Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci začali boj o olympiádu vydretou výhrou. Kouč: Vždy si to sťažíme

Slovenskí hokejoví reprezentanti úspešne vstúpili do olympijskej kvalifikácie. Vo svojom úvodnom zápase v bratislavskej D-skupine zdolali vo štvrtok Rakúsko tesne 2:1.

26.08.2021 21:30 , aktualizované: 22:20
SR ZOH2022 Hokej kvalifikácia Rakúsko Slovensko... Foto: ,
Branislav Konrád a Libor Hudáček po víťazstve nad Rakúskom.
debata (7)

Najbližšie sa stretnú v piatok s Poliakmi (19.15), ktorí v otváracom dueli turnaja prekvapujúco zvíťazili nad Bielorusmi 1:0.

Slováci mali na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu od úvodu herne navrch. Už v 2. minúte sa ujali vedenia zásluhou Libora Hudáčka, v polovici stretnutia zvýšil delovkou Martin Gernát.

V tretej tretine zverenci trénera Craiga Ramsayho dovolili súperovi vrátiť sa do zápasu po úspešnej dorážke Briana Leblera, no tesný náskok v závere ustrážili a zaznamenali tak víťazný štart do finálového turnaja olympijskej kvalifikácie.

Vstup hokejistov do olympijskej kvalifikácie Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Róbert Lantoši v šanci pred brankárom Rakúska...

Na ZOH 2022 v Pekingu sa kvalifikuje iba víťaz bratislavského podujatia. V základnej C-skupine olympijského turnaja sa stretne so Švédmi, Fínmi a ďalším úspešným kvalifikantom.

Kvalifikácia ZOH 2022 – D-skupina (Bratislava):

Rakúsko – Slovensko 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)
Góly: 53. Lebler (Heinrich) – 2. Hudáček (Čerešňák), 29. Gernát (Čerešňák, Studenič). Rozhodovali: Hansen (Nór.), Öhlund (Švéd.) – Hynek (ČR), Kröyer (Dán.), vylúčení: 7:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, 4241 divákov.
Rakúsko: Kickert – Strong, Unterweger, Heinrich, Schumnig, Pallestrang, Ulmer, Zündel, Wolf – Schneider, Hundertpfund, Ganahl – T. Raffl, Baumgartner, Herburger – Lebler, Rossi, Zwerger – Wukowits, Haudum, Obrist
Slovensko: Konrád – Marinčin, Jaroš, Čerešňák, Gernát, Grman, Kňažko, Ďaloga, Nemec – Cehlárik, Hrivík, Jurčo – Pospíšil, Ružička, Lantoši – Studenič, Hudáček, Daňo – Slafkovský, Gríger, Kelemen

Slováci mali výborný vstup do zápasu. Druhá formácia hneď pri svojom prvom striedaní zavrela Rakúšanov v ich obrannom pásme, Čerešňák naznačil strelu, namiesto nej však nabil Hudáčkovi, ktorý z prvej prepálil Kickerta – 0:1.

Ramsayho zverencov nezastavilo v rozlete ani oslabenie, úspešne sa v ňom ubránili a po jeho skončení Daňo z uhla trafil konštrukciu rakúskej bránky.

Súper tiež chvíľami pohrozil, Konrád však spoľahlivo kryl všetky strelecké pokusy. V 9. min sa Kelemen predral do samostatného nájazdu, Kickerta síce neprekonal, ale bol faulovaný a vyťažil početnú výhodu.

SR ZOH2022 Hokej kvalifikácia Rakúsko Slovensko BAX Čítajte viac Presilovky boli príšerné, hodnotil Ramsay. Plánuje zmeny v zostave?

Po Zündelovom vyhodení puku mimo hraciu plochu mali Slováci dokonca možnosť hrať 109 sekúnd presilovku o dvoch hráčov, no veľkú príležitosť nevyužili, delovky Jaroša či Marinčina nenašli svoj cieľ.

Slovenský tím pokračoval aj v druhej tretine v aktivite. V 24. min Grman podporil útok, v poslednej chvíli mu zblokoval pokus Unterweger. Po Jurčovej prihrávke mal obrovskú šancu na zvýšenie náskoku Cehlárik, no zblízka trafil iba Kickerta.

Slováci vpredu hýrili pohybom, ale v obrane sa chvíľami vyskytli diery, do ktorých podnikali Rakúšania rýchle výpady. Konrád tak musel byť v strehu, v 26. min skvele zasiahol pri šanci Herburgera, následne Haudum v rakúskej presilovke minul odkrytú bránku.

Lotyšsko MS2021 Hokej A Bielorusko Slovensko Čítajte viac Veľké prekvapenie na úvod! Poliaci zdolali Bielorusov, žiaril brankár Murray

Hráči v bielych dresoch sa ďalej tlačili dopredu a v 29. min sa dočkali druhého gólu – Gernát tvrdo vypálil od mantinelu a puk po delovke prepadol Kickertovi do bránky. Gernátovi zachutilo a zakrátko mal pri prečíslení na hokejke ďalší gól, puk preletel tesne ponad rakúsku bránku.

Slováci na ľade dominovali, v 37. min Ružičku vychytal v tutovke betónom Kickert, ktorý vzápätí zneškodnil aj dva pokusy Kelemena. Vo festivale zahodených šancí pokračovali Cehlárik a Slafkovský.

Nemecko šport hokej Slovensko Fehérváry Čítajte viac Vynútená zmena. Talentovaného obrancu vyradilo zranenie

Dvojgólový náskok po dvoch tretinách nedával Slovákom ešte víťaznú istotu a tak do tretej časti vykorčuľovali s vervou, s cieľom pridať upokojujúcu gólovú poistku. Po krížnej prihrávke Daňa bol k nej blízko Studenič, ktorého ale vychytal Kickert.

