Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skauti poľujú na Mešára. Prečo ho berie Ramsay?

Overených hráčov nechá doma a v rozbehnutej sezóne im dopraje oddych. Namiesto nich vezme talentovaných mladíkov, ktorých chce vidieť v akcii na medzinárodnom poli.

10.11.2021 10:25
debata
Tréner Slovenska Craig Ramsay povedie mužstvo... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Ramsay Tréner Slovenska Craig Ramsay povedie mužstvo na Nemeckom pohári v Krefelde.

Fungujúci recept sa mu už niekoľkokrát osvedčil a Craig Ramsay ho nemení ani pred blížiacim sa Nemeckým pohárom (11. – 14. novembra).

Na prípravný turnaj nominoval viacerých hokejistov, o ktorých fanúšikovia i experti nie tak dávno počúvali len sporadicky.

SR Piešťany Hokej MS2021 príprava Slafkovský Kollár Čítajte viac Zranenie na tréningu. Ramsay musel urobiť ďalšiu zmenu v kádri

Slovensko postaví v Krefelde mladý tím s minimom skúseností, len piati hráči vo výbere majú na konte 20 a viac reprezentačných štartov.

O to väčšiu šancu zaujať dostanú nováčikovia, ktorí majú pred sebou vysnený cieľ – účasť na olympiáde či majstrovstvách sve­ta.

Po stopách Hossu a Gáboríka

Najväčšia pozornosť spomedzi novicov sa bude sústrediť smerom k Filipovi Mešárovi.

Šikovný útočník využil šancu, ktorú mu dal ako 16-ročnému chlapcovi v Poprade tréner Peter Mikula a v minulej sezóne si vybojoval pevné miesto v seniorskej extralige.

V aktuálnom ročníku jeho pozícia v tíme ešte vzrástla. Na ľade trávi viac času, nastupuje na presilovky i oslabenia. Mikulovi, ktorého vedenie Popradu počas víkendu odvolalo z pozície hlavného kouča, ďakuje za prejavenú dôveru.

Samuel Kňažko Čítajte viac Slovenský talent vo Fínsku ignorovali. Absurdné, krúti hlavou expert

„Dal mi veľmi veľa, vďaka nemu som dostal šancu v prvom tíme. Občas bol prísny a povedal veci do očí na rovinu. Možno to nebolo najpríjemnejšie, ale aj také veci ma posunuli na vyššiu úroveň,“ priznáva Mešár.

O dva mesiace 18-ročný krídelník si na rozdiel od viacerých rovesníkov nevybral zámorskú cestu či pôsobenie v severských juniorkách, ale vhupol rovno medzi mužov. Rovnako, ako v minulosti Marián Hossa či Marián Gaborík.

„Obaja sa najskôr presadili medzi mužmi a potom boli lepšie pripravení na NHL. Takéto smerovanie by malo vyhovovať aj Filipovi. Naša liga má dostatočnú kvalitu na to, aby pripravila juniora na ľahšiu cestu vo veľkom hokeji,“ tvrdí Mikula.

Filip Mešár v drese HK Poprad. Foto: TASR, Martin Baumann
Mešár Poprad hokej Filip Mešár v drese HK Poprad.

Mešár si zásluhou výkonov v Poprade vybojoval premiérovú pozvánku do národného tímu, v mužstve bude najmladší. Proti Nemcom, Švajčiarom či Rusom sa chce presadiť rýchlosťou a hokejovým umom.

„Viem, že musím veľa korčuľovať, byť pozorný smerom dopredu i dozadu. Medzinárodné zápasy majú väčšiu kvalitu ako extraliga. Očakávam fyzický hokej, na ktorý sa musím pripraviť,“ vraví pred turnajom v Krefelde.

Prioritou je draft

Mešár je ďalším hráčom z vydareného ročníka 2004, o ktorom sa v spojitosti so Slovenskom hovorí len v dobrom.

Juraj Slafkovský a Šimon Nemec sú v hľadáčikoch zámorských skautov už dlhšie, po minulej sezóne k nim pribudol aj popradský talent.

„Pozvánku do reprezentácie beriem ako ideálnu príležitosť ukázať sa. Viem, že sa na mňa príde pozrieť viacero skautov. Áno, chodia aj na extraligu, ale toto bude iné. Spočiatku ma ich prítomnosť trochu stresovala, ale už som si zvykol,“ reaguje.

Slafkovský s Nemcom majú podľa zámorských prognóz 1. kolo draftu NHL 2022 „isté“, v druhom či treťom by mohli kluby siahnuť aj po Mešárovi. Mladík vraví, že na špecifickej pozícii mu nezáleží.

