Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boj o olympiádu. Nesmieme nič podceniť, upozorňuje Ramsay

V pozícii favoritov, pred domácim publikom a s jedinečnou šancou postúpiť na finálový turnaj pod piatimi kruhmi.

23.08.2021 14:59 , aktualizované: 19:47
SR hokej ZOH2022 kvalifikácia tréning zraz BAX Foto: ,
Tréning slovenských hokejistov pred olympijskou kvalifikáciou na ZOH v Pekingu.
debata (2)

Hokejistov Slovenska čaká od štvrtka olympijská kvalifikácia. V domácom prostredí nastúpia postupne proti Rakúsku, Poľsku a Bielorusku.

Formát podujatia je neúprosný, miestenku na finálový turnaj do Pekingu získa len víťaz.

„Dôležitá bude mentálna stránka, aby boli hráči pripravení na súboje psychicky a tešili sa na zápasy. Potom by sme s postupom nemali mať problémy,“ vraví tréner Craig Ramsay.

SR Hokej ZOH Kvalifikácia Zraz Reprezentácia BBX Čítajte viac Misiou je dostať sa na ZOH, velí Cehlárik. Motivovaný je aj navrátilec Hudáček

Bez prípravného zápasu

Slovákom vyšli májové majstrovstvá sveta v Lotyšsku, keď sa im po osemročnej pauze podarilo postúpiť do štvrťfinále.

Hoci kvalita i šírka hráčskeho kádra hovorí v porovnaní so súpermi v ich prospech, minimálne v jednej veci budú v nevýhode – na rozdiel od Rakúšanov či Bielorusov neodohrali ani jeden prípravný zápas.

"Pre nás i pre hráčov je to nová situácia. Musíme ich pripraviť najlepšie ako vieme, dať im dostatok informácií o súperoch.

Chalani, ktorých sme vybrali, poznajú herný systém z predchádzajúcich reprezentačných akcií. Každý hráč má zodpovednosť, aby v danej chvíli podal najlepší výkon," pokračuje Ramsay.

Šimon Nemec Čítajte viac Košík? Pri prvej príležitosti ho dám dole

Výhra nad Rakúskom, Poľskom a potom sa popasovať o postup proti Bielorusku. Tak znie ideálny scenár pre domáci výber. Ramsay zdôrazňuje, že jeho zverenci nemôžu nič podceniť.

"Bielorusi vyzerajú ako papierovo najsilnejší súper. Avšak nemôžeme sa pozerať tak ďaleko dopredu.

Predovšetkým sa treba sa pripraviť na prvého súpera bez ohľadu na to, na koho narazíme. Nemôžeme nič podceniť. Akonáhle by sme si mysleli, že nás čaká ľahký zápas, veľmi rýchlo budeme v problémoch," tvrdí kouč.

Slovensko - Česko Čítajte viac Nechoď, počuli hráči z NHL. Otvorili tak dvere mladíkom

Slovákom v boji o postup pomôže aj podpora fanúšikov. SZĽH ako organizátor turnaja sa rozhodol využiť dve tretiny kapacity bratislavského štadióna, čo je približne 7000 divákov. Vstupenky sú v predaji od piatka.

„Súčasťou hokejového zápasu má byť skandovanie fanúšikov, hluk na štadióne. Na svetovom šampionáte chýbali v hľadisku diváci a bolo to pre všetkých náročné. Hráči sa musia na ľade baviť, potom môžu zo seba vydať maximum,“ želá si Ramsay.

Prostredník od kapitána

Najťažším súperom pre Slovákov by malo byť Bielorusko. Oba tímy sa stretli aj na nedávnych MS. Z jasného zápasu (3:0 po I. tretine) sa napokon stala dráma, keď Bielorusi sa mohli priblížiť na rozdiel jediného gólu.

Káder SR pre finálový turnaj olympijskej kvalifikácie:

Brankári: Adam Húska (Hartford Wolf Pack, USA/AHL), Branislav Konrád (HC Olomouc, ČR), Patrik Rybár (Dynamo Minsk, Biel./KHL)
Obrancovia: Peter Čerešňák (HC Plzeň, ČR), Marek Ďaloga (HC Kometa Brno, ČR), Martin Fehérváry (Washington Capitals, USA/NHL), Martin Gernát (HC Lausanne, Švaj.), Mário Grman (HPK Hämmenlina, Fín.), Christián Jaroš (New Jersey Devils, USA/NHL), Samuel Kňažko (TPS Turku, Fín.), Martin Marinčin (HC Oceláři Třinec, ČR), Šimon Nemec (HK Nitra)
Útočníci: Peter Cehlárik (Avangard Omsk, Rus./KHL), Marko Daňo (bez klubu), Dávid Gríger (Bílí Tygři Liberec, ČR), Marek Hrivík (Torpedo Nižnij Novgorod, Rus./KHL), Libor Hudáček (Neftechimik Nižnekamsk, Rus./KHL), Tomáš Jurčo (bez klubu), Miloš Kelemen (BK Mladá Boleslav, ČR), Róbert Lantoši (Rögle BK, Švéd.), Kristián Pospíšil (Lukko Rauma, Fín.), Miloš Roman (HC Oceláři Třinec, ČR), Adam Ružička (Calgary Flames, Kan./NHL), Juraj Slafkovský (TPS Turku, Fín.), Marián Studenič (New Jersey Devils, USA/NHL)

Ich kapitán Jegor Šarangovič však nepremenil trestné strieľanie. Na provokácie slovenskej striedačky reagoval vztýčeným prostredníkom, za ktorý sa neskôr ospravedlnil.

„V Lotyšsku nám proti nim perfektne vyšla prvá tretina, potom sa zápas vyrovnal a mali sme čo robiť. Do Bratislavy prídu v podstate s rovnakým mančaftom. Trénujú už spolu dlho, na ľade sú o tri týždne dlhšie ako my,“ upozorňuje Branislav Konrád.

Craig Ramsay Čítajte viac Ramsay pricestoval na Slovensko. Mladej partii verí a teší sa na publikum

Skúsený gólman je hlavným ašpirantom na post brankárskej jednotky. Počas MS utrpel svalové zranenie, ale už je v poriadku a je pripravený pomôcť mužstvu.

„Na ľade trénujem už štvrtý týždeň. Nech už pôjde do brány ktokoľvek z nás, určite odovzdá maximum. Verím, že sa nám podarí uspieť a postúpiť,“ vraví Konrád, ktorému budú kryť chrbát Adam Húska a Patrik Rybár.

Branislav Konrád (vpravo) a Adam Húska na... Foto: TASR, SZĽH - Andrej Galica
SR ZOH2022 Hokej kvalifikácia reprezentácia 2. tréning BAX Branislav Konrád (vpravo) a Adam Húska na tréningu v Bratislave.

Hoci domáci nemajú k dispozícii najväčšie hviezdy z NHL (Černák, Tatar, Chára, Halák), kvalita mužstva v porovnaní s výberom z MS stúpla.

Nechýbajú ofenzívni ťahúni Peter Cehlárik s Marekom Hrivíkom, útočnými tromfami by mohli byť Tomáš Jurčo, Adam Ružička, Marko Daňo či skúsený Libor Hudáček.

„Mužstvo je vhodne poskladané. Máme skúsenejších i mladších hráčov, tvoríme dobrý mix. Nezostáva nám veľa času na prípravu, ale verím, že sa zohráme a budeme pripravení,“ burcuje Daňo.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Craig Ramsay #Peking 2022