Rakúšania stále cítili šancu, po chybe Slovákov v obrannom pásme nebezpečne vystrelil Lebert a Konrád s námahou vyrazil puk na ochrannú sieť. Brankár SR potom niekoľkokrát podržal svoj tím, ale v 53. minúte už ani on nestačil na dorážku Leblera – 1:2.

Rakúsko, Slovensko Čítajte viac Víťazný vstup Slovákov do olympijskej kvalifikácie sme sledovali ONLINE

Rakúšania sa dostali späť do zápasu, no po tvrdom zákroku Hauduma na Grmana hrali oslabení a Jurčo bol pri dorážke blízko ku gólu. Rakúšania potom nevyužili sľubné prečíslenie 2 na 1 vo vlastnom oslabení. V závere to skúsili v šestici bez brankára, ale Slováci tesný náskok ubránili.

Craig Ramsay, tréner SR: "Neviem, prečo nikdy nedokážeme vyhrať ľahko. Vždy nájdeme spôsob, ako si to sťažiť a urobiť z toho tesný zápas. Rakúsky brankár chytal brilantne, vytvorili sme si množstvo šancí na skórovanie, ale nedokázali sme z nich dať gól.

Pri viacerých šanciach sme si ešte zbytočne prihrávali. Mali sme to hrať jednoducho ako pri víťaznom góle, keď sa ujala obyčajná strela z diaľky, pri ktorej sme sa natlačili pred brankára. Som však hrdý na tím, hráči bojovali, môžu byť na seba pyšní."

Slovenská striedačka počas zápasu s Rakúskom. Foto: TASR, Martin Baumann
SR ZOH2022 Hokej kvalifikácia Rakúsko Slovensko BAX Slovenská striedačka počas zápasu s Rakúskom.

Marek Hrivík, kapitán SR: "Bol to ťažký zápas, predsa len veľa chalanov ešte nemalo za sebou žiadny duel v sezóne, najmä v tretej tretine bolo cítiť únavu a že nám chýba herná prax. Ale doviedli sme zápas do víťazného konca a ideme ďalej.

V presilovkách bolo vidno, že ešte nie sme zohratí, nacvičovali sme ich iba dva dni. Verím, že v ďalšom zápase to bude lepšie. Na kapitánske céčko som hrdý, snažím sa ísť chalanom príkladom.

Braňo Konrád nás podržal, rovnako ako na majstrovstvách sveta, je to vynikajúci brankár. S Poliakmi to bude v piatok náročné, vyhrali nad Bieloruskom, ukázali, že hokej hrať vedia. Treba sa na ten zápas dobre pripraviť."

Marek Hrivík v súboji so Stefanom Ulmerom. Foto: TASR, Martin Baumann
SR ZOH2022 Hokej kvalifikácia Rakúsko Slovensko BAX Marek Hrivík v súboji so Stefanom Ulmerom.

Ján Pardavý, asistent trénera SR: "Bolo cítiť, že to bol prvý zápas sezóny. Je ťažké nájsť tak rýchlo chémiu. Mali sme dobrý štart, dali sme rýchly gól, výrazne sme prestrieľali súpera. Druhý gól nám pomohol.

Ak by sme dali ďalší, bol by to pokojný zápas. V tretej tretine sme si to sami skomplikovali, okolo 8.-9. minúty sme začali vymýšľať, dali sme šance súperovi, ktorý to využil na strelenie kontaktného gólu. V závere sme hrali umne, až na jednu šancu sme Rakúšanov nepustili k našej bránke.

Výrazne nás podržal Braňo Konrád, nečelil veľa strelám, ale všetky boli ťažké. Proti Poliakom to bude podobné ako proti Rakúšanom, proti Bielorusku podali veľmi dobrý výkon, sú organizovaní. Nebude to nič jednoduché. Máme však taký skúsený tím, že to podľa mňa zvládneme."

Adam Ružička pred brankárom Davidom Kickertom. Foto: TASR, Martin Baumann
SR ZOH2022 Hokej kvalifikácia Rakúsko Slovensko BAX Adam Ružička pred brankárom Davidom Kickertom.

Martin Gernát, autor druhého gólu SR: "Pre väčšinu hráčov to bol prvý zápas po dlhej dobe. Hlavný cieľ bolo strieľať, dávať všetko na bránku. Tak to bolo aj pri mojom góle, brankár síce puk videl, ale nejako mu to prepadlo, zrejme cez vyrážačku.

Chvalabohu to tam padlo, po druhom góle sa nám ľahšie hralo. Snažili sme sa tlačiť do útočného pásma, v tretej tretine sme však boli pasívnejší v päťminútovej pasáži, kde nám dali Rakúšania gól.

Po nej sme si povedali, že treba hrať aktívne, zlepšili sme to a záver sme si už udržali. Na Poliakov sa musíme pripraviť, dnes dosiahli cennú výhru, z jedného úniku dali gól, majú dobrého brankára."

Branislav Konrád, brankár SR: "V prvej tretine som sa do toho celkom dostal, v druhej som v bránke stál, našťastie sme dali druhý gól. V tretej tretine som mal opäť robotu, škoda, že sme nestrelili tretí gól, mohli sme to zlomiť. Záver sme zvládli, máme tri body, ideme ďalej.

Myslím si, že sme hrali dobrý kombinačný hokej, v tretej tretine sme chceli hrať tvorivo, ofenzívne, Rakúšania však za nás zabiehali a vypracovali si šance. V hale bolo šialené teplo, ľad bol ťažký, pre tých, čo hrali prvý zápas, to bolo o to náročnejšie."

(Zdroje: RTVS, TK)

7 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Peking 2022