. Traja máme Pfizer, ostatní Sputnik. Raz mesačne nám robia odber krvi a merajú hodnoty protilátok.

V Čerepovci ste tretím rokom, prekvapí vás ešte niečo?

Na veľa vecí som si už zvykol. Oceliarske mesto je veľmi zaujímavé, aj ľudia – ako žijú a rozmýšľajú. Tak, ako oni radi cestujú a spoznávajú našu mentalitu a kultúru, ja to mám podobne. Stále sú však situácie, ktoré ma dokážu zaskočiť. Ale tie si nechám pre seba, nechcem nikoho uraziť (úsmev).

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #KHL #hokej #Severstal Čerepovec #Adam Liška