Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezdy mieria do Pekingu. Akú zostavu vyšlú Slováci?

Čas sa kráti, napätie fanúšikov rastie.

08.10.2021 09:00
SR Košice MS2019 Hokej A Slovensko Foto: ,
Na snímke hokejisti Slovenska na MS 2019. V akej zostave sa predstavia v Pekingu?
debata (4)

Už dávnejšie je známe, že na hokejovom turnaji na zimnej olympiáde 2022 sa zúčastnia aj najlepší hráči z NHL (v Pjongčangu 2018 chýbali).

Tímy, medzi ktorými figuruje aj Slovensko, majú do 15. októbra nahlásiť širší zoznam približne 50 adeptov na reprezentačný dres.

Peter Bondra Čítajte viac Rebríček opanúvajú Slováci. Títo Európania dali v NHL najviac hetrikov

Slováci sa v Pekingu predstavia v základnej C-skupine, postupne nastúpia proti Fínsku (10. februára), Švédsku (11. februára) a Lotyšsku (13. februára).

Kvalifikácia o postup do štvrťfinále je na programe 15. februára, o deň neskôr sa hrajú štvrťfinálové stretnutia. Turnaj vyvrcholí finálovým duelom 20. februára.

Ako by mohla vyzerať zostava trénera Craiga Ramsayho?

Otázny Chára

Slováci si vybojovali účasť pod piatimi kruhmi na domácom kvalifikačnom turnaji. Zvládli ho suverénne, keď vyhrali všetky tri zápasy s celkovým skóre 9:3.

Nadviazali tak na kvalitné vystúpenie z májových majstrovstiev sveta v Lotyšsku, na ktorých prvýkrát po ôsmich rokoch postúpili do štvrťfinále.

Tréneri v kvalifikácii ponechali gro tímu z MS a napokon im nechýbali ani hráči z NHL, ktorí z rôznych dôvodov do Bratislavy neprišli.

Adrián Holešinský Čítajte viac Ramsay je iná liga. Mal som ponuky zo zahraničia, ale chcem titul s Nitrou

Situácia v Pekingu už bude odlišná. Ramsay a spol. môžu počítať s posilami z profiligy a hoci ich Slovensko nemá taký počet ako v minulosti, kvalita tímu bezpochyby narastie.

Do útoku by mohli pribudnúť Tomáš Tatar (New Jersey) s Richardom Pánikom (NY Islanders). Špecializovaný portál Hockey News ich oboch zaradil do predpokladaného prvého útoku vedeného centrom Liborom Hudáčkom.

Elitnú defenzívnu dvojicu podľa zámorských novinárov vytvoria Erik Černák s Andrejom Sekerom. Černák sa ospravedlnil z kvalifikačného turnaja po náročnej sezóne, ktorú v drese Tampy Bay zakončil druhýkrát za sebou ziskom Stanleyho pohára.

Tridsaťpäťročný Sekera patrí aj napriek pokročilému veku medzi stabilných členov zostavy Dallasu a jeho skúsenosti by boli na nezaplatenie.

Zdeno Chára Čítajte viac Pozor, už strieľa! Keď Chára napriahol, išlo vraj o život

Otázny je štart Zdena Cháru. Už 44-ročný veterán pokračuje v kariére, v novej sezóne si rovnako ako Pánik oblečie dres newyorských Islanders.

„Jeho vôľa stále hrať vrcholový hokej je úžasná aj pre nás, ktorí sme už dávno skončili. Či sa predstaví na olympiáde? Budeme sa o tom rozprávať, nie je to uzavretá téma,“ vyhlásil nedávno šéf slovenského hokeja Miroslav Šatan.

O post brankárskej jednotky by sa mali popasovať Branislav Konrád a Jaroslav Halák. Aj druhý menovaný počas leta zmenil dres, v ročníku 2021/22 bude hájiť farby Vancouvru.

V prípade Konráda komplikuje situáciu zranenie zo septembra, keď dostal zásah korčuľou do oblasti krku a nie je jasné, či sa do začiatku olympiády zotaví.

Hviezdne trojice

Elitné tímy v predchádzajúcich dňoch ponúkli fanúšikom akýsi predkrm, keď oznámili tri najväčšie hviezdy, ktoré zoberú do Pekingu. Kanadskú zostavu povedú útočníci Sidney Crosby s Connorom McDavidom a obranca Alex Pietrangelo.