Craig Ramsay Čítajte viac Ramsay musel urobiť zmeny. Daňa s Bučekom nahradia nováčikovia

„Počul som, že by som mohol ísť už aj v prvom kole… Nepripúšťam si také veci, mohlo by to zväzovať moje výkony na ľade. Čaká ma ešte veľa práce, cesta je ďaleká. V júli chcem byť draftovaný a je mi jedno do akého tímu či v akom kole,“ zdôrazňuje.

Kouč Ramsay ho mal vyhliadnutého už dávnejšie. Okrem rýchlosti a šikovnosti si na ňom cení aj ďalšiu dôležitú vec.

"Páči sa mi, ako hrá. Naživo som ho videl len raz, ale dlhodobejšie mám o ňom dobré reporty. Zaujal ma rozvaha, s akou hrá s pukom. Nezbavuje sa ho, vymýšľa s ním akcie pre spoluhráčov.

Práve to chcem od neho aj v Krefelde – aby bol kreatívny. Až turnaj ukáže, či má na to, aby sa so svojou hrou presadil aj na vyššom medzinárodnom leveli," vraví Ramsay.

Nitra ako vzor

Nielen od Mešára sa budú očakávať aj góly. Spomedzi hráčov vo výbere na Nemecký pohár ich má najviac na konte obranca Peter Čerešňák – 8.

Skórovanie patrí predovšetkým medzi úlohy pre útočníkov, ktorých na turnaj v Krefelde zabezpečila najmä Nitra.

Z klubu spod Zobora figurujú v tíme Buček, Holešinský, Krivošík, dres corgoňov v minulosti obliekali aj Krištof s Kollárom, ktorý sa však zranil na utorkovom tréningu a do Nemecka necestoval.

Do rovnakej skupiny patri aj ďalší nováčikovia – Jozef Baláž a Juraj Šiška.

Baláž sa presunul do Nitry po dlhoročnom pôsobení v Česku, kam odišiel vo veku 16 rokov. Prestup mu pomohol a 22-ročný útočník sa rýchlo zaradil medzi opory HK.

„Tréneri mi dali dôveru, snažím sa ju nesklamať. Pozvánka do reprezentácie je niečo úžasné. Pre každého hráča, ktorý môže reprezentovať svoju krajinu, je to odmena a pocta,“ teší sa rodák z Liptovského Mikuláša.

Podobne je na tom aj Šiška.

V minulej sezóne hrával v Nitre v treťom či štvrtom útoku, ale po prestupe do Nových Zámkov herne pookrial. S 10 gólmi v 15 zápasoch je tretím najlepším strelcom extraligy.

Šikovný snajper má za sebou zaujímavý príbeh. V 16 rokoch ho vážne zranenie chrbtice takmer pripravilo o hokejovú kariéru.

Lotyšsko Riga MS2021 Hokej A Slovensko médiá Čítajte viac Jediné riešenie. Ramsay so Šatanom vezmú len zaočkovaných

Absolvoval náročnú operáciu v Prahe, po nasledovala zdĺhavá rehabilitácia. Vynechal celú sezónu, ale nikdy sa nevzdal.

S pomocou rodiny a kamarátov sa opäť vrátil na najvyššiu úroveň. V drese Slovana si zahral v KHL a vyskúšal si aj zámorskú juniorku.

„Cítim sa fajn. Som vďačný za šancu a verím, že na Nemeckom pohári ju využijem naplno. Teším sa na novú skúsenosť,“ vraví 25-ročný útočník. S Balážom si pochvaľujú, že v tíme poznajú takmer polovicu kabíny. Nitriansky útočný kontingent dopĺňa obranca Vitaloš.

„Je príjemné, že sa viacerí poznáme. Najmä pre nás nováčikov, ktorí prichádzame do nového prostredia. Pomoc a podpora kamarára vždy pomôže,“ priznáva Šiška.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Systematickú prácu s mladíkmi pod Zoborom oceňuje aj vedenie reprezentácie. Asistent generálneho manažéra Miroslava Šatana Oto Haščák verí, že nitriansky príklad budú nasledovať aj ostantní.

„Dlhodobo robia výbornú prácu s mladými hokejistami, tlieskam im za to. Nitru dávam za príklad pre všetky extraligové kluby. Keby sa jej v tomto smere priblížili aj ostatní účastníci súťaže, boli by sme veľmi radi. Tadiaľ vedie cesta pre slovenský hokej,“ zdôrazňuje Haščák.

Nemecký pohár 2021 štartuje vo štvrtok, Slováci sa postupne stretnú so Švajčiarskom, olympijským výberom Ruska a domácou reprezentáciou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #reprezentácia #hokej #Nemecký pohár 2021