Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Traja súperi, jedna miestenka. Slováci začínajú proti Rakúsku

Hokejoví robotníci, výkvet ICEHL a nevyspytateľný súper, ktorý vie zakaždým potrápiť.

26.08.2021 08:00
SR ZOH2022 Hokej kvalifikácia reprezentácia 2.... Foto: ,
Branislav Konrád (vpravo) a Adam Húska na tréningu v Bratislave.
debata

Slovenskí reprezentanti vstupujú do olympijskej kvalifikácie v pozícii favoritov. Nečaká ich nič jednoduché. V priebehu štyroch dní nastúpia proti mužstvám, ktoré nemajú čo stratiť a môžu len prekvapiť.

Kapitán z NHL

Hlavným rivalom v boji o olympijskú miestenku budú Bielorusi. Z pozície trénera ich povedie Kanaďan Craig Woodcroft, jeho asistentom je legendárny útočník Michail Grabovskij, ktorý v NHL odohral desať sezón.

Bielorusi majú k dispozícii takmer totožný káder, s ktorým na májových MS v Lotyšsku obsadili 15. miesto. V Bratislave sú od pondelka, v dobrej nálade absolvovali už niekoľko tréningov.

„Nepelov štadión je pekný, odohral som tu zopár zápasov. S tréningovým procesom sme spokojní. Na chlapcoch je vidno, že sa na kvalifikáciu tešia. Nepociťujeme žiadny tlak, chcem sa pobiť o postup,“ vraví Grabovskij.

SR Hokej MS2019 reprezentácia Tatar Čítajte viac Reprezentácia sa kedysi neodmietala. Žiaľ, dnes to je inak

Mužstvo je pokope od začiatku augusta, v príprave stihlo odohrať dva duely proti Barysu Astana. Podľa trénerov bude na bratislavskom turnaji dôležitá predovšetkým defenzíva.

„Chceme hrať tak, aby sme dostali čo najmenej gólov. Len vtedy budeme mať šancu na úspech. Ako prví nás čakajú Poliaci. Videli sme ich tréningu. Sú to veľkí, fyzicky silní hokejisti. Očakávam náročný zápas,“ prognózuje Grabovskij.

Najväčšiu hviezdou tímu je kapitán Jegor Šarangovič. Fanúšikovia si pamätajú jeho zdvihnutý prostredník zo vzájomného zápasu na šampionáte v Lotyšsku, v ktorom Slováci triumfovali 5:2.

Šikovný útočník pred dvoma týždňami podpísal novú zmluvu s New Jersey, za dva roky zarobí päť miliónov dolárov. „Jasným cieľom je postup, nič iné neberieme. Treba zvládnuť prvé dva zápasy a potom sa v nedeľu môžeme popasovať s domácimi o postup,“ burcuje Šarangovič.

Prosím, bez sekania

Pred nedeľným súbojom proti Bielorusku musia Slováci zvládnuť dve prekážky proti papierovo slabším súperom. Dnes nastúpia proti Rakúsku, zajtra proti Poľsku.

SR hokej ZOH2022 kvalifikácia tréning zraz BAX Čítajte viac Boj o olympiádu. Nesmieme nič podceniť, upozorňuje Ramsay

Kostru rakúskeho tímu tvoria hráči z nadnárodnej ICE Hockey League, väčšina je z mužstiev KAC Klagenfurt, Red Bull Salzburg a Viedeň Capitals.

„Vybrali sme najlepších hráčov, ktorí boli k dispozícii. Mužstvo tvorí vhodný mix skúseností a mladíckej dravosti. Pred turnajom nemáme veľké oči, favoriti sú daní. Chceme predviesť čo najlepšie výkony,“ reaguje tréner Roger Bader.

S podobnými ambíciami pricestovali do Bratislavy aj Poliaci. V príprave sa stretli s domácimi tímami Unia Osviečim a GKS Jastrzebie. Reprezentácia dominovala, vyhrala 7:1, resp. 3:0.

„Skúšali sme zohnať zahraničných súperov, ale pre zložitú situáciu s cestovaním to nebolo možné. Potešili nás presilovky, boli sme v nich efektívni. Výsledky z prípravy nepreceňujeme, vieme, že na kvalifikačnom turnaji nás čakajú náročnejše zápasy,“ vraví manažér mužstva Leszek Laszkiewicz.

Šimon Nemec Čítajte viac Košík? Pri prvej príležitosti ho dám dole

Poliakov od vlaňajška vedie Róbert Kaláber. Rodák z Bratislavy nahradil vo funkcii Tomeka Valtonena, súčasného kouča Michaloviec. Mužstvo preferuje fyzický, kontaktný hokej a tvrdú hru do tela.

V kádri je aj Aron Chmielewski, spoluhráč Martina Marinčina z Třinca. Slovenský bek, ktorý sa vrátil do Európy po 11 rokoch pôsobenia v zámorí, mal na spoluhráča prosbu.

„Požiadal som ho, aby nás čo najmenej sekali, pretože vieme, že Poliaci to niekedy majú vo zvyku. Hoci sme favoriti, súper nám nič nedá zadarmo,“ naznačil Marinčin.

Program D-skupiny olympijskej kvalifikácie
Dnes: Bielorusko – Poľsko (15.15), Rakúsko – Slovensko (19.15). Zajtra: Bielorusko – Rakúsko (15.15), Slovensko – Poľsko (19.15). Nedeľa: Rakúsko – Poľsko (13.30), Slovensko – Bielorusko (17.30).

Kapitánom Hrivík

Marek Hrivík bude kapitán Slovenskej hokejovej reprezentácie v kvalifikačných zápasoch na ZOH 2022. Jeho asistentmi budú Peter Cehlárik a Peter Čerešňák. Uviedol to portál hockeyslovaki­a.sk.

Dvadsaťdeväťročný hráč Torpeda Nižnij Novgorod v KHL Hrivík doteraz absolvoval v národnom tíme 21 zápasov a strelil v nich štyri góly. Na tohtoročných majstrovstvách sveta v lotyšskej Rige bol asistentom kapitána Marek Ďalogu.

Na MS bol asistentom aj 26-ročný krídelník Peter Cehlárik, ktorého vyhlásili za najlepšieho útočníka šampionátu a s jedenástimi bodmi (5+6) bol najproduktívnejším Slovákom na tomto turnaji.

Obranca Peter Čerešňák v reprezentačnom výbere doteraz absolvoval 80 stretnutí.

(TASR, SITA)

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Marinčin