Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Záborský si zahrá českú extraligu. Zabŕdol do reprezentácie, postoj nemení

V predchádzajúcich dvoch sezónach vo fínskej Liige slovenský hokejový útočník Tomáš Záborský nazbieral v drese SaiPa Lapppenranta po 41 bodov.

08.09.2021 14:36
Tomáš Záborský Foto: ,
Tomáš Záborský na archívnej snímke.
debata (2)

Záborský chce titul s Libercom, na návrat do reprezentačného dresu nemyslí

Napriek tomu sa po takmer desaťročnom pôsobení na severe Európy rozhodol pre novú výzvu. Pokračovať v kariére bude na severe Česka v tíme vicemajstra z Liberca.

Dôvod tejto zmeny vysvetlil jednoznačne.

„Počas kariéry som bol už štyrikrát na konci sezóny druhý. Preto by som konečne rád získal majstrovský titul. Dúfam, že s Libercom sa mi to podarí. Chcel som zmenu a mám ju,“ vyhlásil Tomáš Záborský v rozhovore na webe iDnes.cz.

Napriek tomu, že odišiel z Fínska, na túto krajinu nedá dopustiť. Najmä počas vlaňajšej fázy pandémie koronavírusu tam nepociťoval takmer žiadne obmedzenia.

"Žili sme si tam ako v bubline normálneho sveta, zatiaľ čo na Slovensku a v Česku sa hralo bez divákov a boli lockdowny. Môj syn chodil normálne do školy a ani sme nemuseli mať rúška.

Nákaza bola minimálna a aj ekonomika fungovala na sto percent. Manželke však prekážala častá tma, preto sme tam nezostali žiť," vysvetlil Záborský.

Tomáš Záborský Čítajte viac Definitívne nie Šatanovi. Záborský oznámil koniec v reprezentácii

Tridsaťtriročný rodák z Trenčína zanechal vo Fínsku najvýraznejšiu stopu v sezóne 2011/2012, keď sa v tíme Ässät Pori s 35 gólmi stal najlepším strelcom celej súťaže.

Zároveň bol s 59 bodmi druhý najproduktívnejší hráč Liigy. Získal vtedy Zlatú prilbu pre najlepšieho hokejistu fínskej najvyššej súťaže.

To všetko je však dávna minulosť a v piatok ho čaká ostrá premiéra v tíme Bílí Tygři Liberec v 1. kole nového extraligového ročníka proti Hradcu Králové.

„Mám za sebou len jeden prípravný zápas, ale všimol som si, že v Česku sa rýchlo otáčajú puky. Vo Fínsku je to skôr o pevnej defenzíve, menej sa útočí. Musím si teda zvyknúť na útočnejší štýl,“ podotkol.

Tomáš Záborský. Foto: STARS FOR STARS/RADOVAN STOKLASA
Tomáš Záborský Tomáš Záborský.

Záborský sa predstaví v súťaži, ktorú nepozná. Preto si ani nechce dávať dopredu konkrétny cieľ v počte gólov a bodov. Určite však chce, aby mal úspešnejšiu sezónu ako zatiaľ naposledy so 41 bodmi a 15 gólmi.

„Bude sa to odvíjať aj od toho, akú úlohu dostanem v tíme. Chcem však byť lepší ako v uplynulom ročníku vo Fínsku,“ pokračoval obávaný strelec.

Záborský je známy aj tým, že dlhé roky nereprezentuje Slovensko. Má na to svoje dôvody, ktoré už viackrát vysvetľoval, a zatiaľ sa na tom nič nemení.

„Na Slovensku majú teraz v reprezentácii víziu, že čím je hokejista mladší, tým je to lepšie. Takže nad tým vôbec nepremýšľam,“ uzavrel účastník MS 2013 a ZOH 2014.

Jaromír Jágr Čítajte viac Keby som neuhol, mohol som byť na vozíčku. Pozrite si tvrdý zákrok na Jágra
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Záborský #HC Bílí Tygři Liberec