Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Výzva od mužov. Nabudené Slovenky čaká boj o Peking

Žiadne bodyčeky, obmedzená hra do tela. Upravené pravidlá, ktoré sa líšia od mužskej verzie. Napokon pre niektorých - dámsky hokej ani nie je hokejom.

14.10.2021 11:00
hokejistky Slovensko Foto:
Hokejistky Slovenska čaká o mesiac kľúčový turnaj roka. Vo švédskom meste Lulea zabojujú o účasť na ZOH 2022 v Pekingu.
debata

Situácia sa však mení a názory z minulosti zostávajú zapadnuté prachom. Ženský hokej naberá na popularite a jeho základňa sa pomaly, ale isto rozrastá aj na domácej scéne.

Slovenky si môžu urobiť najlepšiu reklamu. Čaká ich boj o účasť na olympijských hrách v Pekingu, kde sa predstaví desať elitných družstiev.

Postúpi len víťaz

Pred dvanástimi rokmi to bola veľká sláva.

Hokejistky prekvapili a uspeli na kvalifikačnom turnaji v kvalitnej konkurencii Kazachstanu, Nemecka a Francúzska.

Aj ich zásluhou Slovensko vyslalo do Vancouvru 2010 najpočetnejšiu výpravu v histórii, ktorá rátala 73 športovcov. Ak postúpia aj tentoraz, v Pekingu sa dá očakávať podobné číslo.

Lotyšsko Riga MS2021 Hokej A Slovensko médiá Čítajte viac Jediné riešenie. Ramsay so Šatanom vezmú len zaočkovaných

„Muži postupom pekinskú výpravu zdvojnásobili. Ak by uspeli aj hokejistky, možno ju aj strojnásobíme. Budeme im držať palce, aby boli úspešné,“ vraví šéf slovenského hokeja Miroslav Šatan.

Hokejistky si podobne ako ich mužskí kolegovia, ktorí to zvládli v auguste na bratislavskom turnaji, musia vybojovať účasť pod piatimi kruhmi v kvalifikácii.

Vlani sa darilo mladým hokejistkám SR, na... Foto: TASR, Andrej Galica
Švajčiarsko SR Lausanne ZOHM2020 SR hokej ženy o 3. miesto Vlani sa darilo mladým hokejistkám SR, na zimných olympijských hrách mládeže (ZOHM) vo švajčiarskom Lausanne vybojovali bronz.

Na novembrovom podujatí vo švédskom meste Lulea sa okrem domácej reprezentácie stretnú aj s Francúzskom a Kórejskou republikou. Podmienky sú nekompromisné – na olympiádu postúpi len víťaz skupiny.

Program Sloveniek v kvalifikácii

11. novembra: Slovensko – Švédsko (19.00), 13. novembra: Francúzsko – Slovensko (12.00), 14. novembra: Kórejská republika – Slovensko (12.00)

V plnej sile

Slovenky sa zídu 1. novembra a nemali by chýbať ani najväčšie hviezdy – trojnásobná šampiónka ruskej ligy Lucák-Čupková, duo Sadecká, Záborská zo Švédska, Maskaľová zo Švajčiarska či trojica zo ženskej NHL Hlinková, Košecká, Čurmová.

"Hokej je kolektívny šport. Turnaj bude o tímovom výkone, každá hráčka dostane v rámci družstva dôležitú úlohu.

Uspejeme len vtedy, ak budeme na ľade i mimo neho pôsobiť ako jeden celok," zdôrazňuje reprezentačný tréner Tomáš Segíň.

SR Košice MS2019 Hokej A Slovensko Čítajte viac Hviezdy mieria do Pekingu. Akú zostavu vyšlú Slováci?

Favoritkami na postupovú miestenku budú domáce hokejistky, ale Slovenky nie sú bez šance.

Švédsko v uplynulých sezónach zažíva výkonnostný pád, naposledy zostúpilo v rámci MS o kategóriu nižšie. Covidové obmedzenia zrušili posledné dva šampionáty (2020, 2021) a družstvá sa tak nemali ako navzájom porovnávať. Aj preto sa očakáva vyrovnaný turnaj.

"Korona obdobie poriadne zamiešalo karty. Kvalita tímov sa vyrovnala, ukázali to už predkvalifikačné turnaje. Švédsko i Francúzsko sú v rovnakej kategórii MS ako my, Kórejčanky zatiaľ nepoznáme.

Dievčatá ukázali veľké chcenie a túžbu prísť a zabojovať o olympiádu. Verím, že budeme úspešné," želá si generálna manažérka družstva Ľubomíra Kožanová.

Slovenky odohrajú turnaj v bublinovom formáte. Čakajú ich pravidelné testovania a prísne protiepidemio­logické opatrenia.

Edmonton Čítajte viac Konšpiroval, jediný sa nedal zaočkovať. Po covide ho vyradili problémy so srdcom

Na rozdiel od olympiády, kde organizátori vyžadujú očkovanie alebo trojtýždňovú karanténu, má hokejová federácia iný systém.

„Očkovaní, neočkovaní, všetci musia na testy. IIHF nerieši vakcináciu plošne, preto robí bublinové turnaje. Ku každému športovcovi pristupuje rovnako. Pravda, na olympiáde to bude iné,“ dodáva Kožanová.

Víkend pre mladé hokejistky

Hokejový víkend pre dievčatá narodené v r. 2010 a neskôr sa uskutoční v dňoch 15.-17.10.2021 v 17 s­lovenských mestách.

Dievčatá budú sprevádzať ich možno prvými korčuliarskymi krokmi skúsení tréneri a stretnú sa aj s hokejistkami a hokejistami.

Tím profesionálnych trénerov pripravil program plný aktivít a zábavy. Domov si odnesú okrem hokejového dresu podujatia aj tašku so spomienkovými predmetmi ako puk podujatia, nálepky, fľaša na vodu a náramok a pre tie, ktoré sa rozhodnú zapísať do klubu, i základný hokejový set.

Podrobný program podujatia a mestá konania nájdete na tomto linku .

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #ženy #ZOH 2022 #Peking 2022