Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Konrád si spomenul na Zedníka. Robil som to, čo on, video si nepozriem

Začiatkom septembra sa mu hokejový život obrátil naruby. Iba týždeň po tom, ako doviedol slovenský národný tím k účasti na olympiáde v Pekingu. Branislava Konráda (33) zasiahla v prípravnom zápase na novú sezónu korčuľa protihráča.

17.09.2021 15:00
branislav konrád Foto:
Branislav Konrád v drese Olomouca.
debata

Na najcitlivejšie miesto. Do krku. Nasledovala hororová scéna, rýchly zásah zdravotníkov a presun do nemocnice. Skúsený brankár sa dnes doma v Olomouci zotavuje z vážneho zranenia.

Ako sa máte?

Raz tak, potom inak. Ale v zásade celkom fajn. Oddychujem. Sem-tam sa prihlási nejaká bolesť, občas poriadne prikvačí. Rana bola veľmi hlboká, mám odštiepený stavec, odtiaľ mi to vystreľuje do ramena.

Nákrčník asi nie je to najhoršie, čo vám aktuálne komplikuje život…

Dá sa s ním fungovať. Obmedzuje ma, ale pomaly si zvykám. Paradoxne, keď sa s ním možno aj stotožním, pôjde zasa dole a opäť si budem zvykať na niečo nové (smiech).

SR Bratislava ZOH2022 Hokej Kvalifikácia D Skupina Čítajte viac Hororová scéna. Konráda zasiahla do krku korčuľa, je po operácii

Ako vyzerajú vaše dni?

Po raňajkách si dám kratšiu prechádzku, skočím na kávu alebo sa zjavím v kabíne pozrieť chalanov. Poobede v podstate oddychujem až do večera. So žiadnou aktivitou dlho nevydržím, po hodinke a pol ma pravidelne premôže únava, začnú mi tvrdnúť a tŕpnuť trapézy s krkom a musím si ľahnúť na gauč.

A pozriete si v televízii hokej…

Oba doterajšie zápasy Olomouca som sledoval. V nedeľu hráme doma s Karlovými Varmi, hádam sa už dostanem aj na zimák.

Čo vám naposledy urobilo radosť?

Kadečo (úsmev). Napríklad dobrý stejk, ktorý som si dal nedávno so spoluhráčom. Samozrejme, žena, deti a pes ma pravidelne rozveselia.

Máte problém hovoriť o tom, čo sa udialo na ľade?

Vôbec. Všetko je v pohode, pýtajte sa. Nevidel som ten zákrok, ani ho nechcem vidieť, no takmer všetko si pamätám. Niečo mi povedal aj tréner, niečo manželka.

Aj ona bola na zápase?

Aj s deťmi. Muselo to byť pre nich veľmi stresujúce.

SR Bratislava ZOH2022 Hokej Kvalifikácia D Skupina Čítajte viac Centimeter nižšie a už by ma nebolelo vôbec nič. Konrád opísal momenty hrôzy

Premietajú sa vám v hlave obrazy z toho, čo sa udialo?

Neuvažujem nad tým, ako a prečo sa to stalo. Načo? Zrejme to takto malo byť. Vytesnil som to z hlavy, som tu a to je najdôležitejšie.

Mohlo sa to skončiť oveľa fatálnejšie. Dopadol som relatívne dobre. Mám prerezané tri svaly, ale hlavou budem môcť hýbať. Poškodené nervy sú povrchové, aj keď sa nevrátia do pôvodného stavu, nebude ma to obmedzovať. Teším sa, že to raz rozchodím. Nikdy predtým som nemal vážne zranenie.

Ako si dnes spomínate na incident?

Hra bola za bránkou, ja som stál pri žŕdke. Z druhej strany do mňa vletel protihráč a kopol ma pritom do krku.

Spočiatku som si myslel, že mi urval rameno alebo trapéz. Keď mi spoluhráč zakričal, že na ľade je krv, spanikáril som a švihal na striedačku. Doktor sa ma opakovane pýtal, či nestrácam vedomie. V tej chvíli som tušil, že by to mohlo byť v poriadku. Že tepna je celá. Následne mi niečo pichli a odvtedy si už na veľa nespomínam.

Zišiel vám na um aj Richard Zedník, ktorému sa v NHL stalo niečo podobné?

Aj v tej chvíli mi to napadlo. Spomenul som si, ako si chytil ranu a vlastne si tým možno aj zachránil život. Snažil som sa robiť to isté.

Koľko správ ste si našli na druhý deň v mobilnom telefóne?

Bolo ich veľa, no presné číslo vám nepoviem. Medzi prvými sa ozval aj Petr Koukal, hráč, ktorý ma nešťastne zasiahol korčuľou. Bolo to absolútne nezavinené, nič mu nezazlievam. Samozrejme, keď vám napíše také množstvo ľudí a vidíte, že im na vás záleží, hreje to pri srdci.

Branislav Konrád Čítajte viac Brankársky komplex z útočníka? To by bolo na zbláznenie

Rozmýšľate nad tým, čo bude, keď sa najbližšie postavíte na ľad? Takéto udalosti dokážu často zmeniť pohľad človeka na to, čo robí…

Zatiaľ nie. Sústredím sa len na to, aby som sa vrátil a mal z hokeja radosť. V tejto chvíli však pre to nemôžem nič urobiť, len čakať. Keď dostanem zelenú, pustíme sa s fyzioterapeutom do práce. Každý deň.

Tušíte už, kedy by to mohlo byť?

O necelý týždeň pôjdem na kontrolu a tam sa dozviem, čo a ako. S poškodenými svalmi bude treba niečo robiť, no hlavou hýbať ešte veľmi nemôžem. Sú to veci, ktoré si v tejto chvíli navzájom odporujú.

O necelý polrok je tu olympiáda a tréner Craig Ramsay s vami počíta…

Momentálne rozmýšľam nad tým, aby som bol zdravý, aby moje telo fungovalo a mohol som sa vrátiť na ľad. Nebude to jednoduché, ale ak sa mi to podarí, až potom začne byť témou olympijský turnaj. Samozrejme, klamal by som, ak by som povedal, že tam nechcem ísť. Je to výzva, no aktuálne mám iné starosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Branislav Konrád #HC Olomouc