Najzvučnejším menom je isto McDavid.

Najlepší hokejista súčasnosti suverénne ovládol kanadské bodovanie uplynulej sezóny, keď v 56 dueloch skráteného ročníka dosiahol 105 bodov (33 gólov + 72 asistencií).

„Connor nemá žiadnu slabinu. Som rád, že sme v jednom tíme, pretože ak by som mal hrať proti nemu, rýchlo získam komplex menejcennosti,“ vyhlásil jeho spoluhráč z Edmontonu Leon Draisaitl.

Ktorí Európania majú v NHL najviac hetrikov? Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Marián Gáborík (SR) - 14.

Zo slovenského pohľadu je zaujímavejšie trio, ktoré oznámili Švédi. Tvoria ho útočníci Mika Zibanejad s Gabrielom Landeskogom a obranca Victor Hedman.

Tri korunky počítajú so Zibanejadom ako s prvým centrom. Na tomto poste majú veľkú kvalitu a viacero kandidátov, okrem polovičného Iránca sú to strední útočníci Elias Pettersson, Nicklas Bäckström, Mikael Backlund či William Karlsson.

Landeskog je rodený líder. Tréneri mu zverili funkciu kapitána už na olympiáde v Soči 2014 a to aj napriek tomu, že mal len 21 rokov. Univerzálny krídelník môže zaskakovať aj na pozícii centra.

SR Hokej do 18 rokov Hlinka Gretzky Cup mešár Čítajte viac Správne rozhodnutie Šatana. Z mladíkov rastú osobnosti

„Olympiáda je vrcholom kariéry každého športovca. Verím, že v Pekingu sa predstavíme v čo najsilnejšom zložení a vybojujeme kvalitný výsledok,“ vyhlásil.

Tretím do partie je Hedman. Spoluhráč Černáka z majstrovskej Tampy má veľkú motiváciu uspieť s národným tímom. V Soči prekvapujúco chýbal, čo vyvolalo vo Švédsku nespokojné reakcie fanúšikov.

Predbežné nominácie tímov budú známe do dvoch týždňov, konečné súpisky v januári. Každý z 12 účastníkov olympijského turnaja môže vziať do Pekingu 14 útočníkov, 8 obrancov a 3 brankárov.

Nahradí Čínu Nórsko?

Ani štyri mesiace pred začiatkom turnaja nie je jasné, či sa na podujatí zúčastní aj Čína.

Usporiadateľská krajina má automatickú miestenku, ale kompetentní majú obavy z nízkej športovej úrovne výberu.

Navyše, domáci sa predstavia v skupine, v ktorej okrem Nemecka figurujú aj hokejové veľmoci USA a Kanada. Experti tvrdia, že zahanbujúce dvojciferné debakle nie sú nereálne. Obavy má aj novozvolený prezident medzinárodnej federácie IIHF Luc Tardif.

Hokej čína yip Čítajte viac Čínska hanba na olympiáde. Zachránia ju od blamáže Rusi?

„Pozorne budeme sledovať prípravné zápasy Číny na jeseň. Ak usúdime, že jej mužský tím nemá dostatočnú kvalitu hrať na olympijskom turnaji, nahradíme ho inou reprezentáciou. Vysoké prehry, ktoré reálne hrozia, by nikomu neprospeli. Ani Číne a ani hokeju,“ vysvetlil Tardif.

Domáce miesto by v tom prípade zaujalo Nórsko, ktorému patrí vo svetovom renkingu IIHF 11. miesto.

Nóri neuspeli na kvalifikačnom turnaji, keď na ich úkor postúpilo z prvého miesta Dánsko. Teraz budú dúfať, že hokejoví šéfovia rozhodnú v ich prospech.

Zostava SR na ZOH podľa Hockey News

Brankári: Halák (Konrád, Húska), obrancovia: Sekera, Černák, Fehérváry, Jaroš, Marinčin, Čerešňák, Gernát, Nemec, útočníci: Tatar, Hudáček, Pánik – Cehlárik, Hrivík, Lantoši – Jurčo, Ružička, K. Pospíšil – Studenič, Roman, M. Pospíšil – Slafkovský, Daňo

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #ZOH 2022 #Craig Ramsay #Peking 2022